Ν.Αναστασιάδης: Θα συνεχιστεί ο διάλογος στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού

By Andreas Andreou — February 09, 2018

Αποφασισμένος για συνέχιση του διαλόγου, τουλάχιστον όσον αφορά τις εσωτερικές πτυχές, δηλώνει ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Cyprus' President Nicos Anastasiades addresses the nation with a televised speech from the presidential palace in Nicosia March 25, 2013. Cyprus reached a last-ditch deal with international lenders on a 10 billion euro rescue plan to avoid economic meltdown, agreeing to close down its second-largest bank and inflict heavy losses on big depositors.    REUTERS/Petros Karadjias/Pool  (CYPRUS - Tags: BUSINESS POLITICS PROFILE)

Διευκρινίζει, παράλληλα, ότι για μια Διάσκεψη για την Κύπρο θα πρέπει να γίνει πρώτα καλή προετοιμασία. «Χωρίς να είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας, και ιδιαίτερα χωρίς να συνάδουν με τις παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα, θα είναι μια νέα προσπάθεια, η οποία θα οδηγηθεί και πάλι σε αποτυχία», σημειώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι αμέσως μετά τη διαμόρφωση του νέου υπουργικού συμβουλίου θα επιδιώξει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουστάφα Ακιντζί , σημειώνοντας ότι ελπίζει να μην αντιμετωπίσει ανάλογες συμπεριφορές με το παρελθόν και οι δύο πλευρές να παραμείνουν προσηλωμένες στο πλαίσιο που διαμορφώθηκε κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις.

Αναφορικά με τη θέση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, ότι δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, ο Νίκος Αναστασιάδης υπογραμμίζει ότι Αθήνα και Λευκωσία διαμορφώνουν τις θέσεις τους με βάση το Δίκαιο της Θαλάσσης και σημειώνει ότι «τόσο για το θέμα της ΑΟΖ, όσο και για το Κυπριακό και των σχέσεών μας με την Τουρκία, είμαστε σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα αφού συνεκτιμηθούν οι βραχυπρόθεσμες, αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες και για τις δυο χώρες».

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης, σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, σημείωσε ότι η Κύπρος συμπαραστέκεται ολόψυχα στους χειρισμούς των αδελφών Ελλήνων και υπογράμμισε ότι πρόκειται για πολιτικό και εθνικό θέμα που χρήζει χειρισμού από την ίδια την Ελλάδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

    Skip to toolbar