Με ποια κριτήρια αγοράζουμε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο

Η επιλογή ενός κατάλληλου μεταχειρισμένου αυτοκινήτου μορεί να αποδειχθεί όχι και τόσο εύκολη υπόθεση, μιας και υπάρχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία μοντέλων και κατασκευαστών.
 
Πριν ξεκινήσετε την αναζήτηση, καλό είναι να έχετε προγραμματίσει εκ των προτέρων τα χρήματα που θέλετε να δώσετε, τόσο για το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο όσο και τα απαραίτητα λειτουργικά του έξοδα, πχ. ανταλλακτικά, ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας και κατανάλωση. Από τη στιγμή που έχετε οριστικοποιήσει το ποσό τα οποία διατίθεστε να πληρώσετε μην αφήσετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί και να βρεθείτε να πληρώσετε παραπάνω απ’ όσα έχετε προϋπολογίσει. Χρήσιμες πληροφορίες θα βρείτε στα ειδικά περιοδικά και σε ιστοσελίδες για την τιμή που θα πρέπει να πληρώσετε για ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, ανάλογης του έτους κατασκευής του και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται.
 
Όσο κι αν ονειρεύεστε να βρεθείτε πίσω από το τιμόνι ενός σπορ ανοικτού διθέσιου, σκεφτείτε πρακτικά: θα χρειαστεί να βάλετε μπόλικο νερό στο κρασί αν έχετε πολυμελή οικογένεια και πρόκειται να αγοράσετε το ένα και μοναδικό αυτοκίνητο που θα την εξυπηρετεί.
 
Σημαντικές παράμετροι όμως είναι και η χρήση για την οποία προορίζεται, όπως π.χ. αν θα χρησιμοποιηθεί σε συχνά επαγγελματικά ταξίδια ή αν θα μεταφέρει βαριά αντικείμενα. 
 
Αν έχετε μικρά παιδιά, «ασφαλίστε» τα στα πίσω καθίσματα ενός δίθυρου αυτοκινήτου ή ενός τετράθυρου που διαθέτει κλειδαριές ασφαλείας στις πίσω πόρτες. Από την άλλη, αν μεταφέρετε συχνά ηλικιωμένους, θα είναι γι’ αυτούς κουραστικό να μπαινοβγαίνουν στα πίσω καθίσματα ενός δίθυρου αυτοκινήτου.
 
Αν πρόκειται να αγοράσετε αυτοκίνητο με δόσεις, μην ξεγελαστείτε κατ’ αρχάς από το «διαφημιζόμενο» επιτόκιο.  Απαιτείστε να σας αναλύσουν επακριβώς το συνολικό ποσό που θα σας κοστίσει το αυτοκίνητο: έτσι, θα ξέρετε αν σας συμφέρει να δεχθείτε το σύστημα δόσεων που σας προτείνουν, ή να πληρώσετε μετρητοίς, με δάνειο από τράπεζα.  Πάρτε τα χαρτιά στο σπίτι σας και μελετήστε προσεκτικά τους όρους και τα «ψιλά γράμματα».
 
 Το κόστος λειτουργίας κάθε αυτοκινήτου διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος και τις προδιαγραφές του, ενώ σημαντικές είναι κι οι «αποστάσεις» που χωρίζουν τους τιμοκαταλόγους των ανταλλακτικών του ενός αυτοκινήτου σε σχέση με ένα άλλο. Πολλές φορές στο κόστος συντήρησης υπεισέρχονται και παράγοντες τους οποίους αγνοούμε, παρά τη βαρύνουσα επίδραση που έχουν στη διαμόρφωση του συνολικού κόστους λειτουργίας. Για παράδειγμα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού καίνε περισσότερη βενζίνη και πληρώνετε ακριβότερα ασφάλιστρα και τέλη κυκλοφορίας από μικρότερα. Ανεξαρτήτως πάντως μεγέθους, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στο διάστημα μεταξύ των υποχρεωτικών σέρβις που προβλέπουν οι κατασκευαστές: άλλο κόστος συντήρησης έχει ένα αυτοκίνητο που χρειάζεται σέρβις κάθε 20.000 χλμ. κι άλλο ένα αυτοκίνητο που πρέπει, κάθε 10.000 χλμ.
 
Όσο μεγαλύτερος ο κυβισμός του κινητήρα, τόσο υψηλότερη είναι η ισχύς που αποδίδει  αλλά και τόσο μεγαλύτερη κατανάλωση έχει.
 
Λαμβάνοντας υπόψην τα πιο πάνω είμαστε σίγουρη θα επιλέξετε το καλύτερο δυνατό αυτοκίνητο, σύμφωνα πάντα με τις δικές σας προδιαγραφές.
 
Καλή Επιλογή!