ΠτΔ για Ακιντζί: “Θα ενθαρρυνθώ να τον δω να αλλάζει νοοτροπία…”

ΠτΔ για Ακιντζί: "Θα ενθαρρυνθώ να τον δω να αλλάζει νοοτροπία..."
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι θα ήταν ενθαρρυντικό αν γίνονταν δηλώσεις που πραγματικά να δείχνουν αλλαγή νοοτροπίας των Τουρκοκυπρίων και του Μουσταφά Ακιντζί.
cache_846x3000_Analog_medium_274144_1158296_25112017
Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων του εκπαιδευτικού κέντρου «Ατσάς», στη Σκουριώτισσα, ο Πρόεδρος σχολίασε πρόσφατες δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί από το Λονδίνο κατά τις οποίες έστειλε μηνύματα να αλλάξουν νοοτροπία οι Ελληνοκύπριοι. «Θα αισθανθώ ιδιαίτερα ενθαρρυμένος αν μέσα από τις δηλώσεις του δω ότι έχει όντως αλλάξει νοοτροπία.
Γιατί για να ζητά από κάποιους να αλλάξουν νοοτροπία, όπως παραδείγματος χάρη η Τουρκία που ζητούσε να προσαρμοστεί η Ευρώπη με τις αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας, κατά τον ίδιο τρόπο, έχω την εντύπωση, δυστυχώς και ο κ. Ακιντζί συμπεριφέρεται», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Διερωτήθηκε επίσης ποια νοοτροπία πρέπει να αλλάξει η ελληνοκυπριακή πλευρά, και κατά πόσο θα πρέπει να υποχωρήσει ή να αποδεχθεί αξιώσεις και πρόνοιες που  σε κανένα άλλο κράτος ή Σύνταγμα δεν υπάρχουν.   Συνεπώς, πρόσθεσε, αυτό που ειλικρινά θα δώσει ένα μήνυμα θάρρους ή ενθάρρυνσης ότι μπορεί να ελπίζουμε είναι να ακούσω δηλώσεις που πραγματικά να δείχνουν αλλαγή της νοοτροπίας των Τουρκοκυπρίων και βεβαίως του κ. Ακιντζί.
Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μέσα από τις επιλογές, τους προγραμματισμούς να υλοποιήσουμε τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς». Όπως είπε, «προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε παραμένοντας αδιάφοροι για τις όποιες κινήσεις θα μπορούσε να αποτρέψουν την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Σε ερώτηση αν το 2018 η Κυπριακή Δημοκρατία θα γνωρίζει τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της και αν η πολιτική της στον τομέα της ενέργειας θα κινηθεί πιο στοχευμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το 2018 είναι το έτος ερευνών σε σημεία πολλά υποσχόμενα.
ΚΥΠΕ