Ν. Αναστασιάδης: Δεν θ’ αποδεχθώ λύση μετατροπής της Κύπρου σε προτεκτοράτο

Ν. Αναστασιάδης: Δεν θ’ αποδεχθώ λύση μετατροπής της Κύπρου σε προτεκτοράτο

«Θα καταβληθούν προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου μετά τις εκλογές, και αν κάποιοι θεωρούν ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι παράμετροι ή ότι θα πρέπει η λύση να προβλέπει αναχρονιστικές μεθόδους εγγύησης του κράτους, ή επεμβατικά δικαιώματα ή παρουσία τουρκικού στρατού, δεν θα είναι λύση, θα είναι απόλυτος έλεγχος -έμμεσος ή άμεσος- του νέου καθεστώτος πραγμάτων από την Τουρκία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

cache_846x3000_Analog_medium_283395_233688_20122017

Ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε για έλεγχο που θα μετατρέπει την Κύπρο σε ένα προτεκτοράτο, και επεσήμανε πως αυτό είναι κάτι που εκφεύγει των ορίων, εντός των οποίων ο ίδιος διαπραγματεύεται ή διαπραγματευόταν μέχρι σήμερα και, εάν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του, θα διαπραγματεύεται και στο μέλλον.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κλήθηκε, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο στρατόπεδο «Τάσος Μάρκου», να σχολιάσει δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών περί αλλαγής των παραμέτρων για τη λύση του Κυπριακού.

«Αυτό αποδεικνύει του λόγου το αληθές από δικής μας πλευράς, όταν έλεγα ότι η κατάρρευση οφείλετο στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, η οποία ακριβώς δεν απεδέχετο τις παραμέτρους που έθεσε ο Γ.Γ. των Η.Ε. και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα, την εσαεί παρουσία τουρκικού στρατού», ανέφερε.

«Όταν κάποιοι τρίτοι εκτός Κύπρου-δεν θα σχολιάσω τους εντός Κύπρου- προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια εικόνα ότι η Τουρκία ήτο έτοιμη να αποδεχτεί τάχα τις παραμέτρους του Γ.Γ., πέραν της αποκάλυψης που έγινε το βράδυ της 6ης του Ιούλη, οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ στην τουρκική εθνοσυνέλευση αποδεικνύουν αυτό που και η ιστορία καταγράφει και τα πρακτικά αποδίδουν και γενικότερα τα όσα ακριβώς επισυνέβησαν στον Κραν Μοντανά», επισήμανε.

Ερωτηθείς κατά πόσον τον ανησυχεί η δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών ότι μετά τις εκλογές θα ενισχύσουν την προσπάθεια για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε επί λέξει:

«Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου. Βεβαίως, εάν κάποιοι θεωρούν ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι παράμετροι ή ότι θα πρέπει η λύση να προβλέπει αναχρονιστικές μεθόδους εγγύησης του κράτους ή επεμβατικά δικαιώματα ή παρουσία τουρκικού στρατού, λυπούμαι, αλλά δεν θα είναι λύση, θα είναι απόλυτος έλεγχος -έμμεσος ή άμεσος- του νέου καθεστώτος πραγμάτων από την Τουρκία, δηλαδή μετατροπή της Κύπρου σε ένα προτεκτοράτο, και αυτό είναι κάτι που εκφεύγει των ορίων, εντός των οποίων διαπραγματεύομαι ή διαπραγματευόμουν μέχρι σήμερα και, εάν ο λαός με τιμήσει με την ψήφο του, θα διαπραγματευτώ και στο μέλλον».

 

reporter cy