Οι ζημιές στοχεύουν σε πώληση ΜΕΔ

Οι ζημιές στοχεύουν σε πώληση ΜΕΔ

oik

Η Τράπεζα Κύπρου έχει θέσει ως στόχο την περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ κάτω από το 40% εντός του 2018,

Με ζημιές 552 εκατ. ευρώ, έκλεισε το 2017 για την Τράπεζα Κύπρου. Πίσω όμως από τις ζημιές κρύβονται και προθέσεις για κινήσεις που θα αποφέρουν μαζική μείωση στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Μια από τις κινήσεις δυνατόν να είναι και η πώληση δανείων –πρακτική που εφαρμόζεται επιτυχώς στην Ελλάδα. Μπορεί να θέλει να είναι έτοιμη για να χρησιμοποιήσει το νομοσχέδιο της τιτλοποίησης των δανείων, ακόμα και για να μεταφέρει μέρος δανείων στο κυβερνητικό πρότζεκτ που ετοιμάζεται, την «Εστία». Για όλα τα παραπάνω, θα χρησιμοποιήσει τις υπάρχουσες προβλέψεις δανείων που δημιούργησε.

Πηγές της τράπεζας σημειώνουν ότι το θέμα της αύξησης των προβλέψεων αποτέλεσε και αντικείμενο συζήτησης με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προφανώς άσκησε πιέσεις για την λήψη της απόφασης, ενώ είναι σίγουρο ότι η Τράπεζα δεν θα χρειαστεί καθόλου κεφάλαια. Οι προβλέψεις για το έτος 2017 ανήλθαν σε 779 εκατ., αυξημένες κατά 111% σε ετήσια βάση.

Η Τράπεζα Κύπρου έχει θέσει ως στόχο την περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ κάτω από το 40% εντός του 2018, καθώς και την περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ κάτω από το 25% μεσοπρόθεσμα.

Πηγή: kathimerini.com