Πρόεδρος: Να δώσουμε έμφαση στη συνεργασία ΕΕ – Αραβικών χωρών

Πρόεδρος: Να δώσουμε έμφαση στη συνεργασία ΕΕ – Αραβικών χωρών

Έμφαση στη διαμόρφωση ενός πλαισίου σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των χωρών του αραβικού κόσμου, έδωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη 2η Ευρω-Αραβική Διάσκεψη, που διεξάγεται στην Αθήνα.

cache_846x3000_Analog_medium_268122_38662_9112017

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «η λύση θα πρέπει να είναι χωρίς εξαρτήσεις και εξωτερικές επεμβάσεις», μια «λύση που θα επιτρέψει στην Κύπρο να έχει την πραγματική της αξία, γεωστρατηγικά, σε αυτό το σταυροδρόμι». Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα των υδρογονανθράκων, λέγοντας ότι «η ανακάλυψη υδρογοναθράκων έχει αναβαθμίσει τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου».

Επιπλέον, στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέδειξε ως μείζονα τα προβλήματα της τρομοκρατίας, του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και των πολέμων. Πρόκειται για σοβαρές προκλήσεις της εποχής που συνεπάγονται το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών, τις εθνικές διενέξεις και την οικονομική κρίση, σημείωσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «τα παραπάνω προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά και να εξαλειφθούν οι γενεσιουργές αιτίες που τα δημιουργούν».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα ζητήματα της ανάπτυξης και της εξασφάλισης συνθηκών πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που θα οδηγήσουν σε διευκόλυνση των επενδύσεων και σε ενδυνάμωση του τομέα της ενέργειας. «Η ανάπτυξη είναι αυτή που μπορεί να δημιουργήσει τις πολιτικές αυτές συνθήκες για σταθερότητα, διευκόλυνση επενδύσεων και ενδυνάμωση σε τομείς όπως η ενέργεια», σημείωσε.

Σε αυτή την κατεύθυνση αναγκαία είναι, σύμφωνα με τα όσα ανέλυσε, η ενίσχυση των περιφερειακών μηχανισμών ανάπτυξης με οικονομικές συνεργασίες, συνέργειες, επενδύσεις και συναντίληψη. Ως προς τη στρατηγική καταπολέμησης της τρομοκρατίας και την προώθηση της ειρήνης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητες οι συνεργασίες των χωρών της περιοχής με τον αραβικό κόσμο. Όπως υποστήριξε, «πρέπει να καταπολεμήσουμε τις διενέξεις, σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, μέσω του ΟΗΕ, της ΕΕ και της στενής συνεργασίας με τον αραβικό κόσμο, διαφορετικά αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

Σε αυτό το πλαίσιο, απευθυνόμενος στο ευρωαραβικό φόρουμ, σημείωσε ότι το δικό του όραμα αφορά τη δημιουργία τριμερών συνεργασιών για τις σχέσεις της ΕΕ και του αραβικού κόσμου, με τη δημιουργία ενός άτυπου φόρουμ για την ανάπτυξη και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

«Οι συνεργασίες αυτές δεν στρέφονται ενάντια του οποιουδήποτε κράτους. Κανείς δεν αποκλείεται, αλλά με τις αρχές του διεθνούς δικαίου», σημείωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχετικά με τις οικονομικές συνεργασίες, ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για τη στενή συνεργασία τους με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και με τα κράτη της ευρύτερη περιοχής, συνεργασίες οι οποίες προωθούν έργα στρατηγικής σημασίας στον τομέα των επενδύσεων και της ενέργειας, όπως είπε.

 

reporter cy