Με πολιτικούς αξιωματούχους της Ν.Αφρικής συναντήθηκε ο ΠτΔ

Με πολιτικούς αξιωματούχους της Ν.Αφρικής συναντήθηκε ο ΠτΔ
Στο Προεδρικό Μέγαλο υποδέχθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης τον υποψήφιο για την προεδρία του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), πρώην βουλευτή, Mathews Phosa και τον πρώην Υπουργό Άμυνας και Υπουργό Συνταγματικών Θεμάτων της Νότιας Αφρικής Roelf Meyer.
cache_846x3000_Analog_medium_267259_680997_7112017
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, οι κ. Phosa και Meyer επισκέπτονται την Κύπρο ως προσκεκλημένοι του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) για να λάβουν μέρος σε εκδηλώσεις με θέμα «Διαδικασίες επίλυσης συγκρούσεων και καλές πρακτικές».
Τους δύο Νοτιοαφρικανούς πολιτικούς συνόδευαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Νίκος Τορναρίτης, η Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Γλαύκος Κληρίδης» Καίτη Κληρίδου και άλλοι αξιωματούχοι του ΔΗΣΥ.
Σε σχέση με την επίσκεψη στην Κύπρο και τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη των Νοτιοαφρικανών Roelf Meyer και Mathew Phosa, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφη Νεοφύτου, που τους συνόδευσε, είπε πως ένα πρόβλημα εκατοντάδων χρόνων στην Αφρική μεταξύ των λευκών και των μαύρων, με την αποφασιστικότητα του λαού της Αφρικής, βρήκαν τη λύση σε μια διαδικασία δικής τους ιδιοκτησίας, χωρίς ξένες παρεμβάσεις και ξένες πιέσεις.
β
Μετά τη συνάντηση με τον ΠτΔ ο Mathew Phosa είπε πως είναι ευγνώμονες για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την οποία τους ενημέρωσε σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο. «Είμαστε εδώ ως φίλοι, είμαστε εδώ για να πούμε ότι υπάρχουν πολλά να διδαχθούμε από την εμπειρία της Νότιας Αφρικής», είπε.
Ο Roelf Meyer είπε από την πλευρά του, πως επισκέπτονται την Κύπρο για να μοιραστούν την εμπειρία της Νότιας Αφρικής. «Ο Mathew και εγώ είμαστε τυχεροί που συμβάλλουμε στην αλλαγή της χώρας μας από τον Απαρτχάιντ στη Δημοκρατία και ήταν μια εμπειρία ζωής για εμάς και είμαστε πολύ τυχεροί να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε αυτή την εμπειρία σε άλλες καταστάσεις συγκρούσεων και διαφωνιών», είπε.
Οι νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι είχαν νωρίτερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλή, Δημήτρη Συλλούρη, όπου και συζήτησαν το Κυπριακό και τη συμφιλιωτική διαδικασία στη Νότια Αφρική.
ΚΥΠΕ