Οζντίλ Ναμί: Δεν υπάρχει έδαφος για ομοσπονδιακή λύση

Οζντίλ Ναμί: Δεν υπάρχει έδαφος για ομοσπονδιακή λύση
Είναι προϋπόθεση η αλλαγή (μεθοδολογίας) σε μια νέα διαδικασία στο Κυπριακό δήλωσε ο Οζντίλ Ναμί και πρόσθεσε ότι δεν αναμένονται νέες εξελίξεις πριν τις προεδρικές εκλογές και μόλις αυτές γίνουν, «ο ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει επαφές και με τους δύο ηγέτες. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να υποθέσουμε ποια θα είναι η μορφή των συναντήσεων αυτών ή αν θα πάρει τη μορφή μιας κοινής συνάντησης».
cache_846x3000_Analog_medium_267705_111464_8112017
Μιλώντας σε εκπομπή του παράνομου Μπαϊράκ, ο Τ/κ διαπραγματευτής είπε ότι έχουν συζητηθεί όλες οι πτυχές του Κυπριακού και δεν υπήρχε ανάγκη για νέα και μακρά προπαρασκευαστική διαδικασία. Οι συνομιλίες, πρόσθεσε, πρέπει να επικεντρωθούν στην επίλυση διαφόρων βασικών ζητημάτων, υπό τη μορφή πακέτου.
Οι πλευρές που συμμετείχαν στην Διάσκεψη για την Κύπρο διέρχονται μια περίοδο προβληματισμού μετά το Κραν Μοντανά, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η διαβούλευση των Τ/κ με την Τουρκία συνεχίζεται.
Σε περίπτωση, συνέχισε ο κ. Ναμί, που η προσπάθεια καταλήξει σε συμφωνία η οποία θα πάει σε δημοψήφισμα και ενώ η τ/κ πλευρά την αποδεχθεί, η ε/κ πλευρά δεν θα την αποδεχθεί ή προκύψει μία συμφωνία αλλά ο Ε/κ ηγέτης δεν την υπογράφει και δεν τη θέτει σε δημοψήφισμα, «θα πρέπει να προκαθοριστούν κάποια απτά πράγματα» για την τ/κ πλευρά.
«Δεν υπάρχει θέμα ότι όλα τέλειωσαν, η διαδικασία θάφτηκε, δεν υπάρχει το έδαφος για μια ομοσπονδιακή λύση. Δεν είμαστε σε θέση να αυτοπεριοριζόμαστε. Γίνονται εκτιμήσεις και αξιολογήσεις. Η αλλαγή είναι προϋπόθεση. Δεν θα μας οδηγήσει πουθενά η επανάληψη της διαδικασίας που είχαμε μέχρι σήμερα. Πρέπει να επικεντρωθεί σε ένα αποτέλεσμα».
Διερωτήθηκε πώς θα προσεγγιστούν οι δύο «λαοί» εάν από τη μια παραμείνει το κλίμα μη λύσης και από την άλλη κλείσουν οι πιθανότητες συνεργασίας με την άλλη πλευρά, λέγοντας ότι η ε/κ ηγεσία δεν μπορεί να λέει συνεχώς στην τ/κ πλευρά ότι θα είναι για πάντα υπό «απομόνωση» ενώ οι Ε/κ θα συνεχίσουν να λένε όχι.
Ερωτηθείς για το θέμα των εγγυήσεων, ο Οζντίλ Ναμί απάντησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία που θα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των Τ/κ, και των δύο πλευρών. Το Κυπριακό δεν είναι θέμα μόνο των εγγυήσεων, πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι σε μια νέα διαδικασία πρέπει να συζητηθούν όλα τα ανοικτά ζητήματα. «Στόχος μας είναι η επίλυση του Κυπριακού. Τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες. Είμαστε υποχρεωμένοι συνεχώς να πιέζουμε. Εάν είμαστε σοβαροί στην προσπάθεια άρσης της απομόνωσης, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να στέλνουμε το μήνυμα ότι εμείς είμαστε η πλευρά που θέλει λύση και δεν μπορεί ο λογαριασμός της μη λύσης να έρθει σε μας».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ