Ναμί: Η ε/κ πλευρά να σεβαστεί τα δικαιώματά μας

a

Δηλώσεις που αφορούν τις μελλοντικές εξελίξεις στην Κύπρο, στον άξονα Τουρκίας-Κατεχομένων και των εξελίξεων στο πεδίο της ενέργειας, πραγματοποίησε από το βήμα του «Οικονομικού Φόρουμ της Μεσογείου», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Μερσίνη, ο «Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας», Οζντίλ Ναμί.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ναμί επεσήμανε πως «Έχουμε το δικαίωμα να αναμένουμε από την άλλη πλευρά να σεβαστεί τα δικά μας δικαιώματα και συμφέροντα. Καθώς αναμένουμε τον συμβιβασμό διαθέτουμε και δυνατότητες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Επιθυμούμε αυτό να καταστεί κατανοητό με ξεκάθαρο τρόπο. Καλούμε την ε/κ πλευρά, τις χώρες που υπέγραψαν συμφωνίες μαζί τους και όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, να αποφύγουν μονομερείς βήματα και να αναζητήσουν την έγκριση της τ/κ πλευράς για τέτοιου είδους βήματα».

Ο κ. Ναμί ανέφερε ότι «η “ΤΔΒΚ” καταβάλλει έντονες προσπάθειες για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Ταυτόχρονα, παρά τα μεγάλα προβλήματα σε πολλά πεδία, επιχειρεί να αναπτύξει την οικονομία της. Ιδιαίτερα, με τις πολιτικές που εφαρμόζονται μετά το 2004 στο Κυπριακό, συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση σημαντικών βημάτων για την άρση των απομονώσεων», αναφέρει ο κ. Ναμί.

Πρόσθεσε πως η τ/κ πλευρά έχει προσφύγει στον ΟΗΕ, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην Ε.Ε. για την άρση των απομονώσεων. Παράλληλα, η τ/κ πλευρά δρομολογεί διάφορα σημαντικά έργα. Μεταφέρει το νερό που φτάνει από την Ανατολία σε όλες τις περιοχές των Κατεχομένων και στο αγροτικό τομέα, και δημιουργεί έναν νέο αερολιμένα.

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Ναμί αναφέρθηκε και στο σχέδιο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στα Κατεχόμενα, με ένα υποθαλάσσιο καλώδιο.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Οζντίλ Ναμί, δήλωσε πως «εμείς δεν είμαστε η αιτία της έντασης».

Ο κ. Ναμί, ο οποίος θεωρεί υπεύθυνη την ε/κ πλευρά για την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, επανέλαβε την θέση ότι όλοι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου ανήκουν και στις δυο κοινότητες.