Με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα η αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών

Με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα η αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών

«Θα αντιμετωπίσουμε τις απειλές της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ όπως πράξαμε ως τώρα, με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποτελεσματικότητα», διαμήνυσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

cache_846x3000_Analog_medium_282963_175181_19122017

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό, ο κ. Παπαδόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι το πλοίο-γεωτρύπανο που εξασφάλισε η Τουρκία, κατευθύνεται ήδη στην περιοχή μας και η Άγκυρα ήδη εξέδωσε και παράνομη Navtex.

«Η Κυβέρνηση θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα ως το τελευταίο γιώτα, και ταυτόχρονα θα συνεχίσει την αποτελεσματική της πολιτική και με αυτήν θα πορευθούμε και στην συνέχεια», ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι θα καταγγελθεί η παράνομη Νavtex της Τουρκίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος ρωτήθηκε και για την αναφορά του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδεχθεί διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε σχέση με θέματα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού.

Είπε πως είναι πάγια η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, τη διακηρύσσει συχνά και την εξέφρασε και στον Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Γενική Συνέλευση του περασμένου Σεπτεμβρίου, ότι είναι έτοιμος συνεχίσει το διάλογο για την εσωτερική πτυχή και ότι για την διεθνή πτυχή και μια νέα Διάσκεψη, πρέπει να γίνει καλή προετοιμασία από όλες τις πλευρές, ώστε να αποδώσει αυτή τη φορά τα αναμενόμενα που επιθυμεί ο κυπριακός λαός.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση  και έχουμε πλήρη συναντίληψη και ταύτιση απόψεων για το πώς θα γίνει αυτό, και ήταν από τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν στην Αθήνα. Αν αυτή είναι η θέση της τουρκικής πλευράς θα το δούμε αμέσως μετά τις εκλογές όταν ο καθένας θα αποδείξει με τις πράξεις του», ανέφερε.

Σε ερώτηση για το τι ακριβώς έχει αποδεχθεί ο κ. Ερντογάν, καθώς πηγές έλεγαν ότι δεν είναι τώρα στις προτεραιότητές του το Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα δούμε τις προθέσεις του καθενός όταν θα έρθει η ώρα να ξεκινήσουν και πάλι οι προσπάθειες μετά τις εκλογές.

«Κάτι περισσότερο δεν μπορώ να πω πέραν από αυτό που στις Βρυξέλλες με εξουσιοδότησε να πω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά τη συνάντηση του με τον κ. Τσίπρα», κατέληξε.

Σημειώνεται πως σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε ως μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας το γεγονός ότι μπήκαν στα τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα ουσιαστικά προβλήματα του Κυπριακού, η κατοχή και τα επεμβατικά δικαιώματα.

Ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένας -και ο ΟΗΕ και η Ε.Ε. και άλλοι διεθνείς παράγοντες, όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας- που να πιστεύει ότι μπορεί να ξεκινήσει ο διάλογος χωρίς αυτά τα δύο θέματα να συζητηθούν και να ξεκαθαρίσουν.

«Έχει γίνει παγκοσμίως αποδεκτό ότι λύση του Κυπριακού σημαίνει λύση του πραγματικού προβλήματος, της εισβολής και κατοχής», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι προκειμένου να γίνει νέα Διεθνής Διάσκεψη, η οποία να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, πρέπει προηγουμένως να συζητηθούν το πέμπτο και έκτο σημείο του Κυπριακού, δηλαδή η κατοχή και τα επεμβατικά δικαιώματα και να εξεταστεί αν υπάρχουν σημεία σύγκλισης και συνεννόησης ανάμεσα στις εγγυήτριες δυνάμεις.

«Ο Ερντογάν και ο Τσαβούσογλου έχουν αποδεχτεί την ανάγκη να γίνουν διερευνητικές συζητήσεις κατά πόσον μπορούμε να τα λύσουμε», κατέληξε.

 

reporter cy