Με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα η Λευκωσία

Με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα η Λευκωσία

Με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα και στη διήμερη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται η Λευκωσία, καθότι κρίνεται ως αρκούντως καθοριστική για τα επόμενα πιθανά βήματα στο Κυπριακό. 

cache_846x3000_Analog_medium_277157_158420_4122017

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, πραγματοποιείται ως γνωστό στη σκιά του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η διαπραγματευτική προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος από το περασμένο καλοκαίρι στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, οπόταν και τερματίστηκε άδοξα η Διάσκεψη για την Κύπρο.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Λευκωσία, και με δεδομένη τη δική της διά στόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας ετοιμότητα για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί επαρκής προετοιμασία,  αναμένει ν’ ακούσει τις θέσεις τις οποίες θα προσκομίσει ο Τούρκος Πρόεδρος στην ελλαδική πολιτική ηγεσία και δη τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσον αφορά το μεγάλο αγκάθι της διεθνής πτυχής του Κυπριακού, που ακούει στο όνομα εγγυήσεις και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Χαρακτηριστικές υπήρξαν την περασμένη βδομάδα οι σχετικές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος υπέδειξε ακριβώς πως δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην αναμενόμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως επισήμανε, θα συζητηθεί το Κυπριακό και ειδικότερα το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

«Η αναμενόμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου είναι σημαντική και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα», τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει επί τάπητος την πρόταση για την έναρξη μιας διαδικασίας καλής προετοιμασίας μιας Διεθνούς Διάσκεψης για την Κύπρο, όπως είχε συμφωνηθεί στο πρόσφατο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην ελληνική πρωτεύουσα.

Αξίζει να σημειωθεί πως  κ. Ερντογάν είναι ο πρώτος Τούρκος Πρόεδρος που επισκέπτεται την Ελλάδα από το 1952, οπόταν είχε πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Τζελάλ Μπαγιάρ.

Αν και το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχει συναντήσεις με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

reporter cy