Πρώτες κινήσεις από hedge fund για Συνεργατισμό

Πρώτες κινήσεις από hedge fund για Συνεργατισμό

sine

Μεγαλομέτοχοι hedge fund κυπριακών και ελληνικών τραπεζών έχουν μπει στη διαδικασία των πρώτων διερευνήσεων για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και είναι σε γραμμή επικοινωνίας με τη Citigroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» ενδιαφέρον για τις εξελίξεις που τρέχουν για αποκρατικοποίηση της ΣΚΤ έχουν εκδηλώσει επενδυτικά ταμεία του Γουίλμπορ Ρος μεγαλομετόχου της Τράπεζας Κύπρου, της Third Point ενός εκ των δύο μεγαλομετόχων της Ελληνικής Τράπεζας και του επενδυτικού ταμείου Fairfax μεγαλομετόχου του ομίλου της Eurobank. Ήδη μέσω επενδυτικών τραπεζών που έχουν διορίσει άρχισαν να συγκεντρώνουν στοιχεία και απομένει να διαφανεί εάν θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα που είναι η μελέτη στοιχείων από το λεγόμενο Εικονικό Δωμάτιο Δεδομένων (Data room) που άνοιξε την προηγούμενη Δευτέρα η ΣΚΤ. Αυτό αποτελεί το πρώτο στάδιο με τελική ημερομηνία τις 29 Μαρτίου.

Το δεύτερο στάδιο αφορά το πότε θα ανοίξει και πότε θα κλείσει η περίοδος των δεσμευτικών προτάσεων που θα ορίσει η διοίκηση της ΣΚΤ σε συνεργασία με τη Citigroup Global Markets. Η περίοδος αυτή είναι και η πιο κρίσιμη καθώς θα αρχίσουν να φαίνονται οι προθέσεις των εν δυνάμει αγοραστών, τι τίμημα θα προσφέρουν οι όροι, τι θέλουν να αγοράσουν και τι μένει εκτός των επιχειρηματικών τους ενδιαφερόντων από τη ΣΚΤ. Κλειδί για τις εξελίξεις είναι το ύψος του κεφαλαιακού ελλείμματος και ποιες οι προτιμήσεις των επενδυτών. Με τις μέχρι τώρα ενδείξεις εκφράζεται αισιοδοξία από αξιωματούχους της ΣΚΤ και αναμένεται μέχρι τέλος Μαΐου να έχει κλείσει η όλη διαδικασία.

 

Το ένα σενάριο είναι ο ενδιαφερόμενος επενδυτής να θέλει να αγοράσει το σύνολο της Συνεργατικής. Αυτό σημαίνει αύξηση κεφαλαίου και το ποσοστό του κράτους περιορίζεται στο ελάχιστο μέσω του dilution των μετοχών. Από αυτό το σενάριο το κράτος δεν κερδίζει χρήματα, καθώς το ποσοστό του θα περιοριστεί στο ελάχιστο ή μπορεί και να μηδενιστεί. Στη δεύτερη επιλογή που έχουν οι επενδυτές είναι να αγοράσουν το καλό κομμάτι ή μέρος από το προβληματικό χαρτοφυλάκιο της ΣΚΤ. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις προτάσεις προσφορών που θα καταθέσουν και τι θέλει ο καθένας.

Αξιωματούχος της Συνεργατικής ανέφερε στον «Φ» ότι η καλύτερη επιλογή θα ήταν οι επενδυτές να θέλουν να αγοράσουν στο σύνολο το καλό κομμάτι της Συνεργατικής μαζί με το δίκτυο καταστημάτων και τους εργαζόμενους, κάτι που θα οδηγήσει σε ομαλή μετοχική αλλαγή. Δεν θα ήθελαν να εκφραστεί ενδιαφέρον για αγορά μόνο μέρος του καλού χαρτοφυλακίου χωρίς άλλες υποχρεώσεις και να αρχίζει να γίνεται ο διαμοιρασμός της ΣΚΤ. Στην περίπτωση που επενδυτής αγοράσει το καλό κομμάτι της ΣΚΤ μαζί με το δίκτυο καταστημάτων, το θέμα είναι τι θα γίνει το προβληματικό χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων. Είναι εδώ που το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δημιουργία Φορέα για να μεταφέρει NPLs €6,4 δισ. της ΣΚΤ. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς θα γίνει, σε ποια τιμή θα μεταφερθούν και πόσο θα επηρεάσει τα δημόσια οικονομικά.

 

Το επόμενο βήμα είναι κάποια δάνεια, τα οποία έχουν κοινωνικά κριτήρια, να μεταφερθούν στο σχέδιο Εστία. Προς το παρόν, ούτε και σ’ αυτό το σκέλος δεν υπάρχει ακόμη καμία πληροφόρηση. Το θέμα με τον Συνεργατισμό άρχισε να γίνεται πιο έντονο όταν ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός ζήτησε μεγαλύτερες προβλέψεις για δάνεια ύψους €1,5 δισ. που αφορούν  πρώτη κατοικία και επηρεάζονται από τις χρονοβόρες διαδικασίες για εκποιήσεις.

Πηγή: philenews.com