Σε αναζήτηση εναλλακτικής για τη Γερμανία μετά τον «πολιτικό σεισμό»

Σε αναζήτηση εναλλακτικής για τη Γερμανία μετά τον «πολιτικό σεισμό»

cache_846x3000_Analog_medium_250195_460191_2592017

Σε αναζήτηση εναλλακτικής βρίσκεται πλέον η Γερμανία έπειτα από τις εκλογές της Κυριακής, με ένα ακροδεξιό κόμμα (ΑfD) να εισέρχεται ξανά στη γερμανική βουλή ύστερα από 60 χρόνια, και να αναδεικνύεται σε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, κυρίως λόγω της πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ στο μεταναστευτικό, και με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), να διαμηνύουν άμεσα ότι δεν θα συμμετέχουν σε νέο κυβερνητικό σχήμα.

Η καγκελάριος αναδεικνύεται πρώτη, αλλά αποδυναμωμένη, καθώς το Χριστιανοδημοκρατικό μπλοκ (CDU/CSU) αποσπά το 33% των ψήφων – ιστορικό χαμηλό από το 1949. Η εικόνα είναι πολύ χειρότερη για το SPD που πέφτει σε νέο ιστορικό χαμηλό με ποσοστό 20,5%.

Συγκεκριμένα, το μπλοκ CDU/CSU καταλαμβάνει 246 έδρες, το SPD 153 έδρες, το AfD 94 έδρες, το FDP 80 έδρες, το Linke (Αριστερά) 69 έδρες και το Grune (Πράσινοι) 67.

Η Μέρκελ καλείται να σχηματίσει νέα κυβέρνηση με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), που επιστρέφουν πανηγυρικά στη Μπούντεσταγκ μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας με ποσοστό 10,7%, και τους Πράσινους που βρίσκονται στο 8,9%. Το FDP επανέφερε στην προεκλογική ατζέντα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, και αναμένεται να προκαλέσει προσκόμματα σε οιαδήποτε μείωση του ελληνικού χρέους, αλλά και στα σχέδια του Εμανουέλ Μακρόν για επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

 

reporter cy