ΠτΔ: Λύση- Εναρμόνηση με τις διαπιστώσεις και του Αντόνιο Γκουτέρες

ΠτΔ: Λύση- Εναρμόνηση με τις διαπιστώσεις και του Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολιάζοντας το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την χθεσινή συνάντηση τους στις Βρυξέλλες, είπε πως το περιεχόμενο του μηνύματος είναι πως για να μπορέσει να εξευρεθεί λύση θα πρέπει να εναρμονιστούμε απόλυτα με όσα και ο ΓΓ διαπιστώνει, ότι δηλαδή δεν μπορεί να συνεχίσει η ύπαρξη αναχρονιστικών συνθηκών εγγύησης, ιδιαίτερα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και νομίζω και το μήνυμα του Γάλλου πρέσβη ήταν αρκούντως ηχηρό.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ρωτήθηκε αν υπήρξε νέα επικοινωνία με τον Ελληνα Πρωθυπουργό μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο, με τον Πρόεδρο να σημειώνει πως δεν είχαν επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό μετά τη συνάντηση, καθώς είχε ένα πάρα πολύ βεβαρημένο πρόγραμμα ο Πρωθυπουργός. Αν δεν μιλήσουμε απόψε, είπε, θα μιλήσουν οπωσδήποτε αύριο και έτσι θα τύχει ενημέρωσης για το τί ελέχθη που άπτεται των διεθνών πτυχών του κυπριακού προβλήματος.

Σε ερώτηση για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα το απόγευμα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος είπε ότι «εξέφρασα τις ευχαριστίες μου γιατί στο κοινό ανακοινωθέν ΕΕ- ΝΑΤΟ, αλλά και στις δηλώσεις που προέβη ο κ. Τουσκ μετά, ξεκαθαρίζει ότι η συνεργασία και με τα μη μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι αγαστή και χωρίς εξαιρέσεις. Γενικά τον ενημέρωσα και για την εδώ κάθοδο της κας Λουτ και ανταλλάξαμε κάποιες άλλες σκέψεις όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή