Πρόεδρος: Αδιανόητο να επιρρίπτονται ευθύνες στην πλευράς μας εκ των έσω

Πρόεδρος: Αδιανόητο να επιρρίπτονται ευθύνες στην πλευράς μας εκ των έσω
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε απόψε ότι είναι αδιανόητο να μην αποδίδονται ευθύνες για λόγους σκοπιμότητας στην Τουρκία ή στους Τουρκοκύπριους ή στους Ελληνοκύπριους και να υπάρχουν φωνές στην ελληνοκυπριακή πλευρά που να την ενοχοποιούν για την αποτυχημένη κατάληξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.
cache_846x3000_Analog_medium_254239_421862_4102017

Ζητώντας ενότητα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι όσο ο χρόνος περνά τόσο αλλοιώνονται επί του εδάφους οι παράμετροι που θα οδηγήσουν σε μια «αποδεκτά, σχετικά δίκαιη (λύση)», αφού, όπως υπέδειξε, «ένας συμβιβασμός ποτέ δεν είναι απόλυτα συμβατός με το δίκαιο».

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του προσφυγικού σωματείου «η Λάπηθος», κατά την οποία παρουσιάστηκε το λεύκωμα «Προσφυγικό Σωματείο ‘η Λάπηθος’ 30 χρόνια δράσης και προσφοράς – Ταξίδι στη μνήμη», που πραγματοποιήθηκε στο οίκημα της ΠΟΕΔ, ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι πάγιο αίτημα της ε/κ πλευράς κάθε φορά που προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις είναι η απαλλαγή της πατρίδας από την κατοχή σαν απαίτηση όχι μόνο του λαού, αλλά και σαν απαίτηση της αποκατάστασης του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς εννόμου τάξεως.

«Μόνιμη επιδίωξή μας είναι η επίτευξη μιας λύσης για το κυπριακό πρόβλημα η οποία να δημιουργεί ένα κράτος που να σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ανθρώπινες ελευθερίες του συνόλου των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου. Ένα κράτος σύγχρονο, δομημένο σε μια λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και του κεκτημένου της ΕΕ, στο οποίο Ε/κ και Τ/κ θα μπορούν να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας και το οποίο θα είναι απαλλαγμένο από τις όποιες εγγυήσεις, τα κατοχικά στρατεύματα και τη στρατιωτική παρουσία τρίτων χωρών» είπε ο Πρόεδρος.

Συνέχισε λέγοντας πως «παρά τη θετική στάση που επιδείξαμε κατά τις πρόσφατες συνομιλίες στο Κραν Μοντανά δυστυχώς η τουρκική αδιαλλαξία παρέμεινε άκαμπτος».

Παράλληλα εξέφρασε λύπη, γιατί, όπως είπε, «τα γεγονότα όπως κατεγράφησαν και καταγράφονται δεν δικαιολογούν αντιδράσεις είτε που να θέλουν την ε/κ πλευρά ότι απεδέχθη τα πάντα, είτε και το άλλο, ότι τάχα υπήρξε ευκαιρία την οποία χάσαμε».

Όντως, είπε ο Πρόεδρος, «ήταν ιστορική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. Αλλά γιατί δεν επετεύχθη λύση αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο όσοι βιώσαμε και όσοι τουλάχιστον γνωρίζαμε τα περιθώρια και τα όρια των συμβιβασμών μπορούμε να μιλούμε καλύτερα. Είναι αδιανόητο να μην αποδίδονται ευθύνες για λόγους σκοπιμότητας στην Τουρκία ή στους Τ/κ ή στους Ε/κ, και να υπάρχουν στη δική μας πλευρά που να θέλουν να ενοχοποιούν την ε/κ πλευρά. Μπορεί να έχουμε εκλογές, μπορεί να υπάρχουν σκοπιμότητες αλλά μία είναι η έκκληση: να δούμε πώς μέσα από την ενότητα κτίζουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια έτσι ώστε να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά».

Ο Πρόεδρος υπέδειξε πως όσο ο χρόνος περνά τόσο παγιώνονται τετελεσμένα και αλλοιώνονται επί του εδάφους οι παράμετροι που θα μας οδηγήσουν σε μια αποδεκτά, σχετικά δίκαιη (λύση), προσθέτοντας πως «απόλυτα δίκαιη δεν μπορεί να είναι, ένας συμβιβασμός ποτέ δεν είναι απόλυτα συμβατός με το δίκαιο».

Είπε, τέλος, πως «όταν οι Ευρωπαίοι πολίτες διακινούνται ελεύθερα, εγκαθίστανται ελεύθερα οπουδήποτε επιθυμούν, δεν είναι δυνατόν στην Κύπρο να αξιώνουμε ξεχωριστό καθεστώς, διαφορετικές συνθήκες και παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προέβη σε εισφορά €1000 προς το προσφυγικό σωματείο «η Λάπηθος» ως αναγνώριση της προσφοράς του.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος είπε ότι το λεύκωμα διασώζει με γλαφυρό τρόπο τη μνήμη και προάγει την ελπίδα της επιστροφής, άξονας στον οποίο κινείται επιμελώς και έμπρακτα η Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας προκειμένου να διαφυλάξει την μνήμη των τόπων μας και να συμβάλει ουσιαστικά στη μετατροπή της ελπίδας για επιστροφή σε λειτουργική και εφαρμόσιμη πραγματικότητα, με πολλαπλούς τρόπους.

«Η κραυγή αγωνίας και υπομονετική εγκαρτέρηση των Λαπηθιωτών ακούγεται σήμερα πιο δυνατά και αποτυπώνεται πιο έντονα μέσα από τις σελίδες αυτού του λευκώματος, ενώ ταυτόχρονα μας προειδοποιεί να μη ξεφύγουμε και να μην αποκοπούμε από τη μακραίωνη ιστορική μας πορεία και διαδρομή, τις ρίζες, τα ήθη και τα έθιμα και τις παραδόσεις μας» είπε στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λαπήθου Νεοπτόλεμος Κότσαπας.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του προσφυγικού σωματείου «η Λάπηθος» Δημήτρης Μηνά, ζήτησε από τον Πρόεδρο και την πολιτική ηγεσία του τόπου να εφαρμόσουν «τέτοια στρατηγική που θα κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία και να μας δοθεί το αναφαίρετο δικαίωμα της πραγματικής απελευθέρωσης και όχι της νομιμοποίησης της κατοχής και εισβολής». Ο κ. Μηνά κάλεσε τον Πρόεδρο να μην ξεχνά την Κερύνεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ