Σεβασμό στις συστάσεις του ΣΑ για αξιολόγηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ζητά η Λευκωσία

Σεβασμό στις συστάσεις του ΣΑ για αξιολόγηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ζητά η Λευκωσία
Η κατάσταση επί του εδάφους και η προοπτική ειρήνης θα ήταν χειρότερες χωρίς την εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο και ο ΟΗΕ παραμένει και θα πρέπει να παραμείνει η κινητήρια δύναμη πίσω από τις προσπάθειες  επανένωσης της νήσου.
cache_846x3000_Analog_medium_262749_317902_27102017
Αυτό ανέφερε χθες μιλώντας εκ μέρους της Κύπρου στη γενική συζήτηση της 4ης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με θέμα τη «Συνολική Αξιολόγηση των Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων σε όλες τους τις πτυχές»., ο πρώτος Γραμματέας  της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Μιχάλης Μαύρος. Αναφερόμενος στην αξιολόγηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που θα πρέπει να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο, μετά από την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας στο πρόσφατο ψήφισμά του τον περασμένο Ιούλιο, ο Κύπριος διπλωμάτης τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει από το 1974, καθώς συνεχίζεται η ξένη κατοχή του 37% περίπου του εδάφους του νησιού και συνεπώς, η συνέχιση της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (και ιδιαίτερα του στρατιωτικού σκέλους της) υπό την παρούσα εντολή και σχήμα, είναι άκρως απαραίτητη.
Μάλιστα, διευκρίνισε ο Μιχάλης Μαύρος, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι η λιγότερο δαπανηρή ειρηνευτική επιχείρηση του ΟΗΕ, καθώς καλύπτει μόνο το 0.5% του συνολικού προϋπολογισμού των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, δεδομένου ότι η Κύπρος και η Ελλάδα καλύπτουν οικειοθελώς σχεδόν το 50% των δαπανών.
Ο κ. Μαύρος εξέφρασε την ελπίδα πως κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αξιολόγησης, η Γραμματεία θα συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με την οποία η αξιολόγηση θα πρέπει να «επικεντρώνεται σε συμπεράσματα και συστάσεις για το πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα πρέπει να διαμορφωθεί με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να εφαρμόζει την υφιστάμενη εντολή, στη βάση αποκλειστικά αυστηρής και τεκμηριωμένης εκτίμησης του αποτελέσματος των δραστηριοτήτων της».
Ο Κύπριος διπλωμάτης τόνισε ότι η Κύπρος υποστηρίζει την έκκληση του Γενικού Γραμματέα για μια «ολοκληρωμένη, σύγχρονη και αποτελεσματική ειρηνευτική αρχιτεκτονική, που θα περιλαμβάνει την πρόληψη, την επίλυση συγκρούσεων, τη διατήρηση της ειρήνης, την οικοδόμηση της ειρήνης και την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της». Ανέφερε ότι η Κύπρος κατανοεί πλήρως ότι οι σημερινές συνθήκες απαιτούν σε κάποιο βαθμό τη μεταρρύθμιση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων.
Όμως, είπε, η συνέχιση της λειτουργίας των 15 ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ σε ολόκληρο τον πλανήτη «δεν πρέπει να καταστεί όμηρος κινήτρων πολιτικής σκοπιμότητας ή εξοικονόμησης χρημάτων αφού ο σημερινός προϋπολογισμός των ειρηνευτικών επιχειρήσεων αποτελεί μόλις το 0.5% των παγκοσμίων στρατιωτικών δαπανών».
Καταλήγοντας, ο Μιχάλης Μαύρος διαβεβαίωσε το σώμα για τη δέσμευση της Κύπρου να συνεργαστεί με όλα τα κράτη μέλη για μια ενισχυμένη αρχιτεκτονική ειρήνης, που θα εξασφαλίζει αυξημένη αποτελεσματικότητα με την καλύτερη χρήση των πόρων του Οργανισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε σύγκρουσης ή χώρας.
ΚΥΠΕ