ΠτΔ: Μεγαλύτερη μεταρρύθμιση η λύση του Κυπριακού

ΠτΔ: Μεγαλύτερη μεταρρύθμιση η λύση του Κυπριακού

Το 13ο συνέδριο του Economist άνοιξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κάνοντας μία ενδελεχή τοποθέτηση για το Brexit και πως αυτό επηρεάζει την Κύπρου.

b_

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκληση που διεξάγεται και φέτος στην Κύπρο ανέφερε ο Νίκος Αναστασιάδης στην ομιλία του.

Μιλώντας για την διακυβέρνησή του επεσήμανε πως «μετά από σχεδόν 5 χρόνια διακυβέρνησης νιώθω ιδιαίτερα ευτυχής που το όνομα της χώρας μας συνδέεται με την προοπτική».

«Πέραν της ισχυρής μας δέσμευσης από πλευράς κυβέρνησης και πολιτικών δυνάμεων ήταν ιδιαίτερα αισθητές οι θυσίες του λαού μας για να φτάσουμε εδώ» σημείωσε. Προχωρήσαμε σε ανασχεδιασμό του κυβερνητικού προγράμματος όπως εξήγησε, με αυστηρή πειθαρχία για να εξαλειφθεί το έλλειμμα. Όπως επεσήμανε πλέον η Κύπρος έχει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα που φτάνει τα 416 εκατομμύρια.
«Να σημειώσω ότι όταν λέμε για το πρωτογενές πλεόνασμα που φτάνει το 416 εκατομμύρια να θυμίσω ότι μέχρι το 2013 λειτουργούσαμε με ένα δις» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε την προσήλωση της κυβέρνησης στον εκσυγχρονισμό του κράτους και τις μεταρρυθμίσεις.

Η Κύπρος κατάφερε να εξέλθει του μνημονίου πολύ πιο γρήγορα από όσο όλοι ανέμεναν, δήλωσε.

«Ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς στόχος είναι η ενδυνάμωση της ένωσης. Τώρα είναι η ώρα να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο αποτελεσματική στις προκλήσεις. Η Ε.Ε βρίσκεται αντιμέτωπη με την έξοδο ενός κράτους. Θα διαταράξει τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Ε.Ε».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως χρειάζεται ένας ενδελεχής διάλογος για να αντιμετωπίσουμε την έξοδο της Βρετανίας. Στηρίζουμε την πολυεπίπεδη συνεργασία σε ασφάλεια δικαιοσύνη εμπόριο οικονομία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θέλω να πιστεύω οτι υπάρχει δυνατότητα μέχρι τον Δεκέμβριο θα υπάρχει πρόοδος για να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων».

Δική μας πρόθεση είναι να συνεργαστούμε στενά με όλους τους εταίρους μας για να διασφαλίσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντά μας και την αγαστή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο, επεσήμανε.

Ο Νίκος Αναστασιάδης στάθηκε στο Κυπριακό πρόβλημα κατά την ομιλία του. Όπως είπε η επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση.

Τοποθετήθηκε στις τελευταίες εξελίξεις, δηλώνοντας πως η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για μια λύση όπως καθορίζεται από τον γ.γ του ΟΗΕ αλλά και των ψηφισμάτων που θα σέβονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Στόχος μας είναι να εξελιχθεί η Κύπρος σε φυσιολογικό κράτος. πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος που θα δίνει την προοπτική συνύπαρξης σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον για όλους τους κατοίκους του νησιού. Μία λύση που δεν θα έχει νικητές και ηττημένους.

Πηγή: Καθημερινή