Σαρωτικές οι εξελίξεις στον Συνεργατισμό

Σαρωτικές οι εξελίξεις στον Συνεργατισμό

sine

Ασκήσεις επι χάρτου κάνει το υπουργείο Οικονομικών για  στήριξη της ΣΚΤ. Σημαντικές αναμένονται οι εξελίξεις στον Συνεργατισμό εντός των επόμενων 24ώρων λόγω των εκροών καταθέσεων που παρατηρούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται στήριξη μέσω έκδοσης ομολόγου ή εκχώρησης ρευστότητας μέσω κατάθεσης του κράτους.

 

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης την προηγούμενη εβδομάδα είχε αναφέρει ότι αναμένονται κινήσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες που με οριστικό και αμετάκλητο τρόπο θα διασφαλίσει και τους καταθέτες και θα διαμορφώσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει και πάει καλά. Οι εξελίξεις με τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα ως προς την ιδιωτικοποίησή της, αναμένεται να κλείσει εντός του Μαϊου με στόχο να ενισχυθούν τα κεφάλαιά της.

Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός βλέποντας ότι η νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή έχει αρκετά «παραθυράκια» και οι διαδικασίες των εκποιήσεων δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αρχίζει και πιέζει. Η πίεση είναι πιο έντονη στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα η οποία είναι κρατική μέσω της στήριξης του €1,7 δις. που έχει λάβει. Σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται ανταλλαγή τεχνοκρατικών απόψεων μεταξύ Κύπρου και Φρανκφούρτης για το ύψος των προβλέψεων που πρέπει να διενεργήσει η ΣΚΤ.

Οι Ευρωπαίοι επόπτες εκτιμούν ότι  οι τράπεζες πρέπει να υπολογίζουν μεγαλύτερες ζημιές για τα δάνεια από αυτές που έχουν ήδη βάλει στα βιβλία τους. Λόγω του νομοθετικού πλαισίου, εκτιμούν ότι τα δάνεια με εξασφάλιση πρώτη κατοικία είναι πολύ δύσκολο να εισπραχθούν. Αν και το πρόβλημα αφορά όλες τις τράπεζες, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον Συνεργατισμό, που παραδοσιακά έχει το μεγαλύτερο μέρος της συγκεκριμένης πιστωτικής αγοράς.

Πηγή: philenews.com.cy