Ν. Αναστασιάδης: Δεν δεχόμαστε την όποια λύση η οποία θα οδηγεί σε κατάρρευση

Ν. Αναστασιάδης: Δεν δεχόμαστε την όποια λύση η οποία θα οδηγεί σε κατάρρευση
Δεν δεχόμαστε την όποια λύση η οποία θα οδηγεί την επομένη της συμφωνίας σε κατάρρευση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και πρόσθεσε ότι αυτό δεν το θέλει κανένας και δεν θέλει κανένας να ζήσει την αβεβαιότητα.
cache_846x3000_Analog_medium_274534_309054_26112017
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας σε επιμνημόσυνο του λόγο στο Εθνικό Μνημόσυνο των πέντε ηρώων της Κοινότητας Πάχνας, το οποίο τελέστηκε σήμερα στην Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ότι  «τιμώντας σήμερα με την παρουσία μας εδώ τους αγωνιστές των εκάστοτε αγώνων του Έθνους, και πιο συγκεκριμένα τους πέντε ήρωες της κοινότητας, αντλώντας διδάγματα από τη συμμετοχή και τη θυσία τους και επιδιώκοντας τη δικαίωση τους,  θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι στόχος του δικού μας αγώνα δεν είναι η εξεύρεση μιας οποιασδήποτε λύσης, η οποία δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, στις ανησυχίες, στις αξιώσεις του Κυπριακού Ελληνισμού».
Πράττοντας πάντοτε, πρόσθεσε, «αυτό που μας υπαγορεύει το εθνικό καθήκον, αγωνιζόμαστε για την επίτευξη μιας λύσης που θα δημιουργεί εκείνες των προοπτικών οι οποίες θα επιτρέπουν στον κάθε ένα των πολιτών να ζει σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας αλλά και ειρηνικής συμβίωσης και αλληλοσεβασμού με όλους των νομίμους κατοίκους αυτής της χώρας».
Όπως είπε, το μήνυμα που θέλει να στείλει, έχοντας πλήρη συνείδηση των λεγομένων του, προς κάθε κατεύθυνση «και πάντα εννοώ το εξωτερικό, αφορά τα όρια της αξιοπρέπειας μας ως λαού, καθώς και τα όρια του επιδιωκόμενου συμβιβασμού».
«Μόλις προχθές ακόμα ο κ. Ακκιντζί έλεγε πως προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση θα πρέπει να κατανοήσουν οι Ελληνοκύπριοι τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, αλλά το σημαντικότερο, να αλλάξουν νοοτροπία. Και διερωτώμαι ειλικρινά για ποια νοοτροπία μιλά πως πρέπει να αλλάξουμε. Να ξεχάσουμε την κατεχόμενη γη; Να ξεχάσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα; Να ξεχάσαμε όλα αυτά που η ΕΕ προβλέπει για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες; Να ξεχάσουμε την παρουσία την παρουσία του κατοχικού στρατού; Να διαγράψουμε την παρουσία της Τουρκίας με εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα; Να αλλάξουμε μυαλά ή νοοτροπία γιατί πρέπει να υιοθετήσουμε θέσεις και πρόνοιες μέσα στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ή του υπό μετεξέλιξη κράτους που δεν υπάρχουν σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου;», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι ο καθένας πρέπει να αντιλαμβάνεται και να προσαρμόζεται με όσα παγκοσμίως ισχύουν, με αρχές και αξίες διαχρονικές και όχι ευκαιριακές ή σαν αποτέλεσμα της ισχύος των όπλων,

«Εμείς επιδιώκουμε την ειρήνη, το έχουμε αποδείξει έμπρακτα στον κύκλο συνομιλιών που προηγήθηκαν του Κραν Μοντανά. Το αποδείξαμε στην Ελβετία κατά τον τελευταίο κύκλο των συνομιλιών. Όταν με τόλμη παρουσιάσαμε προτάσεις, αρκεί να τερματίζονταν οι αναχρονιστικές εγγυήσεις, αρκεί να τερματίζονταν τα επεμβατικά δικαιώματα, αρκεί να τερματιζόταν η παρουσία του κατοχικού στρατού», επισήμανε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «είχαμε ξεκαθαρίσει πως οι Κύπριοι πρέπει να είναι οι αφέντες της πατρίδας τους και όχι οι οποιοιδήποτε τρίτοι για εξυπηρέτηση των δικών τους σκοπιμοτήτων ή συμφερόντων». Αυτό, ανέφερε, «που πρέπει όλοι να κάνουμε συνείδηση είναι πως έφτασε η ώρα να ενώσουμε δυνάμεις». «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να  επιλέγουμε πολιτικές που ενδεχόμενα να μας οδηγήσουν σε χειρότερα αδιέξοδα», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ακόμη ότι στόχος και σκοπός μας όπως καταδεικνύεται από μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική είναι να δημιουργήσουμε και να προκαλέσουμε τη διεθνή κοινότητα, ξεκινώντας από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, που για πρώτη φορά εμπλέκονται στον διάλογο, εκτείνοντας τις προσπάθειες μας στα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στα αραβικά κράτη, στους φίλους όπου και αν βρίσκονται, προκειμένου να κινητοποιήσουμε έτσι ώστε όσοι μπορεί να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα, πως για να υπάρξει λύση απαιτείται αλληλοσεβασμός.

«Πως για να υπάρξει λύση απαιτείται πριν και πάνω από όλα η εξεύρεση τέτοιας μορφής (λύση) που να διασφαλίζει ένα κανονικό, ομαλό κράτος, ένα κράτος που να συμβαδίζει απόλυτα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ένα κράτος που να δημιουργεί τις προοπτικές και τις προϋποθέσεις έτσι ώστε οι νέοι μας, οι γενιές που θα έρθουν, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, να μπορεί να ζήσουν», είπε.

Γι αυτό, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, και η επιμονή του, για αυτό και η εμμονή του ότι η λύση θα πρέπει να είναι λειτουργική, βιώσιμη, να έχει διάρκεια και πριν και πάνω από όλα να διασφαλίζει «πως δεν θα συνεχίσουμε να είμαστε υπό τον έλεγχο ή την ομηρία της Τουρκίας, πως θα είμαστε ένα κράτος ευρωπαϊκό που θα διασφαλίζει ανθρώπινα δικαιώματα, συνθήκες ειρήνης, προοπτικής και μέλλοντος για όλους ανεξαίρετα που νόμιμα κατοικούν σε αυτή την πατρίδα».

«Την ίδια ώρα δεν παραγνωρίζω τις έγνοιες, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων, χωρίς να σημαίνει πως αυτό μας οδηγεί στο να παραγνωρίσουμε ενδεχόμενα εύλογες ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. Όμως, επαναλαμβάνω, είναι μέσα από τον αλληλοσεβασμό που θα κτίσουμε αυτό που χρωστούμε στους ήρωες, αυτό που προσδοκούν οι Έλληνες, αυτό που υπαγορεύει η Ιστορία, αυτό που υπαγορεύει το εθνικό καθήκον».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ