Μετά τον σάλο ελεύθερη η γυναίκα που έκανε έκτρωση… Και αν δεν γινόταν σάλος;

Μετά τον σάλο ελεύθερη η γυναίκα που έκανε έκτρωση…  Και αν δεν γινόταν σάλος;

arx

Ελεύθερη αφέθηκε η μητέρα που είχε συλληφθεί από την αστυνομία για «παράνομη έκτρωση» ενώ ελεύθερος αναμένεται να αφεθεί και ο γιατρός που επίσης φόρεσε χειροπέδες.
Μετά το σάλο που προκλήθηκε και την έντονη κριτική που δέχθηκε η αστυνομία, ο Αρχηγός της δύναμης Ζαχαρίας Χρυσοστόμου έδωσε οδηγίες στο ΤΑΕ Λευκωσίας για ολοκληρωθούν τάχιστα οι εξετάσεις ενώ η γυναίκα αφέθηκε ήδη ελεύθερη.
Εύλογα διερωτάται κάποιος εάν δεν ακολουθούσε κατακραυγή από την κοινωνία πώς θα χειριζόταν την υπόθεση η αστυνομία η οποία την ίδια ώρα αφήνει να διαρρεύσει ότι το θέμα της πενθήμερης κράτησης της 22χρονης ήταν απόφαση του δικαστηρίου, παραβλέποντας ότι  η ίδια τη συνέλαβε και την οδήγησε στο δικαστήριο. Επίσης αναπάντητο παραμένει το ερώτημα εάν δεν υπήρχε κριτική και “σπίλωνε” την εικόνα της αστυνομίας, τότε η γυναίκα θα παρέμεινε υπό κράτηση; Αν δεν ξεσπούσε όλη αυτή η θύελλα αντιδράσεων από τον κόσμο θα ήταν τώρα ελεύθερη αυτή η γυναίκα; Και ποιος ο λόγος τελικά της σύλληψης της;
Η υπόθεση…
Η πρωτοφανής υπόθεση που έφτασε στο Δικαστήριο αφορούσε μια άνεργη μητέρα ενός παιδιού, με οικονομικά προβλήματα και έναν ιδιώτη γιατρό ο οποίος διενέργησε την επέμβαση (έκτρωση).
Οι οικονομικές δυσκολίες της γυναίκας ήταν η αιτία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο δικαστήριο, που την οδήγησε στη  διακοπή της εγκυμοσύνης του δεύτερου παιδιού της, πράξη που δια νόμου απαγορεύεται.
Ο λόγος που τα δύο πρόσωπα συνελήφθησαν  οφείλεται στην έντονη αντίδραση του πατέρα του παιδιού, ο οποίος δεν γνώριζε για την πράξη έκτρωσης ενώ όταν ενημερώθηκε μετέβη στην κλινική και προκάλεσε ανησυχία και ζημιές.
Η γυναίκα ήταν στον δεύτερο μήνα της κύησης (8 εβδομάδων) και στην κλινική για την έκτρωση την είχε συνοδεύσει η μητέρα του συντρόφου της, η οποία προφανώς ήταν σύμφωνη με την απόφασή της. Η ίδια όταν την συνέλαβαν εξέφρασε άγνοια για την νομοθεσία περί εκτρώσεων και απέδωσε την πράξη της στις οικονομικές δυσκολίες.
Μήπως ο νόμος περί εκτρώσεων στην Κύπρο θα πρέπει κάποια στιγμή να εκσυγχρονιστεί;
Τι θα ήταν καλύτερα; Να το γεννούσε και να το πετάξει στα σκουπίδια όπως έπραξαν άλλες γυναίκες στο πρόσφατο παρελθόν; Προφανώς ούτε για τη νεαρή αυτή γυναίκα ήταν μια ευχάριστη διαδικασία η έκτρωση. Γιατί πρέπει να εξακολουθούμε να στιγματίζουμε τις γυναίκες που κάνουν έκτρωση; To θέμα είναι ηθικό, όχι νομικό.
Πηγή:reporter.com.cy