ΠτΔ: «Μπορούμε να συμβιώσουμε και να συνδημιουργήσουμε με τους Τουρκοκύπριους»

By Andreas Andreou — August 22, 2017

Η Κύπρος πρέπει να καταστεί ξανά ένα ομαλό κράτος, διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι εμπιστεύεται απόλυτα όλους ανεξαίρετα ότι θα ενώσουν δυνάμεις αν ακολουθήσουν κρίσιμες ώρες.

cache_846x3000_Analog_medium_237365_59246_2182017

Κηρύσσοντας την έναρξη του 19ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ) και της Συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ), στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος πρέπει επιτέλους να γίνει ξανά ένα ομαλό κράτος, μακριά από τις όποιες παρεμβάσεις τρίτων.

“Μπορούμε να συμβιώσουμε και να συνδημιουργήσουμε με τους Τουρκοκύπριους αρκεί να μην μετατρέπονται ούτε οι Ε/κ ούτε οι Τ/κ σε όργανα εξυπηρέτησης τρίτων, ο καθένας θα σέβεται και την εθνική του ταυτότητα και τις πολιτιστικές του παραδόσεις- και θα είναι Ε/κ, θα είναι Τ/κ, αλλά πριν και πάνω από όλα θα έχει μια και μόνο πατρίδα, την Κύπρο» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι “εάν αποφασίσουμε Ε/κ και Τ/κ να υπηρετήσουμε την Κύπρο, τότε μπορεί να συμβιώσουμε, τότε μπορεί να γίνουν αποδεκτές οπωσδήποτε και κάποιες διατάξεις που να αφορούν ευαισθησίες – γιατί δεν μπορεί κανένας να ξεχάσει – οι οποίες σιγά σιγά και σταδιακά εάν όλοι ενδιαφερόμαστε για την Κύπρο θα ξεπεραστούν.”

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε εκ μέρους της Πολιτείας, αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού, τους Απόδημους για τις συνεχείς  προσπάθειες και διαβεβαίωσε ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και οι πολιτικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να στηρίζουν με όλους τους δυνατούς τρόπους τις προσπάθειες που καταβάλλουν έτσι ώστε να συνεχίσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τη δράση τους.

Απευθυνόμενος στους Απόδημους, είπε ότι «ένα να ξέρετε, πως όπως εσείς έτσι και εμείς στις κρίσιμες ώρες ενώνουμε δυνάμεις και εμπιστεύομαι απόλυτα όλους ανεξαίρετα ότι αυτό θα πράξουμε στις κρίσιμες ώρες αν ακολουθήσουν, αν παραστεί η ανάγκη».

Οι Απόδημοι διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες να πείσουν ότι οι τουρκικές απαιτήσεις είναι παράλογες 

Οι Απόδημοι Κύπριοι τόνισαν,  εκ νέου, κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου τους, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες να πείσουν για το παράλογο των απαιτήσεων της Τουρκίας.

Τις εργασίες του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στην Κύπρο για τις εργασίες του Συνεδρίου των Αποδήμων βρίσκεται ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Τέρενς Κουϊκ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο στόχος του είναι να γιγαντωθεί η διασπορά.

Ο κ. Κουϊκ, αφού σημείωσε ότι η μόνη επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων που λαμβάνει ομόφωνες αποφάσεις είναι η Επιτροπή για τη διασπορά, αναφέρθηκε στην προώθηση νομοθεσίας για την αναγέννηση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, στο οποίο όπως ανέφερε έχει θέση και ο κυπριακός Ελληνισμός. Το επιχειρούμενο ΣΑΕ, συνέχισε, δεν θα εξουσιάζεται από κόμματα και κυβερνήσεις ώστε επιτέλους να αποκτήσει την ανεξαρτησία της η ομογένεια και θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη και θα αυτοχρηματοδοτηθεί. «Ένα δολάριο κάθε χρόνο ο κάθε απόδημος να εισφέρει το ΣΑΕ θα έχει προϋπολογισμό που θα αγοράζει βουνά» είπε χαρακτηριστικά.

«Το κόμμα του ΣΑΕ θα είναι ένα, θα λέγεται Ελλάδα με σημαία γαλανόλευκη και στη μέση το σταυρό,» είπε επίσης ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αναφέροντας περαιτέρω ότι με τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου επενδύουν στη νέα γενιά των αποδήμων και άρχισαν συνεργασία. Πρόσθεσε ότι επέρχεται τριμερής συνεργασία με την Αρμενία, και τόνισε ότι θα γιγαντώσουμε τη διασπορά.

Ο κ. Κουϊκ ανέγνωσε τον Εθνικό Ύμνο,  απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είπε πως η ελευθερία θα έρθει και στην Κύπρο και κατέληξε δηλώνοντας ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς είναι καλά διαβασμένος.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης σημείωσε ότι μπορεί οι τελευταίες συνομιλίες να μην οδήγησαν σε λύση, ωστόσο – όπως τόνισε – οι απόδημοι θα συνεχίσουν να κάνουν αυτό που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια με μεγαλύτερο ζήλο στις χώρες που διαμένουν και να πείθουν ότι για να επιτευχθεί λύση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι παράλογες απαιτήσεις και θέσεις της Τουρκίας και η εμμονή της σε αναχρονιστικά μοντέλα στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Ο κ. Παπαευριπίδης ζήτησε όπως εφόσον η βελτίωση των οικονομικών του κράτους το επιτρέπει να αυξηθεί ο αριθμός του διδακτικού προσωπικού και του διδακτικού υλικού στα παροικιακά σχολεία για να καλυφθεί το κενό που δημιουργήθηκε με την αποστολή προσωπικού από την Ελλάδα λόγω οικονομικής κρίσης. Εξήγησε ότι αρκετά Ελληνόπουλα από τον ελλαδικό χώρο μετανάστευσαν πρόσφατα στη Μεγάλη Βρετανία και φοιτούν σε παροικιακά  σχολεία και οι πρόσθετες ανάγκες είναι δύσκολο να καλυφθούν από το επιτόπιο προσωπικό.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ τόνισε πως ύστερα από 43 χρόνια χρειάζεται μια νέα στρατηγική στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως αναμφίβολα οι διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά υποβαθμίσει το πρόβλημα. «Ένα πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής είναι σήμερα μια δικοινοτική διαμάχη. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος βλέπει το (κυπριακό) πρόβλημα. Δεν πρόκειται για διαμάχη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Πρόκειται για παράνομη εισβολή και παράνομη κατοχή και η νέα στρατηγική μας πρέπει να είναι τέτοια», τόνισε ο Φίλιπ Κρίστοφερ.

«Παράνομη κατοχή, καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, εθνοκάθαρση, αυτά είναι τα μηνύματα που πρέπει να στείλουμε στον κόσμο» είπε, σημειώνοντας ότι πολλοί απόδημοι Κύπριοι νιώθουν απογοητευμένοι.

Οι απόδημοι Κύπριοι, είπε, βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά και δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί αναζητούμε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Σημείωσε ότι ήρθε η ώρα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί να ζητήσει από την Τουρκία να απομακρύνει τα στρατεύματα και τους εποίκους της από την Κύπρο και να επιτρέψει στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ, Αντωνία Μιχαηλίδη, είπε πως παρά τις προσπάθειες και παραχωρήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στο Crans Montana, οι διαπραγματεύσεις δεν οδήγησαν στη λύση του Κυπριακού.

«Αυτό που ζητάμε είναι απλό και δίκαιο. Μια δίκαιη λύση βασισμένη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και του 1979, ένα πλήρως λειτουργικό κράτος, συμβατό με το κράτος δικαίου και απαλλαγμένο από ξένες παρεμβάσεις. Με απλά λόγια, ένα ‘κανονικό κράτος’, όπως είπε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «παρά τις πρόσφατες αποτυχίες, η νεολαία της Διασποράς δεν θα παραιτηθεί ποτέ από την ελπίδα για μια ελεύθερη ενωμένη Κύπρο. Η δέσμευσή μας να συνεχίσουμε αυτή την αποστολή είναι σταθερή και ακόμη πιο σημαντική, καθώς εμπνέουμε τις νεότερες γενιές σε όλο τον κόσμο να συνεχίσουν να πιέζουν για μια δίκαιη και ειρηνική λύση στο κυπριακό πρόβλημα», σημείωσε η πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ σε χαιρετισμό, που ανέγνωσε ο Πανοσιολογιότατος Γρηγόριος Μουσουρούλης, ανέφερε ότι στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης κακώς δεχθήκαμε τον όρο «διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», με όλες τις επικίνδυνες ασάφειες που προσδίδει σ’ αυτήν η τουρκική πλευρά. Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των πολύχρονων συνομιλιών, δώσαμε υπέρμετρα προνόμια στην τουρκική πλευρά αναγνωρίζοντας στο 18% του πληθυσμού «πολιτική ισότητα», αναγνωρίσαμε σ’ αυτούς veto σε κάθε πτυχή του κυβερνητικού έργου και υποσχεθήκαμε την εκ περιτροπής προεδρία.

Είπε πως αν δεν επιτύχουμε λύση στην ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, οφείλουμε να επαναφέρουμε το θέμα μας ως θέμα εισβολής και κατοχής, με αίτημα την απελευθέρωση και όχι την απλή επανένωση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο νέος Πρόεδρος που θα εκλεγεί, πρέπει αυτή την πολιτική να ακολουθήσει, και επιβάλλεται να υποστηριχθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, και από τους αποδήμους μας για να μπορέσει να φέρει σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο. Σημείωσε τέλος ότι η  Εκκλησία δηλώνει παρούσα.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

    Skip to toolbar