Ο Ερντογάν εμμένει για την κυπριακή ΑΟΖ

Ο Ερντογάν εμμένει για την κυπριακή ΑΟΖ

Κατηγόρησε την ΕΕ για μεροληπτική στάση στο θέμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της ΚΔ

er

Η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη θέση της για τις ενεργειακές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, διεμήνυσε ο Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις προτροπές της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Αγκυρα για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μία ημέρα μετά την συνάντηση της Βάρνας ο Ερντογάν κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση για μεροληπτική στάση στο θέμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που θα βρεθεί στην περιοχή, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Μιλώντας εν πτήσει κατά την επιστροφή του στην Τουρκία από τη Βάρνα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι τόσο οι κάτοικοι του βορρά όσο και οι κάτοικοι του νότου στην Κύπρο πρέπει να αποτελούν ισότιμους εταίρους. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι το πρόβλημα του Ελληνοκυπριακού τομέα, όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι ότι θεωρεί πως μπορεί να προχωρεί σε γεωτρήσεις με όποια εταιρεία.

Κάλεσε επίσης τις ηγεσίες του νότου και του βορρά, οπως χαρακτήρισε τις ελεύθερες περιοχές και τα κατεχόμενα, να συναντηθούν και να αποφασίσουν από κοινού σε ποιες εταιρείες θα παραχωρήσουν άδεια για εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου.

Πηγή: kathimerini.com.cy