Πυρετός διπλωματικών διεργασιών στις Βρυξέλλες με φόντο την κυπριακή ΑΟΖ

Πυρετός διπλωματικών διεργασιών στις Βρυξέλλες με φόντο την κυπριακή ΑΟΖ
Στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βρίσκονται στραμμένα τα βλέμματα όσον αφορά την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για αντιμετώπιση της τουρκικής πειρατείας στον Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και την έμπρακτη στήριξη που προσδοκά να εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Η Λευκωσία, κινείται σε πλήρη συντονισμό και συνεννόηση με την ελληνική Κυβέρνηση.
cache_846x3000_Analog_medium_307993_191035_2322018

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται τετραμερής συνάντηση, μεταξύ του Προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, της Καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ, του Πρωθυπουργού Μπ. Μπορίσοφ, της προεδρεύουσας χώρας Βουλγαρίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ, το αντικείμενο της συνάντησης είναι αφενός το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το θέμα του μεταναστευτικού.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είχε διμερή συνάντηση με την Α. Μέρκελ, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων μετά και την πρόσφατη συνάντηση Μέρκελ-Ζάεφ στο Βερολίνο.

Ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας επανέλαβε την βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή και βιώσιμη λύση στο ονοματολογικό, επιμένοντας ότι το νέο όνομα θα πρέπει να ισχύει έναντι όλων (erga omnes).

H ίδια ελληνική κυβερνητική πηγή μετέφερε στο ΚΥΠΕ ότι ο Α. Τσιπρας έχει προκαθορισμένη συνάντηση στις 14:00 τοπική ώρα με την Ύπατη Εκπρόσωπο Μογκερίνι, αλλά και κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Γιούνκερ με αντικείμενο τη επίσκεψη Γιούνκερ στα Σκόπια την Κυριακή και το ταξίδι του στις έξι πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων.

Αργότερα, στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί από κοινού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζεντιλλόνι και στη συνέχεια με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ.Μακρόν.

reporter cy