Ρίχνει λάδι στη φωτιά ο Γιλντιρίμ-Απειλεί με απάντηση από την Τουρκία στην ΑΟΖ

Ρίχνει λάδι στη φωτιά ο Γιλντιρίμ-Απειλεί με απάντηση από την Τουρκία στην ΑΟΖ

aa

«Οι προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο θα έχουν την απάντησή τους», δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφερόμενος στην έρευνες φυσικού αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων  Τουφάν Ερχουρμάν μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι οι μονομερείς δραστηριότητες δεν αντικρίζονται θετικά ούτε από την Τουρκία ούτε από τους Τ/κ.

«Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να γίνουν μόνο όταν υπάρξει μια λύση μόνιμη, βιώσιμη με ένα σχήμα ενός κράτους δικοινοτικο. Η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και  τέτοιου είδους προκλητικές δραστηριότητες θα έχουν την απάντησή τους», ανέφερε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ

*Στο μεταξύ, «στην τελευταία του συνάντηση με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ο Μουσταφά Ακιντζί ενημέρωσε την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο ότι είναι έτοιμος για μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε ημερομηνία που να είναι κατάλληλη και για τις δύο πλευρές», υποστήριξε ο Μπαρίς Μπουρτζιού, ισχυριζόμενος ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη σήμερα το πρωί ότι ο Τ/κ ηγέτης απέρριψε την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για συνάντηση κοινωνικού περιεχομένου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη αναφέρει ότι ο ίδιος ο κ. Ακιντζί είπε δημοσίως δεκάδες φορές ότι θέλει να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με στόχο να καταλάβει (σ.σ. ο Τ/κ ηγέτης) ποιες είναι οι πραγματικές του προθέσεις απ’ εδώ και στο εξής.

«Όταν υπάρχουν αυτές οι πραγματικότητες, τέτοιες δηλώσεις που είναι εκτός πραγματικότητας και δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις δεν ωφελούν κανέναν. Τις επόμενες ημέρες, μετά την επιστροφή της κ. Σπέχαρ από την Νέα Υόρκη αναμφίβολα θα συνεχισθεί ο διάλογος για να καθορισθεί μια ημερομηνία που να βολεύει και τις δύο πλευρές», καταλήγει η γραπτή δήλωση του κ. Μπουρτζιού.

*Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες πως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προσανατολίζεται στο να διορίσει Ειδικό Απεσταλμένο για να ανιχνεύσει τις προθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών, υπέδειξε πως εμείς είμαστε απόλυτα έτοιμοι να διοριστεί κάποιος από πλευράς του Γ.Γ.

«Δεν θα έλεγα διορισμός, αλλά να σταλεί κάποιος στην Κύπρο, ένας απεσταλμένος, και όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Τουρκία, στην Ελλάδα, στη Βρετανία, στην Ε.Ε., για να διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου», σημείωσε.

«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι με το σκηνικό ως έχει αυτή τη στιγμή δεν στέλνονται μηνύματα θετικά για επανέναρξη των συνομιλιών. Παρόλα  αυτά», υπογράμμισε, «εμείς δεν επαναπαυόμαστε από το γεγονός ότι φαίνεται όλοι να αντιλαμβάνονται ότι στην Τουρκία οφείλεται η μη επανέναρξη των συνομιλιών. Το ζητούμενο για εμάς είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες να δούμε πώς μπορεί να επαναρχίσει ένας διάλογος που έχει πραγματικές θετικής κατάληξης», επεσήμανε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Για να προσθέσει πως «αυτή μας τη θέση, η οποία εκτιμάται σε διεθνές επίπεδο, και από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, την έχουμε διαβιβάσει κατ’ επανάληψη στον Γ.Γ.»

Ερωτηθείς αν ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί απάντησε στην πρόσκληση για δείπνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως «η τελευταία ενημέρωση που έχουμε είναι ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη να γίνει μια τέτοιου είδους συνάντηση, αλλά η αντίδραση είναι ότι δεν είναι της παρούσης».

«Άρα», πρόσθεσε, «εναπόκειται στον κ. Ακιντζί κατά πόσον θα γίνει αυτή η συνάντηση ή όχι».

*Σε ό,τι αφορά την επίσκεψή του στην Ελλάδα,  ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ήταν μια πολύ σημαντική επίσκεψη, πέραν της συμβολικής σημασίας και ιδιαίτερα ουσιαστική, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά γενικότερα και τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

«Έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα. Είναι σημαντικό όσον αφορά το Κυπριακό ότι υπάρχει κοινή προσέγγιση όσον αφορά το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών. Δεν θεωρούμε, και θέλω να το καταστήσω ακόμα μια φορά ξεκάθαρο, ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων μπορεί να είναι η λύση του Κυπριακού», υπογράμμισε.

«Είναι για αυτό τον λόγο», ανέφερε, «που πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών, και εναπόκειται σχεδόν αποκλειστικά στην άλλη πλευρά, στην Τουρκία, αν θα οδηγηθούμε σε αυτό το αποτέλεσμα».

Είπε ακόμη πως έγινε συζήτηση σε σχέση με το χρονικό ορόσημο που είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Μαρτίου, και πρόσθεσε πως γίνονται ενέργειες σε όλα τα επίπεδα, και προς διάφορες κατευθύνσεις, τόσο από την ελληνική Κυβέρνηση όσο και από εμάς, ώστε να δούμε πώς εξυπηρετούνται καλύτερα οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως δημιουργείται ένα σκηνικό πολέμου στην κυπριακή ΑΟΖ από τουρκικά αλλά και ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε:

«Με όλο τον σεβασμό προς το έργο που έχετε να επιτελέσετε, θα ζητήσω από όλους δημόσια, και αυτή είναι μια παράκληση από μέρους της Κυβέρνησης, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όχι από κυπριακά μέσα, και δεν ανταποκρίνονται σε καμία απολύτως περίπτωση στην κατάσταση πραγμάτων».

Πρόσθεσε πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και «να σεβόμαστε και τον κόσμο που μας παρακολουθεί, που μας ακούει, που μέσω εσάς ενημερώνετε για τις εξελίξεις».

«Δεν πρέπει σε καμία απολύτως περίπτωση να δημιουργηθεί σκηνικό, το οποίο από τη μια δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και από την άλλη, ενδεχομένως, να επιχειρεί να δημιουργήσει κάποια δεδομένα, να εξυπηρετήσει κάποιες σκοπιμότητες”, επεσήμανε.

Ο υπουργός Εξωτερικών συνέστησε πάνω από όλα σοβαρότητα και στο θέμα της ενημέρωσης και στο θέμα της αντίδρασης.

Πηγή: reporter.com