Πισωγύρισμα η αναβολή στη Σουπιά, ο ενεργειακός σχεδιασμός προχωρά

Πισωγύρισμα η αναβολή στη Σουπιά, ο ενεργειακός σχεδιασμός προχωρά

Με δυνατό… όπλο στη φαρέτρα της και την ισχυρή δήλωση-στήριξη του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, η Κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά, παρά την αναβολή της γεώτρησης στο οικόπεδο 3, την πορεία υλοποίησης των ενεργειακών της σχεδιασμών.   

cache_846x3000_Analog_medium_309000_42166_2622018

Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα έστειλε και σήμερα το πρωί, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, καθιστώντας σαφές πως η αναβολή που προκάλεσε η Τουρκία στο στόχο «Σουπιά», δεν ανατρέπει οτιδήποτε άλλο βρίσκεται υπό εξέλιξη και δεν αλλάζει τον προγραμματισμό.

«Η Τουρκία», υπέδειξε ο Γιώργος Λακκοτρύπης, «από την αρχή που αρχίσαμε αυτές τις δραστηριότητες, έκανε προσπάθεια να εκφοβήσει τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται εδώ και απέτυχε. Προχώρησε σε εκφοβισμό τον ίδιων των εταιρειών. Νομίζω, θυμάστε κατά καιρούς, απειλές που είχε εκτοξεύσει προς τις εταιρείες και ξανά απέτυχε. Και φτάσαμε, λοιπόν, να προσπαθεί να εκφοβίσει εμάς. Δεν θα γίνει».

Σημειώνεται πως για τον ερχόμενο Οκτώβριο είναι προγραμματισμένες από την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum, δύο ερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες μέρες αναμένεται να φθάσουν στην Κύπρο δύο ερευνητικά εξειδικευμένα πλοία της ExxonMobil, τα οποία θα διεξάγουν υποθαλάσσιες έρευνες, προκειμένου να καθορίσουν τα ακριβή σημεία των δύο γεωτρήσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν το προσεχές φθινόπωρο.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα βρέθηκε την περασμένη βδομάδα ο Εμίρης του Κατάρ, οποίος φέρεται να είχε πολύωρες συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους και στελέχη της ExxonMobil, ενώ πληροφορίες που φέρουν τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον να πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο πριν από τις προγραμματιζόμενες για το προσεχές φθινόπωρο γεωτρήσεις, μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται.

Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, η Λευκωσία εμφανίζεται ικανοποιημένη για το γεγονός ότι κατάφερε μέσω του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής, να καταστήσει ευρωπαϊκό το πρόβλημα των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, διασυνδέοντας ακριβώς την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ με τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Εξ ου και-όπως αποφασίστηκε- η συμπεριφορά της Τουρκίας θα επανεξεταστεί κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιου που θα πραγματοποιηθεί στις 22-23 Μαρτίου, όπου και θ’ αποφασιστεί κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί τελικά ή όχι η συνάντηση κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, που είναι προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας, στην παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Ντουσκ, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

reporter cy