Παγιώνουν το αδιέξοδο – Δημιουργία τετελεσμένων στην ΑΟΖ

Παγιώνουν το αδιέξοδο - Δημιουργία τετελεσμένων στην ΑΟΖ

Σε πλήρη εναρμόνιση με τους σχεδιασμούς της Άγκυρας βρίσκεται η τουρκοκυπριακή ηγεσία, η οποία παρουσιάζεται έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο εκείνο, που θα επιτρέψει στην Τουρκία να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της στο Κυπριακό.

Οι δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, χθες σε συνέντευξή του στον «Φ», προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης αλλά και σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας, καθώς βλέπουν την τουρκοκυπριακή ηγεσία να χορεύει στους ρυθμούς της Τουρκίας.

 

Ο Τουρκοκύπριος αξιωματούχος, ο οποίος ήταν μέχρι πρόσφατα ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στην ουσία κλείνει την πόρτα στο ενδεχόμενο επανέναρξης του διαλόγου, θέτοντας όρους οι οποίοι γνωρίζει ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεχτοί από την ελληνοκυπριακή πλευρά, με ξεκάθαρο στόχο να προκαταλάβει τη δημιουργία των οποιωνδήποτε προϋποθέσεων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του χθες, διαμήνυσε προς την τουρκική πλευρά ότι κάτω από απειλές δεν είναι δυνατό να υπάρξει κατάληξη. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στην πρώτη του τοποθέτηση μετά την επιστροφή από τις Βρυξέλλες, ανέφερε πως για να υπάρξει προοπτική επανόδου σε συνομιλίες θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, τονίζοντας συνάμα πως η Άγκυρα και οι Τ/κ πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι για να υπάρξει προοπτική και μέλλον, θα πρέπει να υπάρξει και αλληλοσεβασμός.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς από τον «Φ» να σχολιάσει τις αναφορές Οζντίλ Ναμί, δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία φαίνεται να είναι διατεθειμένη, για να είναι αρεστή στην Άγκυρα και να εξυπηρετήσει τους όποιους σχεδιασμούς της Τουρκίας, να θυσιάσει όχι μόνο τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αλλά και το ίδιο το μέλλον τους. Σημείωσε ακόμα, ότι με τους όρους και προϋποθέσεις που θέτει ο κ. Ναμί, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει σχετική σύγκλιση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το θέμα των φυσικών πόρων, είναι ξεκάθαρη η απροθυμία της τουρκικής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε και στις προειδοποιήσεις του κ. Ναμί προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο αλλά και την ίδια την ΕΕ.

Πηγή: philenews