Συλλούρης: Η Τουρκία δυσχεραίνει την πρόοδο στο θέμα των αγνοουμένων

Συλλούρης: Η Τουρκία δυσχεραίνει την πρόοδο στο θέμα των αγνοουμένων

Ο Πρόεδρος της Βουλής είχε συνάντηση με αντιπροσωπείο της Επιτροπής LIBE

ko

Η άρνηση της Τουρκίας να παρέχει πληροφορίες που περιέχονται στα στρατιωτικά της αρχεία σχετικά με τους ακριβείς τόπους ταφής αγνοουμένων, δυσχεραίνει την επίτευξη προόδου στο ζήτημα της διαλεύκανσης της τύχης τους, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, Ο κ. Συλλούρης, δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις (LIBE), η οποία πραγματοποιεί μονοήμερη διερευνητική αποστολή στην Κύπρο, με επικεφαλής τον Εισηγητή για την παρακολούθηση του θέματος των αγνοουμένων της Κύπρου, κ. Juan Fernando López Aguilar (Ισπανία – Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών).

Εξηγώντας στην αντιπροσωπεία τις δυσκολίες πρόσβασης και διερεύνησης σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως στρατιωτικές ζώνες στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τον Εισηγητή και την Επιτροπή LIBE να ζητήσουν πρόσβαση στα εν λόγω αρχεία και τις συγκεκριμένες περιοχές.

Προστίθεται ότι ο Lopez Aguilar υπογράμμισε το έντονο ενδιαφέρον τόσο του ιδίου όσο και της Επιτροπής LIBE για επιστροφή των λειψάνων των αγνοουμένων στους συγγενείς τους. Εξέφρασε δε στήριξη στο έργο της ΔΕΑ, αλλά και γενικότερα σε μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού προβλήματος και επανένωση της Κύπρου.

Τα άλλα μέλη της Επιτροπής LIBE εξέφρασαν επίσης τη συμπαράστασή τους στις οικογένειες των αγνοουμένων, ενώ ενδιαφέρθηκαν και γενικότερα για την πορεία των προσπαθειών προς επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, ενώ υπέβαλαν ερωτήσεις για επιμέρους ιστορικές και σημερινές πτυχές του ζητήματος.

Αναφέρεται τέλος ότι ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το διορισμό Εισηγητή για το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου, καθώς και για τη χρηματοδότηση της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για την ίδια την επίσκεψη και το ενδιαφέρον της αντιπροσωπείας για το ζήτημα, το οποίο, όπως τόνισε, αποτελεί την πιο τραγική ανθρωπιστική πτυχή του Κυπριακού προβλήματος.

Στην αντιπροσωπία συμμετέχουν τα Μέλη της Επιτροπής, Asim Ademov (Βουλγαρία- Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς και Tomáš Zdechovskỳ (Τσεχία-Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς). Τους πλαισιώνουν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου, Κώστας Μαυρίδης και Τάκης Χατζηγεωργίου, ενώ την όλη αποστολή συνοδεύει ο Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ανδρέας Κεττής.

 Πηγή: kathimerini.com.cy