ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ  ΚΩΣΤΑ ΣΧΟΙΝΙΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ  ΚΩΣΤΑ ΣΧΟΙΝΙΟΥ

             kostas     

 Πως αποφάσισες να γίνεις ηθοποιός; Ποια ήταν η αφορμή;

Όπως λένε οι περισσότεροι από μικρό παιδί .Έτσι και εγώ. Αν και ο καθηγητής  και προπονητής μου στο στίβο Λουκάς Λουκά με προόριζε για Καθηγητή της Γυμναστικής με έκλεψε το Θέατρο . Ήμουνα αθλητής στο μήκος και τριπλούν με μετάλλια… Φαίνεται όμως με περίμεναν άλλα μετάλλια. Κάνοντας πρωταθλητισμό στο θέατρο τόσα χρόνια.

 

 

Συνεργάστηκες με σπουδαία ονόματα  στην καριέρα σου, ποια είναι αυτά και τι κράτησες από αυτές τις συνεργασίες;

Μεγάλες συνεργασίες οι κάθε μια και ξεχωριστή . ( Αλίκη Βουγιουκλάκη , Θανάση Βέγγο , Σταύρο Παράβα , Ντίνο Ηλιόπουλο , Μίμη Φωτόπουλο , Γιάννη Μπέζο , Μαρία Αλιφέρη , Στάθη Ψάλτη , Έλενα Ναθαναήλ και αρκετοί άλλοι ξεχωριστοί στο είδος τους) . Θα σταθώ όμως στην συνεργασία μου για μία σαιζόν στην Ροκ Όπερα  ‘ ΕΒΙΤΑ’ . Μία σπουδαία παραγωγή που δεν πιστεύω να έχει γίνει άλλη μέχρι τώρα στην Ελλάδα. Αν και φοιτητής ακόμα δευτεροετής στη Δραματική Σχολή η Αλίκη με επέλεξε μέσα από άλλους τετρακόσιους ηθοποιούς περνώντας από οντισιόν . Μια συνεργασία σταθμός αλλά και ορόσημο στην εξέλιξη της θεατρικής μου πορείας .

 

Επιστρέφοντας στη Κύπρο συνάντησες το Δώρο Κυριακίδη πως προέκυψε η ιδέα για το ρόλο του Νικολάκη;

Στην Κύπρο ερχόμενος για διακοπές με ανακάλυψαν οι Δώρα Κακουράτου και ο Δημήτρης Παπαδημήτρης και βρέθηκα από την μια στιγμή στην άλλη με χρονιαίο συμβόλαιο και έτσι έμεινα. Εκεί γνώρισα και τον Δώρο Κυριακίδη όπου γίναμε αμέσως φίλοι (Άρα υπάρχουν αληθινές φιλίες μέσα στο επάγγελμα μας). Του έβαλα την ιδέα να δημιουργήσει την Παιδική σκηνή Δώρου Κυριακίδη. Γιατί ο Δώρος ήταν πολύ αγαπητός στα παιδιά λόγω των παιδικών εκπομπών που παρουσίαζε στο Ρ.ΙΚ. Εμένα τότε μόνο η μάνα μου με ήξερε . ( χαχαχα). Τώρα το όνομα Νικολάκης δεν ήταν τυχαίο . Ο θεατρικός « Ήρωας» των παιδιών « Νικολάκης» είναι το όνομα του αδελφού μου « Ήρωα» Νίκου που έχασα στον στρατό . Ηταν και είναι ένα μεγάλο καθημερινό μνημόσυνο στον αδελφό μου που έχασα στην παιδική μου ηλικία.

 

 

Πέρασαν 31 χρόνια καριέρας ως Νικολάκης τι γεύση σου έχουν αφήσει όλα αυτά τα χρόνια;

Μπήκαμε φέτος αισίως στα τριάντα δύο χρόνια. Τριάντα δύο χρόνια , γεμάτα χαρές , λύπες , άγχος αλλά και φωνές .Παιδικές αθώες φωνές.

 

32 χρόνια και εξακολουθείς να κάνεις τον ίδιο ρόλο, κάποτε δεν κουράζει τον ηθοποιό η επανάληψη του ίδιου ρόλου; Δεν έχει την ανάγκη για ανανέωση;

Ποτέ δεν ένοιωσα ούτε στιγμή ότι ο Νικολάκης με έχει κουράσει . Γιατί κάθε έργο που ανεβάζει η παιδική μας σκηνή με πρωταγωνιστεί τον Νικοάκη  είναι και ένας διαφορετικός ρόλος που απλά ονομάζετε « Νικολάκης» . Ο Κώστας λοιπόν καλείτε κάθε φορά να ερμηνεύσει ένα διαφορετικό ρόλο με το ίδιο όνομα. Ο Νικολάκης του 1986 δεν έχει καμία σχέση με τον Νικολάκη του 2017. Γιαυτό και είναι διαχρονικός και η απόδειξη είναι μετά από τριάντα δύο χρόνια είμαστε παρών! Και κάνουμε πρωταθλητισμό και γεμίζουμε θέατρα. Άρα κάθε φορά ανανεώνουμε . Είμαι πολύ έξυπνος για να καταλάβω πότε ο « Νικολάκης» πρέπει να αποχωρήσει …. Και πίστεψε με έχει πολλά χρόνια ακόμα.

 

Συνάντησες δυσκολίες όλα αυτά τα χρόνια η Μετάνιωσες ποτέ για το επάγγελμα που επέλεξες;

Αλλοίμονο αν μια δουλειά δεν έχει τις δυσκολίες της και ήταν όλα ρόδινα. Όλες αυτές οι δυσκολίες είναι που μας πεισμώνουν και γινόμαστε πιο δημιουργικοί με τον Δώρο.

Κορυφαία στιγμή στη καριέρα σου ήταν όταν στα δεκατέσσερα χρόνια που έκανες το Νικολάκη γράφτηκες στο βιβλίο Γκίνες για το μεγάλο αριθμό χρόνων που έκανες τον ίδιο ρόλο, πως βίωσες αυτή τη στιγμή; Και τι σήμαινε για σένα μια τέτοια διάκριση;

Κορυφαία στιγμή δεν ήταν για μένα το Βιβλίο Γκίνες . Ηταν μία από τις κορυφαίες στιγμές. Ξέρεις πότε το κατάλαβα ότι θεωρείτε σπουδαίο επίτευγμα τα τελευταία χρόνια ακόμα και τώρα που ενώ έχουν περάσει τόσα χρόνια , δεν υπάρχει δημοσιογράφος που να μην αναφερθεί στο Βιβλίο Γκίνες . Οκ έγινε μεγάλο σούσουρο τότε μέχρι και τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων ασχολήθηκαν με αυτό . Συνεντεύξεις, τηλεόραση , περιοδικά … μέχρι και πριν πέντε χρόνια αν θυμάμαι καλά το είχε κάνει θέμα και η Μελέτη σε πρωινή εκπομπή που παρουσίαζε. Κορυφαίες στιγμές για μένα είναι όλα αυτά τα εκατό και …. Έργα που έχουμε ανεβάσει με την παιδική μας σκηνή. Κορυφαία στιγμή ήταν όταν έπαιξα και στην Επίδαυρο και Δελφούς με Αριστοφανική κωμωδία. Κορυφαία στιγμή … η κάθε μία ξεχωριστή αγκαλιά που παίρνω από τα παιδιά.

Προχωρώντας στο θέατρο που είσαι τώρα πες μας σε ποια παράσταση πρωταγωνιστείς;

Αυτή την περίοδο με την παιδική σκηνή Δώρου Κυριακίδη ανεβάζουμε με μεγάλη επιτυχία την διαδραστική κωμωδία « Ο Νικολάκης στο Survivor”. Με εφτά ξεχωριστούς ηθοποιούς και δύο καταπληκτικές χορεύτριες . Όπου παίξουμε γίνεται το αδιαχώρητο γιατί φτιάξαμε μία παράσταση που σέβεται το παιδί αλλά και την οικογένεια!!!

 

 

Με την πολυετή εμπειρία σου στο χώρο αυξήθηκε το ενδιαφέρον των παιδιών για το παιδικό θέατρο;

Κοίτα λόγω της πληθώρας ηθοποιών και ανεργίας για να ζήσει κάποιος σου λέει τι θα κάνω ; Μία παιδική σκηνή. Το θεωρούν κάτι το απλό και εύκολο . Έτσι γέμισε ο τόπος με « Παιδικές Σκηνές» . Τριάντα εφτά….  Τώρα το πόσο κρατούν το δείχνει και η πορεία τους. Υπήρξαν και παιδικές σκηνές που ήταν της μόδας. Που είναι χάθηκαν . Γιατί απλά λειτούργησαν σαν αρπαχτεί στο χώρο. Η πορεία ενός ηθοποιού , ενός θεάτρου το αποδεικνύει η διάρκεια του , η διαχρονικότητα του. Και ναι εμείς είμαστε διαχρονικοί και επίκαιροι . Γιατί αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Εμείς κάθε φορά κάνουμε κατάθεση ψυχής στη σκηνή!Και απαντώ τώρα στην ερώτηση σου. Το ενδιαφέρον είναι το ίδιο , έστω αν και τώρα τα παιδιά έχουν πολλές επιλογές ψυχαγωγίας.

Γιατί όταν τα παιδία ενηλικιώνονται παύουν πλέον να ασχολούνται με το θέατρο και χάνουν την επαφή τους ευρύτερα με τις τέχνες;

Γιατί δεν υπήρχε εφηβικό – νεανικό θέατρο συστηματικά. Ανέβαιναν κατά καιρούς κάποιες σποραδικές παραστάσεις και ως εκεί . Εδώ και τρία χρόνια έχω δημιουργήσει το Θέατρο Κάρμα – ( Νεανικό Εφηβικό θέατρο ) όπου ανεβάζουμε αποκλειστικά παραστάσεις για τους νέους. Μέχρι τώρα ανεβάσαμε δύο έργα της κύπριας Συγγραφέως Τούλας Κακουλή . Βήματα στην Άβυσσο με θέμα τη πρόληψη των νέων από την μάστιγα της εποχής τα ναρκωτικά και ο Βαγορής η ζωή του ήρωα – ποιητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη που συνεχίζει για δεύτερη χρονιά. Πέρσι με τον Βαγορή δίναμε παραστάσεις μέσα στα Γυμνάσια και Λύκεια με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Φέτος πήραμε έγκριση και για τα δημοτικά σχολεία ( Α και Β κύκλο). Σκοπός μας είναι να δουν το έργο όλοι οι μαθητές της Κύπρου. Μέχρι και στο πιο μικρό μακρινό σχολείο.

Επίσης αν όλα παν καλά μέσα στην νέα χρονιά θα ανεβάσω το νέο μας έργο « Είμαι κι Εγώ Άνθρωπος». Το οποίο έγραψα και θα σκηνοθετήσω. Το έργο αυτό καταπιάνεται με την αναπηρία σε όλο το φάσμα της . Την ιδέα την πήρα από ένα κόνσεπτ με τρίλεπτα βιντεάκια με θέμα την αναπηρία που έκαναν μαθητές από δεκατέσσερα Γυμνάσια στην Λεμεσό .( Η αναπηρία μέσα από τα μάτια των παιδιών) όπου ήμουν μέσα στην κριτική επιτροπή. Φιλοδοξία μου το έργο μου αυτό να κυκλοφορήσει και σε βιβλίο την ίδια μέρα με την πρεμιέρα μας. Περισσότερα για το « Είμαι κι Εγώ Ανθρωπος» σύντομα.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία αλλά και τον σταθμό σας που είναι πάγιος τοπικός χορηγός μας και στηρίζει τον Πολιτισμό .