Ψάχνουν άλλους 9 συνεργάτες στην Κύπρο για τα dreambox – Τεχνολογικά πολύπλοκοι

Ψάχνουν άλλους 9 συνεργάτες στην Κύπρο για τα dreambox - Τεχνολογικά πολύπλοκοι

poini

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας αποφάσισε σήμερα την έκδοση διατάγματος κράτησης 7 ημερών τριών προσώπων, οι οποίοι συνελήφθησαν προχθές Τρίτη, ως ύποπτοι για υποθέσεις πώλησης παράνομου σήματος συνδρομητικών καναλιών σε διάφορες χώρες.
Το Δικαστήριο είχε συνέλθει χθες σε πολύωρη συνεδρία για εξέταση του αιτήματος της Αστυνομίας για κράτηση των τριών προσώπων και επιφύλαξε την ανακοίνωση της απόφασής του για σήμερα.
Τα αδικήματα διαπράττονταν εδώ και χρόνια μέχρι και την 9η Ιανουαρίου 2018, στην Κύπρο, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Ολλανδία.
Άλλοι 9 στο «μάτι» της αστυνομίας…

Την ίδια ώρα η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες σε ύποπτα υποστατικά με σκοπό να εντοπιστούν κι άλλα τεκμήρια και εξοπλισμός που σχετίζεται με την υπόθεση.

Μάλιστα στο στόχαστρο βρίσκονται 9 πρόσωπα τα στοιχεία των οποίων αναγράφονται στις καταγγελίες της NOVA και τα οποία φέρονται να είναι συνεργάτες των δύο εκ των υπόπτων που έχουν συλληφθεί.

Παράλληλα η αστυνομία καλεί όσους κατέχουν παράνομες συσκευές να τις παραδώσουν στις αρχές για να τύχουν εξέτασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ όσοι ήταν συνδρομητές του συγκεκριμένου κυκλώματος, τα συστήματα τους έχουν απενεργοποιηθεί αφού ξηλώθηκαν οι server.

Για τον σκοπό αυτό και λόγω της τεράστιου όγκου και φόρτου η αστυνομία οργάνωσε ομάδες ανακριτών ανά εμπλεκόμενη επαρχία.

Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν ενώπιον των αρχών, το πελατολόγιο του συγκεκριμένου παράνομου δικτύου φθάνει το μισό εκατομμύριο άτομα παγκόσμια, κυρίως Ελληνες ομογενείς στους οποίους παρείχε πρόσβαση σε περίπου 1200 κανάλια, ενώ η χρέωση ανά πελάτη ανερχόταν στα 100 – 150 ευρώ ανά έτος.

Η Αστυνομία θεωρεί ότι έχει εξαρθρωθεί ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα παράνομου διαμοιρασμού σήματος και αναμετάδοσης συνδρομητικών καναλιών σε όλη την Ευρώπη. Ο τρόπος λειτουργίας του δικτύου ήταν εξαιρετικά εξεζητημένος και τεχνολογικά πολύπλοκος, αφού χρησιμοποιώντας νόμιμες συνδρομές, αναμετέδιδε παράνομα το σήμα σε μισό εκατομμύριο πελάτες με τα κέρδη να ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Τα τεκμήρια, το πελατολόγιο στην Κύπρο και 1000 καταθέσεις

Μετά από συντονισμένες έρευνες της αστυνομίας στα υποστατικά των υπόπτων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δεκάδες android boxes τα οποία πιστεύεται ότι φέρουν τις κατάλληλες ρυθμίσεις για τη θέαση συνδρομητικών καναλιών μέσω streaming, αποσυνδεδεμένοι server, σκληροί δίσκοι, usb, έγγραφα, χρηματικό ποσό 600 ευρώ καθώς και σημειώσεις με εκατοντάδες πελάτες.

Από τα πελατολόγια των υπόπτων που κατασχέθηκαν υπολογίζεται πως στην Κύπρο οι πελάτες του συγκεκριμένου κυκλώματος πλησιάζουν τους χίλιους, ενώ το πελατολόγιο του κυκλώματος και στις τέσσερις χώρες εκτιμάται ότι ανέρχεται σε μισό εκατομμύριο.

Επίσης κατάθεση στις αρχές θα κληθούν να δώσουν και πρόσωπα από το οικογενειακό περιβάλλον των υπόπτων ενώ αναμένεται η επίσημη ενημέρωση από τις υπόλοιπες χώρες που λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση, όσο αφορά τα αποτελέσματα των ερευνών τους και κατά πόσον από αυτά χρειάζεται να ληφθούν επιπρόσθετες καταθέσεις και να γίνουν ανακρίσεις νέων υπόπτων στην Κύπρο. Επιπρόσθετα, οι ανακριτές της υπόθεσης θα ξεσκονίσουν τα οικονομικά των υπόπτων.

Έκανε την αρχή η Nova

Την αρχή έκανε η NOVA αφού έδωσε πληροφορίες στις αρχές της Βουλγαρίας, της Ολλανδίας και της Ελλάδας, ότι συγκεκριμένα πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία και την Κύπρο, έχουν εγκαταστήσει πειρατικό δίκτυο το οποίο διαμοιράζει παράνομα με streaming συνδρομητικό σήμα των τηλεοπτικών πακέτων NOVA, OTE, Sky UK, Bein sports, SKY Italia, SKY DE και άλλων ξένων συνδρομητικών πακέτων.

Όπως ανέφεραν οι πληροφορίες που έφτασαν στις αρχές, ο κεντρικός server είναι εγκατεστημένος με βουλγάρικο domain name στην Βουλγαρία και ο δεύτερος φιλοξενείται στην Ολλανδία.

Επίσης αναφερόταν ότι εκτός από συνεργάτες στην Κύπρο, το παράνομο κύκλωμα συνεργάζεται και με συγκεκριμένο πειρατικό δίκτυο στη Λεμεσό, το οποίο απαρτίζεται από Κύπριους. Οι εμπλεκόμενοι στο παράνομο δίκτυο έχουν αναπτύξει μεγάλη τεχνολογία η οποία τους προστατεύει από την εμφάνιση αποτυπωμάτων.
Τους αποτελείωσε η Cytavision – Πώς τους την έστησε
Τρεις μήνες αργότερα η CYTA προέβη σε καταγγελία στην αστυνομία σε σχέση με παράνομη διανομή τηλεοπτικού προγράμματος ζωντανών μεταδόσεων αθλητικών διοργανώσεων για τα οποία η Cytavision κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα.
Συγκεκριμένα η CYTA εξασφάλισε συσκευή την οποία αφού συνέδεσε στο διαδίκτυο και στην τηλεοπτική συσκευή εμφάνισε στην οθόνη περιεχόμενο ζωντανών αθλητικών μεταδόσεων και κατάφερε να εντοπίσει τις  διευθύνσεις πρωτοκόλλου (ip) που είναι καταχωρημένες και λειτουργούν στην Κύπρο.
Την ίδια ώρα, η CYTA κατάφερε να εντοπίσει άλλες τέσσερις διευθύνσεις στο εξωτερικό οι οποίες «κλέβουν» τηλεοπτικό περιεχόμενο για το οποίο υπενθυμίζεται πως έχει τα πνευματικά δικαιώματα αποκλειστικά η Cytavision.
Με δεύτερη συσκευή  η CYTA κατάφερε να εντοπίσει άλλη μια διεύθυνση στην Ολλανδία η οποία είναι η ίδια που κατήγγειλε και η NOVA Ελλάδας.
Πού έστησαν τους server – Τεκμήρια σε ταράτσες και αποθήκη ξενοδοχείου

Διεύθυνση 1: Κτίριο στο οποίο υπάρχουν εγκαταστάσεις και εξοπλισμός υψίστης ασφαλείας για φιλοξενία κεντρικών server.

Διεύθυνση 2: Πολυκατοικία στη Λάρνακα όπου βρίσκεται διαμέρισμα όπου ο ιδιοκτήτης κατέχει άλλα δύο διαμερίσματα.

Διεύθυνση 3: Ξενοδοχείο στην Πάφο στο οποίο εκτελούνται οικοδομικές εργασίες ανακαίνισης και το οποίο βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Στο υπόγειο σε κλειδωμένο δωματίο στο οποίο υπήρχε η επιγραφή «CYTA ROOM»  ακούγονταν ηλεκτρονικά μηχανήματα να λειτουργούν και ήχος ταινιών κινουμένων σχεδίων.

Διεύθυνση 4: Διαμέρισμα στην Πάφο το οποίο ανήκει σε εταιρία που μεταπωλεί υπηρεσίες ασύρματου διαδικτύου.

Διεύθυνση 5: Σε ταράτσα πολυκατοικία στην οποία βρίσκεται το κατάστημα του δεύτερου υπόπτου εντοπίστηκε εγκατεστημένος αναμεταδότης που απέστελλε σε άλλα σημεία της Λάρνακας. Επίσης στην οροφή του κτιρίου της κατοικίας του εντοπίστηκε εγκατεστημένος σε μεγάλο ύψος δέκτης σήματος ο οποίος πιστεύεται ότι επικοινωνεί με τον αναμεταδότη του καταστήματος του.

Διεύθυνση 6: Στην οικία του πρώτου υπόπτου εντοπίστηκαν εντοπίστηκαν επιπλέον στοιχεία και τεκμήρια ενώ λήφθηκε και σχετική πληροφορία ότι ο συγκεκριμένος ύποπτος ασχολείται με την πώληση dreambox τα τελευταία χρόνια από όπου απέκτησε μεγάλη περιουσία.

Περαιτέρω διαπιστώθηκε ότι είναι διευθυντής συγκεκριμένης εταιρίας με διεύθυνση συγκεκριμένου εγγεγραμμένου γραφείου στη Λεμεσό, καθώς και δεύτερης εταιρίας με διεύθυνση την κατοικία του.

Πηγή : reporter.com