Νέα σχέδια για την Κύπρο δρομολογεί η Άγκυρα

Νέα σχέδια για την Κύπρο δρομολογεί η Άγκυρα

arpa

Η Άγκυρα δρομολογεί νέα σχέδια, τα οποία αφορούν το βόρειο κομμάτι της Κύπρου και την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Την συγκεκριμένη πληροφορία μοιράστηκε ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και Αρμόδιος Υπουργός για θέματα Κύπρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Άκνταγ.

Μιλώντας στο Πρακτορείο Ανατολίας, ο κ. Άκνταγ κάνει αναφορά στα μελλοντικά βήματα της κυβέρνησης του στην Κύπρο.

Ο κ. Άκνταγ δήλωσε ότι το βασικό καθήκον του είναι η προώθηση της «Συμφωνίας Οικονομικής Ανάπτυξης ΤΔΒΚ-Τουρκικής Δημοκρατίας». Ο ίδιος σημείωσε τα εξής: «Ως Τουρκία παρέχουμε οικονομική στήριξη στην ΤΔΒΚ. Παρέχουμε βοήθεια ύψους 3,5 δισ. Λιρών Τουρκίας. Πάντα δεν χρησιμοποιήσαμε όλο το ποσό. Φέτος θα καταβάλλουμε προσπάθεια για να χρησιμοποιήσουμε όλο το ποσό. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν στην ΤΔΒΚ από άποψη τραπεζικού τομέα και οικονομικής πειθαρχίας».

Στην συνέχεια, ο κ. Άκνταγ αναφέρει στο τουρκικό νερό που φτάνει στο βόρειο κομμάτι του νησιού και κάνει λόγο για ένα πολύ «ποιοτικό» νερό, το 40% του οποίου παρέχεται στις κατοικίες. Το υπόλοιπο ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για τις πεδιάδες της Μεσαορίας και της Μόρφου.

Σε ότι αφορά τα νέα σχέδια της κυβέρνησης του για την Κύπρο, ο κ. Άκνταγ δήλωσε τα εξής: «Υπάρχουν οι δρόμοι, υπάρχει και η μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας. Προσπαθούμε να διευκολύνουμε τις καταστάσεις, όπως εδώ (στην Τουρκία) δημιουργώντας νοσοκομεία των πόλεων».

Οι «περιθωριακοί» και τα «παιδιά του τουρκικού έθνους»

Ο κ. Άκνταγ έδωσε και πολιτικές διαστάσεις στην τοποθέτηση του, αναφερόμενος στην περίπτωση της Αφρίκα και υπενθυμίζοντας ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα πρόσφατα αναφέρθηκε σε δεύτερη εισβολή της Τουρκίας στα εδάφη μιας γειτονικής χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιον, η Αφρίκα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της «ΤΔΒΚ». Το ίδιο ισχύει και για άλλες «περιθωριακές» ομάδες. Σε αντίθεση με αυτές τις ομάδες, οι υπόλοιποι τ/κ, σύμφωνα πάντα τον κ. Άκνταγ, είναι «παιδιά του τουρκικού έθνους».

Σύμφωνα με τον κ. Άκνταγ η ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ» είναι αναπόφευκτη, με ή δίχως την λύση. Σε αυτό το σημείο, ο ίδιος αναφέρεται σε νέα βήματα που πραγματοποιούνται στα πεδία του τουρισμού και των βακουφιών των Κατεχομένων.

Πηγή: kathimerini.com