Πέφτει σε χειμερία νάρκη το Κυπριακό

Πέφτει σε χειμερία νάρκη το Κυπριακό
Οι τελευταίες έστω και αμυδρές ελπίδες που για κάποιους υπήρχαν για μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό ένεκα της παρουσίας των εμπλεκομένων μερών στη Νέα Υόρκη και των συναντήσεων τους με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού, εξανεμίστηκαν.
cache_846x3000_Analog_medium_250164_177021_2592017

Τις τελευταίες ημέρες στη Νέα Υόρκη, από πλευράς Ηνωμένων Εθνών ουσιαστικά  επαναβεβαιώθηκε πως σε καμία περίπτωση δεν προτίθενται ν’ ασκήσουν οποιεσδήποτε πιέσεις, ρίχνοντας στις δύο πλευρές το γάντι για πιθανή επανέναρξη του διαλόγου.

«Ο Γενικός Γραμματέας επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της διαθεσιμότητας των καλών του υπηρεσιών, για έναρξη των συνομιλιών όσο σύντομα οι πλευρές επιδείξουν την ετοιμότητά τους να επανεμπλακούν», ήταν η χαρακτηριστική ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών έπειτα από τις σύντομες συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.

Έτσι πλέον, οδηγούμαστε όπως όλα δείχνουν σε μια περίοδο μακρά στασιμότητας σε ό,τι αφορά την κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό, με χρονικό ορίζοντα επανεκκίνησης οποιασδήποτε νέας προσπάθειας την μετά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές εποχή.

Μέχρι τότε, ή αν μη τι άλλο στο προσεχές διάστημα, ξεκαθαρίστηκε από τουρκικής πλευράς πως δεν θα προχωρήσουν σε εφαρμογή οποιουδήποτε σχεδίου Β’ ή Γ’, όπως μετά το ναυάγιο του Κρανς Μοντάνα η Άγκυρα, με κάθε ευκαιρία απειλούσε.

Ζητούμενο στο… νεκρό αυτό διάστημα που θα ακολουθήσει, η κατάλληλη και επαρκής προετοιμασία μιας πιθανής νέας προσπάθειας, με στόχο αυτή να μην έχει την κατάληξη της τελευταίας. Κάτι, που προϋποθέτει την επίδειξη από πλευράς Τουρκίας, πολιτικής βούλησης και διαφοροποίησής της από θέσεις οι οποίες απλώς καθιστούν ανέφικτη τη λύση του Κυπριακού.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερη έμφαση κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, όσο και κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε στην πιθανή υλοποίηση αμοιβαία συμφωνημένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης(ΜΟΕ), προεξάρχοντος της επιστροφής και η επανεγκατάστασης στα Βαρώσια των νομίμων κατοίκων τους.
reporter cy