ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΛΛΗΚΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΛΛΗΚΑ

 

GIO

Πρόταση για δημιουργία του ταμείου αλληλεγγύης μέσα από το οποίο το κράτος θα αναλάβει τη δέσμευση για αποκατάσταση των κουρεμένων καταθετών των τραπεζών μας  έθεσε ο κ. Λιλλήκας, Πόσο εφικτό είναι;

Εισηγούμαστε τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης για επίλυση αυτού του σοβαρού ζητήματος. Δικαιούχοι θα είναι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου, νομικά πρόσωπα που προσφέρουν στην κυπριακή οικονομία και εταιρικά κεφάλαια κίνησης. Θεσμικοί επενδυτές, μέτοχοι τραπεζών και μακροχρόνιες εταιρικές καταθέσεις δεν θα αποζημιωθούν. Χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, θα αντλήσουμε έσοδα από φορολόγηση των ετήσιων κερδών των τραπεζών κατά 3%, από αξιοποίηση κρατικής περιουσίας, από φορολόγηση των υπεραξιών που δημιουργήθηκαν από τις πολεοδομικές ελαφρύνσεις, από εκχώρηση των εσόδων από την επιβολή ΦΠΑ στη γη και από τη συμμετοχή στο σχέδιο πολιτογραφήσεων.  Η πρόταση μας είναι πολύ εφικτή επειδή ακριβώς δεν θα επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό και επειδή θα κατανέμουμε τα βάρη εκεί που πρέπει και όχι στο φορολογούμενο πολίτη.

 

Η επόμενη μέρα της λύσης που πρότεινε το κράτος είπατε πως θα οδηγήσει σε συνθήκες ανασφάλειας και θα δημιουργήσει νέο πεδίο αντιπαραθέσεων αλλά και ένα κράτος που θα τελεί υπό παραλυσία, Εσείς τι λύση προτείνεται τότε;

Προτείνουμε όπως πρώτα γίνει ένα δημοψήφισμα στο οποίο θα ερωτηθεί ο λαός εάν συμφωνεί στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, με το υφιστάμενο πλαίσιο λύσης και με τον τρόπο που γινόταν μέχρι σήμερα, που δεν κατέστη εφικτό να λυθεί το κυπριακό. Εμείς προτείνουμε μια λύση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, όπου θα μπορούν οι νόμιμοι πολίτες να εξασκήσουν τις δημοκρατικές τους ελευθερίες, που θα αποκαθιστά την εδαφική κυριαρχία της χώρας μας, που θα καταλύει τα τετελεσμένα της εισβολής και που θα εγγυάται την ασφάλεια, τη βιωσιμότητα και την ομαλή λειτουργία της χώρας.

 

Συνέχιση των συνομιλιών απ’ εκεί που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα θα οδηγήσει είτε σε τουρκική λύση είτε σε ενταφιασμό του κυπριακού. Τι είναι αυτό που θα πρέπει να αλλάξει έτσι ώστε οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε μια συμφέρουσα λύση;

Ο μόνος τρόπος να αλλάξει πολιτική η Τουρκία είναι να καταστήσουμε την κατοχή ασύμφορη, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Προτείνουμε όπως ασκήσουμε βέτο στην κατάργηση θεώρησης βίζας για Τούρκους πολίτες και όπως επίσης μπλοκάρουμε τη διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την υφιστάμενη τελωνειακή ένωση. Το οικονομικό κόστος μιας τέτοιας προσέγγισης ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια, ενώ το διπλωματικό κόστος τεράστιο. Ταυτόχρονα, επιμένουμε ότι θα πρέπει οι εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης, αφού οι οδυνηρές υποχωρήσεις του κ. Αναστασιάδη, καθιστούν το νέο κράτος και τη λειτουργία του θνησιγενές.

Έχετε αναφερθεί σε προτάσεις για ανέλιξη της κύπριας γυναίκας τόσο στον πολιτικό όσο και στον επαγγελματικό τομέα αναφερθείτε σε αυτό καθώς βλέπουμε πως η θέση της γυναίκας σε πολλά επίπεδα εξακολουθεί να είναι υποβαθμισμένη

Η ισότητα των δυο φύλων πρέπει να μεταφραστεί σε ισότητα ευκαιριών στη βάση της αξιοκρατίας. Πραγματικές ευκαιρίες στις γυναίκες θα δοθούν μέσα από την ολοκληρωμένη πολιτική η οποία θα δημιουργεί τις αναγκαίες προϋποθέσεις. Προτείνουμε όπως:

 1. Παιδεία

Διαμόρφωση Παιδείας που προάγει την αρχή της ισότητας των δυο φύλων από την προδημοτική μέχρι το Λύκειο.

 1. Ινστιτούτο ισότιμης συμμετοχής

Σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας, ανάπτυξη ειδικού προγράμματος  καλλιέργειας του ενδιαφέροντος στην πολιτική και κοινωνική συμμετοχή και καλλιέργεια δεξιοτήτων για την  ανάληψη ηγετικών θέσεων. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε νέες ηλικίας 16 έως 30 χρονών.

 1. Ποσόστωση
 • Ισότιμη συμμετοχή στο Υπουργικό Συμβούλιο.
 • Ποσόστωση 35% εκπροσώπησης σε ψηφοδέλτια για τις βουλευτικές και Δημοτικές εκλογές.
 • Ποσόστωση 35% στα Διοικητικά Συμβούλια εταιρειών εισαγμένων στο Χρηματιστήριο.

4.Υποδομές διευκόλυνσης της γυναίκας

Πενταετής σχεδιασμός για τη δημιουργία εγκαταστάσεων και υποδομών οι οποίες θα δώσουν τον αναγκαίο  ελεύθερο χρόνο στην εργαζόμενη γυναίκα.

Τέτοιες υποδομές είναι:

 • το υποχρεωτικό ολοήμερο σχολείο
 • η δημιουργία νηπιαγωγείων και βρεφοκομικών σταθμών στους χώρους εργασίας ή κοντά στους χώρους εργασίας.
 • άδεια μητρότητας και πατρότητας δύο ετών
 1. Επίτροπος δικαιωμάτων της Γυναίκας.

Η Επίτροπος θα έχει την ευθύνη της διαβούλευσης, της διαμόρφωσης και υποβολής στο Υπουργικό Συμβούλιο ολοκληρωμένης πολιτικής για προαγωγή της γυναικείας ανέλιξης.  Παρακολούθηση και συντονισμός υλοποίησης της πολιτικής.

 

 1. Γυναικεία Επιχειρηματικότητα

Στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και αύξηση του σχετικού κονδυλίου

 

 

Η ψηφιακή μεταρρύθμιση σημείωσε ο κ.Λιλλήκας ότι αποτελεί ένα ανεκπλήρωτο όνειρο για τη χώρα μας. Εσείς τι προτίθεστε να κάνετε για να το εκπληρώσετε;

Η ψηφιακή μεταρρύθμιση και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι όραμα το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί, με σκοπό να εξυπηρετούνται οι πολίτες με γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο, να μειωθεί η γραφειοκρατία και το κόστος της, να γίνει το κράτος πιο λειτουργικό και προσιτό στους πολίτες. Αυτό θα γίνει αξιοποιώντας συγκεκριμένα μοντέλα που ισχύουν σε πιο προηγμένες χώρες, από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε τεχνογνωσία. Η υλικοτεχνική υποδομή είναι μια επένδυση στην οποία βασιζόμαστε για να υποστηρίξει αυτή τη λειτουργία και βασισμένοι σε εξειδικευμένες επιστημονικές μελέτες, δηλώνουμε βέβαιοι ότι τα οφέλη για τη χώρα θα είναι πολυεπίπεδα.

 

Παρακολουθούμε πως τα θύματα της οικονομικής κρίσης κινδυνεύουν με τους μνημονιακούς νόμους για τις εκποιήσεις. Ποιες οι προτάσεις σας για την αποκατάσταση της οικονομίας στη χώρα.

Είμαστε κάθετα ενάντια στο Νόμο για τις εκποιήσεις και έχουμε καταθέσει πρόταση που αφορά συγκεκριμένα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Για την πρώτη κατοικία και την επαγγελματική στέγη, προτείνουμε τη δημιουργία Οργανισμού Χρηματοπιστωτικών Διευκολύνσεων. Χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, θα δημιουργήσουμε επενδυτικό ταμείο, το οποίο θα προσθέτει και έσοδα στο κράτος από τη λειτουργία του, μέσω φορολόγησης των κερδών του. Σκοπός του θα είναι να αγοράσει τα δάνεια από τις τράπεζες σε ευνοϊκές τιμές και να μπει σε νέα συμφωνία με τους δανειολήπτες για το ποσό που αγοράστηκε το δάνειο και όχι το αρχικό υπόλοιπο, με όφελος και για τις τράπεζες και για το Ταμείο και τους δανειολήπτες. Τα έσοδα τέτοιου ταμείου θα προέλθουν από πόρους που δεν θα επιβαρύνουν το κράτος.

Επιπλέον, προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα για καταπολέμηση της ανεργίας όπως τη θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε επαγγέλματος, των καθορισμό επαγγελματικών προσόντων ανά επάγγελμα, την κατάργηση της αποκοπής του 12% της σύνταξης για πρόωρες αφυπηρετήσεις, την επέκταση των προγραμμάτων της ΑΝΑΔ σε δύο χρόνια, την επαναφορά του σχεδίου νεανικής επιχειρηματικότητας και την επαναφορά του θεσμού εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων.

Προτείνουμε, επιπλέον, την ανάπτυξη της υπαίθρου και των ορεινών περιοχών με μέτρα όπως επίδομα θέρμανσης και θερμομόνωσης για όσους κατοικούν σε υψόμετρο πέραν των 600 μέτρων, μείωση της φορολογίας στα καύσιμα κίνησης, παραχώρηση χαλίτικης γης σε νέους που θα ασχοληθούν με το γεωργοκτηνοτροφικό τομέα και επίδομα για νεαρά ζευγάρια που θα ανεγείρουν την πρώτη κατοικία τους στην ύπαιθρο.

Αυτές οι προτάσεις, μαζί με την αύξηση των συντάξεων, την αποκατάσταση των κουρεμένων καταθετών και το νέο μοντέλο οικονομίας που εξηγούμε πιο κάτω, θα αποκαταστήσουν την οικονομία όχι μόνο σε επίπεδο οικονομικών δεικτών, αλλά και σε βαθμό που και οι ίδιοι οι πολίτες θα το βιώσουν και θα μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.

 

Προτείνετε νέο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα δημιουργεί υψηλόμισθες θέσεις εργασίας για να επαναπατριστούν οι νέοι μας. Πώς θα το επιτύχετε αυτό;

Χρειαζόμαστε ένα νέο οικονομικό μοντέλο βασισμένο στην οικονομία της γνώσης. Η μεγαλύτερη επένδυση μας πρέπει να γίνει στο ανθρώπινο δυναμικό, όπου έχουμε τις δυνατότητες λόγω των πολλών λαμπρών επιστημόνων και απόφοιτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Χρειάζεται, επιπλέον, να επενδύσουμε στον πρωτογενή τομέα καθώς και στη δευτερογενή οικονομία, με ταυτόχρονη διεθνοποίηση της εγχώριας οικονομίας, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη την πράσινη ανάπτυξη και τις μεγάλες ευκαιρίες που μας παρέχουν οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί και η οικονομία του φυσικού αερίου, που αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στη χώρα μας τις επόμενες δεκαετίες. Η αύξηση της ρευστότητας στα νοικοκυριά, η εξοικονόμηση πόρων και επένδυση τους σε αναπτυξιακά έργα, καθώς και η μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας, θα φέρουν πολυεπίπεδη οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

 

Αναφέρατε πως το κράτος με τις συντάξεις και τα επιδόματα που δίνει στέλνει πολίτες να ζουν στη φτώχεια και πληγώνει την αξιοπρέπειά τους. Τι λύση θα δώσετε γι αυτό;

Τα επιδόματα και οι συντάξεις του ιδιωτικού τομέα πρέπει να διασυνδεθούν με το πλαίσιο αφερεγγυότητας και έτσι να αναβαθμιστεί το ελάχιστο ποσό στα 733 ευρώ, που καθορίζεται ως το όριο της φτώχειας. Προτεραιότητα μας είναι η επιστροφή χρημάτων στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από το ίδιο το κράτος, δέσμευση που υφίσταται από τη νυν διακυβέρνηση προς τη Βουλή από το 2013. Τα σημερινά δεδομένα, ουδόλως διασφαλίζουν τη διαβίωση και ευημερία του συνταξιοδοτικού συστήματος, αφού η έλλειψη χρημάτων οδήγησε την διακυβέρνηση Αναστασιάδη σε κούρεμα συντάξεων. Μέσα από την αποπληρωμή του κρατικού χρέους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στοχεύουμε στην αύξηση των συντάξεων. Ταυτόχρονα, προσβλέπουμε σε διασφάλιση μελλοντικών σταθερών εσόδων για το Ταμείο, με παροχή ωφελημάτων από την εκμετάλλευση ημικρατικών, κρατικών οργανισμών κοινής ωφέλειας ή/και ιδιωτικές εταιρείες διασυνδεδεμένες με το κράτος. Η ενδυνάμωση και σταθεροποίηση του Ταμείου είναι ο μοναδικός δρόμος προς τη διασφάλιση του συνταξιοδοτικού.

 

Τονίσατε πως η πάταξη της διαφθοράς αποτελεί πρωταρχικό στόχο και προτεραιότητα. Πως θα την καταπατήσετε;

 1. Δημιουργία Συμβουλίου Πάταξης και Διαπλοκής Διαφθοράς: Ένα συμβούλιο που θα απαρτίζεται από πρώην δικαστές και εισαγγελείς. Ένα ανεξάρτητο σώμα με ευθύνη διαμόρφωσης πολιτικής προς το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά ταυτόχρονα και εποπτεία έτσι ώστε με τις ετήσιες εκθέσεις του να διαπιστώνουμε υλοποίηση ή μη αποφάσεων.
 2. Ενίσχυση Μηχανισμού Εσωτερικού Ελέγχου: Σε όλα τα Υπουργεία, Ημικρατικούς Οργανισμούς, αρχές και θεσμούς του κράτους με επαγγελματίες που θα τυγχάνουν συνεχούς εκπαίδευσης. Είναι η μόνη διαδικασία που μπορεί να επιτρέπει στο κράτος να κλείνει τρύπες, να διαπιστώνει έγκαιρα αδυναμίες στα διάφορα συστήματα και να τα επιλύει μη επιτρέποντας στους διαφόρους επιτήδειους να εκμεταλλεύονται διαδικασίες ή αδυναμίες, για προσωπικό ή κομματικό- οικονομικό όφελος.
 3. Αρχή της προσωπικής αστικής ευθύνης: Nα εισαχθεί επιτέλους και στην χώρα μας η αρχή αυτή για όσους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ή έχουν την ευθύνη εκτελεστικών αποφάσεων. Είναι αδιανόητο σήμερα να διαπιστώνονται «λάθη» ή αποφάσεις που κόστισαν στο δημόσιο αρκετά εκατομμύρια ευρώ και η μόνη κατηγορία να είναι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης γενικά και αόριστα ή η ανάληψη πειθαρχικής ευθύνης. Ο μόνος τρόπος για να καταδικαστεί σήμερα κάποιος ο οποίος με τις λανθασμένες αποφάσεις του ή εάν θέλετε για την εγκληματική αμέλεια που επέδειξε στην λήψη αποφάσεων είναι να μπορέσει η πολιτεία να διαπιστώσει και να εξασφαλίσει αποδείξεις ότι χρηματίστηκε ο ίδιος για να καταδικαστεί. Η αρχή της προσωπικής αστικής ευθύνης ουσιαστικά θα καθιστά υπεύθυνους να πληρώνουν αυτούς τους οποίους δημιούργησαν τα προβλήματα με τις αποφάσεις τους και όχι να πληρώνει ο Κύπριος πολίτης.
 4. Διαδικασία Ελέγχου των Εκθέσεων του Πόθεν Έσχες πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων: Ο έλεγχος θα γίνετε από Ανεξάρτητο Σώμα Ελεγκτών το οποίο θα είναι εξουσιοδοτημένο από το Νόμο να μπορεί να προβαίνει σε συνεντεύξεις και να ζητά διευκρινιστικές πληροφορίες από τους ελεγχόμενους πολιτειακούς αξιωματούχους. Εάν δεν μείνει ικανοποιημένο από τις συμπληρωματικές πληροφορίες τότε το Σώμα να έχει το δικαίωμα να αποστέλλει το συγκεκριμένο φάκελο στην Γενική Εισαγγελία για τα περαιτέρω.