Οριζόντια ψηφοφορία στο προσκήνιο

Οριζόντια ψηφοφορία στο προσκήνιο

“Το ΔΗΣΥ υποστηρίζει την οριζόντια ψηφοφορία και την εφαρμογή της σε όλα τα επίπεδα ” δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης. Σε πνεύμα συναντίληψης και διαλόγου μαζί με τη πλατφόρμα «Διαφάνεια Τώρα», ο ΔΗΣΥ , η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι και η Συμμαχία Πολιτών αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα

Το συγκεκριμένο ζήτημα, είπε, είναι συνεδριακή απόφαση και όχι τοποθέτηση της στιγμής και πρόσθεσε ότι στη συζήτηση έγινε η κατάθεση της πρότασης την οποία ειδικοί επεξεργάστηκαν για το κόμμα. Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι η πρόταση είναι πολύ απλή και ουσιαστικά διαιρεί τους σταυρούς προτίμησης με τις έδρες.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να αποσύρει την δική του πρόταση, αν μπορεί να υποστηριχθεί η πρόταση των Οικολόγων για τις ευρωεκλογές, και του ΔΗΣΥ για τις δημοτικές εκλογές.

Αυτή η τοποθέτηση, είπε, έχει ανοίξει το δρόμο για να γίνει ένας διάλογος με πολιτικές δυνάμεις και οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών. Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, υπάρχουν ανησυχίες από πλευράς μικρών κυρίως κομμάτων ότι με την οριζόντια ενδεχόμενα να υπάρξει πριμοδότηση υποψηφίων από μεγάλα κόμματα σε βάρος μικρών, αλλά θα πρέπει, είπε, να δείξουμε όλοι καλή διάθεση και καλή θέληση να καταλήξουμε σε μια συμβιβαστική πρόταση που θα κάνει το πρώτο βήμα για ευρωεκλογές.Εξέφρασε την άποψη ότι όταν γίνει η αρχή και εφαρμοστεί και αποδειχθεί επιτυχής η πρόταση, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για βελτίωση της νομοθεσίας ώστε να διευκολύνονται και ανεξάρτητοι υποψήφιοι να διεκδικούν τις εκλογές με πραγματικές δυνατότητες εκλογής γιατί αν αφήσουμε την κατάσταση ως έχει, κανένας ανεξάρτητος δεν θα εκλεγεί είτε ευρωβουλευτής ή βουλευτής.