ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΣΩΤΗΡΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΑΜ , ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΣΩΤΗΡΗ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ  ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΛΑΜ , ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ,

XR

1.Θα θέλαμε να σχολιάσετε τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη που έχουν συζητηθεί αναφορικά με την ΑΟΖ

Έχουμε καταδικάσει από την πρώτη στιγμή της δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη ότι, θα πρέπει να περιοριστεί η προστασία της Τουρκίας στο κομμάτι της ΑΟΖ που αναλογεί στην παράνομη οντότητα των κατεχομένων, αποδεχόμενος στην ουσία το πάγιο τούρκικο αίτημα για δύο ΑΟΖ.Επί τη ευκαιρία, να θυμίσουμε και τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού σε θεματική εκπομπή για την ενέργεια, ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη αποδέχεται την δημιουργία αγωγού Φυσικού Αερίου προς την Τουρκία σε ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.Τέτοιες πολιτικές αντιλήψεις είναι με μια λέξη, επικίνδυνες.

Για να επανέλθουμε όμως στις απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη, απ’ ότι φαίνεται οι παράνομες ασκήσεις, έρευνες και παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας, όταν αυτές γίνονται στο βόρειο τμήμα της ΑΟΖ, για τον ίδιο είναι νόμιμες. Επίσης, φαίνεται να δικαιολογεί και τις προφάσεις που χρησιμοποιεί η Τουρκία για δήθεν προστασία των Τουρκοκυπρίων με την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.

Δυστυχώς με τέτοιες προσεγγίσεις το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού δεν μπορεί να είναι ευοίωνο.

2..«Το Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα δεν μένει στα λόγια και συνεχίζει με πράξεις τον αγώνα κατά της διαφθοράς, μέσω του θεσμικού ρόλου που έχει στο κοινοβούλιο.» Καταφέρνει να είναι επωφελές το έργο σας?

Στο σύντομο χρονικό διάστημα που είμαστε για πρώτη φορά στη Βουλή, έχουμε καταθέσει συνολικά 182 προτάσεις, από τις οποίες 19 προτάσεις νόμου, 64 τροπολογίες, 34 αυτεπάγγελτες εξετάσεις, 46 ερωτήσεις, 6 ψηφίσματα. Αυτή είναι η δουλειά που έχει κάνει το ΕΛΑΜ και αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πόσο παραγωγικό είναι.

Επιγραμματικά να αναφέρω κάποιες από τις προτάσεις μας:

– Κατάργηση του τέλους των 350 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

– Μείωση τελών κυκλοφορίας για όλα τα οχήματα.

– Δημιουργία τουριστικής Αστυνομίας.

– Φοροελαφρύνσεις για εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές μακριά από τα αστικά κέντρα, με σκοπό να ενισχύσουμε την ύπαιθρο και να καταπολεμήσουμε την αστυφιλία.

– Αύξηση κατώτατης σύνταξης.

– Ορισμός κατώτατου μισθού για όλα τα επαγγέλματα.

– Σύνταξη στα 58 χρόνια για βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

– Ενίσχυση των λαϊκών αγορών.

– Μείωση τελών αεροδρομίων για πτήσεις Κύπρου-Ελλάδας.

– Κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών που έμειναν εκτεθειμένοι από τη νέα νομοθεσία.

– Κούρεμα κόκκινων δανείων με κοινωνικά κριτήρια.

– Φοροαπαλλαγή κουρεμένων καταθετών.

– Αποζημίωση ιδιωτών κατόχων αξιογράφων.

– Προτάσεις για το ΓεΣΥ.

– Νέα στρατηγική για το Κυπριακό.

– Συγκεκριμένη πρόταση ανατροπής του τουρκικού σχεδίου β’.

– Δημιουργία ταμείου αποζημιώσεων για τους κατόχους περιουσιών στα κατεχόμενα.

Αυτά και πολλά άλλα είναι μέρος της δουλειάς του ΕΛΑΜ, αλλά από ό,τι φαίνεται οι αρμόδιες επιτροπές συστηματικά αποφεύγουν να μελετήσουν τις προτάσεις που καταθέτουμε. Επίσης η μειωμένη προβολή της δουλειάς μας από τα ΜΜΕ συμβάλλει στο να μην γνωρίζουν πολλοί το έργο μας. Το γεγονός όμως ότι πολλοί δεν είναι εύκολο να μας ακούσουν δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουμε.

3..Το ΕΛΑΜ είναι σταθερό στις θέσεις του  λέει  ΟΧΙ στην Ομοσπονδία, τότε τι λύση προτείνει ;

Αυτό το οποίο εμείς προτείνουμε όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού είναι η δημιουργία του ενιαίου κράτους. Δηλαδή η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε λύση ΔΔΟ και αυτό είναι ευρέως γνωστό, διότι το έχουμε καταθέσει πλειστάκις στο Εθνικό Συμβούλιο. Θεωρούμε ότι 43 χρόνια διαβουλεύσεων δεν έχουν οδηγήσει πουθενά. Αντιθέτως η ελληνοκυπριακή πλευρά, κάθε φορά που πάει στο τραπέζι των συνομιλιών χωρίς στρατηγικό πλάνο, βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση. Ο διεθνής παράγοντας πιέζει πάντοτε τη δική μας ηγεσία για νέες υποχωρήσεις, ενώ από την άλλη, η τουρκική ηγεσία θέτει νέες αξιώσεις. Άρα, θα πρέπει το Εθνικό Συμβούλιο να μετατραπεί από ένα καθαρά συμβουλευτικό όργανο του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ένα όργανο χάραξης στρατηγικής. Η δική μας πίστη είναι ότι πρέπει να επιδιώξουμε να λυθεί το πρόβλημα της Κύπρου, όπως ακριβώς είναι. Δηλαδή ως πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

.Παρακολουθούμε πως τα θύματα της οικονομικής κρίσης κινδυνεύουν με τους μνημονιακούς νόμους για τις εκποιήσεις. Ποιες οι προτάσεις σας για την αποκατάσταση της οικονομίας στη χώρα;

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κυπριακής κοινωνίας είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πάνω από το 40% των δανείων αυτήν τη στιγμή είναι μη εξυπηρετούμενα. Πολύ σύντομα εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα μιλούμε για νέες ροές προσφύγων.

Η δική μας πρόταση είναι ότι πρέπει να γίνει κούρεμα των δανείων, υπό την έννοια της διαγραφής των παράλογων τόκων, για να μπορέσει ο κάθε πολίτης που έχει δανειστεί, να κάνει αναπροσαρμογή της δόσης του και να εκπληρώνει τις δανειακές του υποχρεώσεις έναντι των τραπεζών. Θεωρούμε ότι, με αυτόν τον τρόπο, και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, ο δανειολήπτης και ο τραπεζικός οργανισμός, θα επωφεληθούν.

Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και δεν θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για πραγματικούς δείκτες ανάπτυξης, όποια άλλα μέτρα και να πάρουμε. Είναι μια πολύ ρεαλιστική λύση, που δεν θα στοιχίσει στο Κράτος ούτε ένα ευρώ.

 

4.Λεπτομερές σχέδιο και σαφές χρονοδιάγραμμα που θα υλοποιήσει τη σταδιακή αποζημίωση όλων όσων πλήγηκαν οικονομικά από το παράνομο και αντισυνταγματικό κούρεμα του 2013 ζητά το ΕΛΑΜ .  Κατά πόσο είναι εφικτό να γίνει αυτό;

 

Είναι εφικτό εάν υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση. Σίγουρα η αποζημίωση θα πρέπει να είναι σταδιακή για να μην τεθούν τα δημόσια οικονομικά σε κίνδυνο, αλλά δεν μπορεί παρά να είναι πλήρης. Για την πλήρη αποζημίωση των κουρεμένων μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρκετά εργαλεία. Το σημαντικότερο είναι η φοροαπαλλαγή με τη μορφή της διαγραφής βεβαιωμένης οφειλής προς τη Δημοκρατία. Παράλληλα θα πρέπει να γίνουν σοβαρές εξοικονομήσεις από δαπάνες οι οποίες είτε είναι αχρείαστες είτε αντιπαραγωγικές. Ως ΕΛΑΜ θεωρούμε πως υπάρχει το σχετικό περιθώριο. Να αναφέρω μόνο τα 25 εκατομμύρια που πληρώνει ο φορολογούμενος για να φοιτούν δωρεάν τα παιδιά τουρκοκυπρίων (είτε διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές, είτε στα κατεχόμενα) σε ιδιωτικά σχολεία.

 

5.Έχετε αναφερθεί ποτέ σε λόγους σας την  ανέλιξη της κύπριας γυναίκας τόσο στον πολιτικό όσο και στον επαγγελματικό τομέα; καθώς βλέπουμε πως η θέση της γυναίκας σε πολλά επίπεδα εξακολουθεί να είναι υποβαθμισμένη τι προτίθεστε να κάνετε;

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μία ενεργότερη εμπλοκή της Κύπριας γυναίκας στην πολιτική και σαφώς βελτίωσή της θέσης της στα επαγγελματικά σε σχέση με το παρελθόν.

Είμαι βέβαιος όμως πως οι γυναίκες της Κύπρου έχουν ακόμη δρόμο να διανύσουν ώστε να φτάσουν στο επιθυμητό για όλους επίπεδο και αυτό σαφώς είναι η δυνατότητά τους να έχουν ίσες ευκαιρίες σε σχέση με τους άντρες.

 

 

6.Τι λύσεις προτείνετε για να επαναπατριστούν οι νέοι που έφυγαν για να δουλέψουν στο εξωτερικό;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε όντως δημιουργήσει πολλούς νέους μετανάστες. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι έχουν φύγει από την Κύπρο για να αναζητήσουν μια καλύτερη εργασία οπουδήποτε στο εξωτερικό. Εμείς αυτούς τους ανθρώπους θέλουμε να τους επαναφέρουμε στην Κύπρο, να τους δώσουμε το δικαίωμα να ελπίζουν και να ονειρεύονται.

Στο προεκλογικό μας πρόγραμμα αναφέρονται διάφορα μέτρα που με την πραγματοποίησή τους θα βοηθήσει στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας στην πατρίδα μας. Πιο συγκεκριμένα αναφέρω την πρόταση μας για υποχρεωτική πρόσληψη ανέργων σε όσες εταιρείες συμβάλλουν έργο με το δημόσιο.

Επίσης, έχουμε προτείνει να δοθούν κίνητρα σε νέους ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση, κυρίως στην ύπαιθρο, και αυτά τα κίνητρα αφορούν τη μείωση του εταιρικού φόρου και την φοροαπαλλαγή.Μπορούμε παράλληλα να δώσουμε κίνητρα για να αναπτυχθούν οι πρωτογενείς και δευτερογενείς τομείς στην Κύπρο που κάποτε αντιπροσώπευαν πάνω από το 10% του ΑΕΠ και αυτή τη στιγμή τους έχουμε περιορίσει στο 3% με τις συνεχείς αδιέξοδες πολιτικές.

Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν και σε κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρακινήσουμε τους νέους με τα κατάλληλα κίνητρα ώστε να επιστρέψουν πίσω στην πατρίδα μας.