Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, ΗΒ, διαβεβαίωσαν τους Μορφίτες ότι στηρίζουν προσπάθειες για λύση του Κυπριακού

Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, ΗΒ, διαβεβαίωσαν τους Μορφίτες ότι στηρίζουν προσπάθειες για λύση του Κυπριακού
Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασαν τη στήριξή τους προς μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο, στη διάρκεια της επίδοσης ψηφίσματος στις Πρεσβείες από αντιπροσωπεία της κατεχόμενης Μόρφου, υπό τον Δήμαρχο Βίκτωρα Χατζηαβραάμ.
cache_846x3000_Analog_medium_235636_70342_1682017

Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τις Πρεσβείες των πέντε μονίμων χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιδίδοντας ψήφισμα διαμαρτυρίας για την 43η επέτειο κατάληψης της Μόρφου από τους Τούρκους εισβολείς και για τη συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί.

Πρώτος σταθμός των Μορφιτών ήταν η Πρεσβεία των ΗΠΑ. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Δήμαρχος, η αμερικάνικη πρεσβεία αποδέχθηκε το ψήφισμα « σε πολύ κατώτατο επίπεδο». Σύμφωνα με πληροφορίες, το ψήφισμα παρέλαβε άτομο της ασφάλειας της Πρεσβείας.

Στη συνέχεια, οι Μορφίτες μετέβησαν στην Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου τους υποδέχθηκε ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας Γκρομόφ Αντρέι. Ο κ. Αντρέι εξέφρασε τη στήριξη της Μόσχας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και διαβεβαίωσε τους Μορφίτες ότι θα διαβιβάσει το ψήφισμα στη ρωσική Κυβέρνηση.

Αργότερα, η αντιπροσωπεία υπό τον Δήμαρχο Μόρφου μετέβη στην Πρεσβεία της Κίνας, όπου έγινε δεκτή από τον Επιτετραμμένο Ζενγκ Γιουν. Ο κ. Γιουν είπε ότι η Κίνα στήριζε και θα στηρίζει πάντα την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου όχι μόνο στη βάση των ψηφισμάτων και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και του διεθνούς δικαίου.

Διαβεβαίωσε ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να στηρίζει την επανένωση της Κύπρου και σημείωσε ότι παρά την αποτυχία στο Κραν Μοντάνα, οι Κύπριοι  δεν πρέπει να χάσουν την ελπίδα, αλλά να συνεχίσουν τις προσπάθειες για μια διαρκή, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, σημειώνοντας ότι στις συνομιλίες υπήρξε πρόοδος και οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν.

Είπε επίσης ότι η Κίνα αντιλαμβάνεται πολύ καλά το πρόβλημα μιας μοιρασμένης πατρίδας και ευχαρίστησε από την πλευρά του και την Κύπρο για τη στήριξη που παρέχει στο Πεκίνο σε διάφορα διεθνή φόρα.

Στην Πρεσβεία της Γαλλίας, το ψήφισμα παρέλαβε ο Επιτετραμμένος Ζακ Λαζουά, ο οποίος εξέφρασε στους Μορφίτες τη στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης που θα επανανενώνει την Κύπρο στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου.

Η Γαλλία, είπε, καταβάλλει προσπάθειες εντός του ΟΗΕ, της ΕΕ, εντός Κύπρου, αλλά και με τις επαφές που έχει με την Αγκυρα, προκειμένου να ευοδωθούν οι προσπάθειες, σημειώνοντας ωστόσο ότι μετά το Κραν Μοντάνα, η κατάσταση είναι πολύπλοκη. Εξέφρασε επίσης την κατανόησή του για τη θέση στην οποία βρίσκονται οι Κύπριοι εκτοπισμένοι εδώ και 43 χρόνια.

Τελευταίος σταθμός των Μορφιτών ήταν η βρετανική Υπατη Αρμοστεία, όπου έγιναν δεκτοί από τον Υπατο Αρμοστή Μάθιου Κιντ.

Ο κ. Κιντ, παραλαμβάνοντας το ψήφισμα, και μιλώντας στα Ελληνικά, είπε στον Δήμαρχο Μόρφου ότι ελπίζει πως του χρόνου θα υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα και διαβεβαίωσε ότι το Λονδίνο θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Μόρφου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, “παρόλα τα 43 χρόνια κατοχής της πατρίδας μας, σήμερα, που είναι η τρίτη και τελευταία φάση της τριλογίας του Κυπριακού, μετά το πραξικόπημα και την πρώτη φάση του Αττίλα, 1 και 2, είναι η κατάληψη της Μόρφου οπόταν και σήμερα ζητιάνοι στις Πρεσβείες για το δίκαιο του αγώνα μας».

«Προσπαθούμε να πείσουμε τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι είναι η ώρα πλέον να δουλέψουν μεθοδικά ώστε οι παραβιάσεις της Τουρκίας ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατίας να πάψουν», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την κατάσταση της Μόρφου σήμερα, ο Δήμαρχος είπε ότι επί του εδάφους δημιουργούνται πολλά τετελεσμένα, και σημείωσε ότι από το 2000 μέχρι σήμερα υπάρχει μεγάλη αλλαγή στη Μόρφου, “έχουν κτιστεί τρία πανεπιστήμια, έχουν μετοικίσει πάρα πολλοί κάτοικοι πλέον οι οποίοι δεν ήσαν στην Μόρφου, βελτιώνεται πάρα πολύ το οδικό δίκτυο και οι κατοικίες των μονίμων κατοίκων της Μόρφου”.

Εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις και είπε «νομίζω ότι εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση του Κυπριακού που να εξασφαλίζει τις τρεις βασικές ελευθερίες, δεν θα έχει εγγυήσεις, στρατεύματα κτλ, θεωρώ ότι θα είμαστε στην αρχή της διχοτόμησης».

Πηγή: ΚΥΠΕ