Πιάνει προσωρινά λιμάνι στη Λεμεσό το Saipem 12000

Πιάνει προσωρινά λιμάνι στη Λεμεσό το Saipem 12000
Την πειρατική πρακτική τους στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη(ΑΟΖ) επαναβεβαίωσαν σήμερα οι Τούρκοι, παρεμποδίζοντας εκ νέου το πλωτό γεωτρύπανο της ENI Saipem 12000 να προσεγγίσει το στόχο Σούπια στο οικόπεδο 3, τον οποίο η Άγκυρα κρατά δεσμευμένο με navtex

To Saipem 12000, έπειτα από 14 μέρες που παρέμενε καθηλωμένο έξι ναυτικά μίλια ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο και 12 ναυτικά μίλια από τον τελικό του προορισμό, προσπάθησε να προσεγγίσει ξανά τη Σουπιά, για να παρεμποδιστεί ωστόσο από πέντε τουρκικά πλοία που βρίσκονται την περιοχή.

Τα τουρκικά πλοία, αφού κινήθηκαν απειλητικά προς το γεωτρύπανο της ENI, απειλώντας το με σύγκρουση, καθώς και με βύθιση, ανάγκασαν τον καπετάνιο του Saipem 12000  να προβεί σε διαδοχικές μανούβρες, προκειμένου ν’ αποφύγει την σύγκρουση και εν τέλει να εγκαταλείψει τη νέα προσπάθεια που κατέβαλε για να φθάσει στον στόχο του.

Έπειτα και από αυτή την εξέλιξη, το γεωτρύπανο της ΕΝΙ πάει στο λιμάνι Λεμεσού όπου θα παραμείνει για 2-4 μέρες, όπως πληροφορείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Σε περίπτωση που δεν αποδώσουν καρπούς οι διπλωματικές προσπάθειες για τερματισμό της τουρκικής πειρατείας στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να αναχωρήσει για το Μαρόκο, με ξεκάθαρη όμως πρόθεση της ιταλικής εταιρείας να επιστρέψει και να υλοποιήσει την γεώτρηση στο τεμάχιο 3.

Αξίζει να σημειωθεί πως η όλη προσπάθεια του γεωτρύπανου έχει οπτικογραφηθεί, οι σχετικές συνομιλίες έχουν ηχογραφηθεί, και θα χρησιμοποιηθούν σε όλα τα διεθνή βήματα στα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταγγείλει τη νέα τουρκική παρανομία και προκλητικότητα.

«Είναι μια αναβολή αυτής της γεώτρησης, δεν αναβάλλεται όμως και δεν σταματά ο ενεργειακός σχεδιασμός και το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι ξεκάθαρο και θα το δούμε και τις επόμενες ημέρες με άλλες κινήσεις που θα γίνουν», τόνισε σχετικά ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος.