ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥ “ΕΦ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΙΟΥ "ΕΦ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ"

anasta

  1. Τι έχετε να πείτε για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη οι οποίες δημιούργησαν σάλο σχετικά με την ΑΟΖ. Η κ.Προκοπίου τόνισε πως Μία είναι η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας σήμερα και μία πρέπει να είναι η ΑΟΖ της συνέχισης και μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετά από μια λύση. Πως απαντάτε;                                                                                                                                                                                                Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με την ΑΟΖ, εξασκούνται κανονικά, μέσα στα πλαίσια των Διεθνών Συμβάσεων, γεγονός που αποδεικνύεται από τις γεωτρήσεις που διεξάγονται αυτή την στιγμή μέσα στα οικόπεδα της ΑΟΖ.Οι δηλώσεις του Ν.Αναστασιάδη αναφέρονταν σε ανάλυση των  θέσεων της Τουρκίας, τις οποίες δεν υποστηρίζει κανένας και ειδικότερα η Διεθνής Κοινότητα, αλλά ελέω εκλογών έπρεπε να παρερμηνευθούν  εκ μέρους της αντιπολίτευσης  για να πληγεί η υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όταν μιλούν τα έργα, τα υπόλοιπα είναι απλώς προεκλογικά πυροτεχνήματα.

 

2. Ξεκαθαρίσεις ζητούν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι όσον αφορά τις θέσεις του Νίκου Αναστασιάδη γύρω από το πλαίσιο λύσης που επικαλείται και αποδέχεται, το οποίο περιλαμβάνει «την εκ περιτροπής Προεδρία, δηλαδή την ισότιμη μεταχείριση των Τούρκων υπηκόων με τους Ελλαδίτες-Ευρωπαίους πολίτες, παραμονή στρατιωτικών στρατευμάτων. Εσείς τι ξεκαθαρίσεις θα θέλατε να δώσετε;

Οι θέσεις του ΠτΔ είναι ξεκάθαρες και ταυτισμένες  με αυτές της Ελλάδαςκαι του Υπουργού εξωτερικών της, που ήταν παρών στις διαπραγματεύσεις. Δεν γίνεται από τη μια να εκφράζεται ταύτιση με τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης και από την άλλη να εκφράζονται διαφωνίες και κριτική για το ίδιο θέμα. Προτεραιότητα του ΠτΔ, αποτελούν οι εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα και η απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής με ταυτόχρονη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, σύγχρονο και εναρμονισμένο  με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις.

 

3.Αόριστη χαρακτηρίστηκε απο το ΔΗΚΟ η κυβερνητική απόφαση για μερική αποκατάσταση των ζημιών όσων πλήγησαν από το «κούρεμα» του Μαρτίου του 2013. Τι απαντάτε; Είναι οντως αόριστη ή σκοπεύετε να κάνετε κάτι πιο συγκεκριμένο γι αυτό;

Η Κυβερνητική απόφαση για μερική αποκατάσταση των ζημιών όσων πλήγηκαν από το «κούρεμα» του Μαρτίου του 2013, αποτελεί την αρχή μιας πορείας αποκατάστασης ή όπως θα είναι σε συνάρτηση με τα οικονομικά του Κράτους και με βάση κανονισμών οι οποίοι θα περάσουν μέσα από τη βουλή.

 

4.Ενόψει εκποιήσεων ποια λύση προτείνεται για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια;

Η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τη βουλή έχει ψηφίσει Νομοθεσία για προστασία της κύριας κατοικίας και τις διαδικασίες που διέπουν τις εκποιήσεις. Ακόμη, έχει ψηφιστείνομοθεσία για απαλλαγή ανεξασφάλιστων οφειλών μέχρι 25.000 ευρώ, για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού . Η άσκηση πολιτικών πιέσεων προς το τραπεζικό σύστημα για ευέλικτες διαδικασίες όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, φέρουν σιγά σιγά αποτελέσματα. Η οικονομική ανάπτυξη είναι στο τέλος ο μηχανισμός που θα βοηθήσει στη μείωση των ΜΕΔ.

 

5. Ο υπουργός οικονομικών διαμηνύει για τα νούμερα της ανεργίας ότι ευημερούν, παρόλα αυτά η ανεργία στους νέους αγγίζει το 25% με αποτέλεσμα πολλοί νέοι αναγκάζονται να βρίσκουν διέξοδο στο εξωτερικό για ένα εργοδοτηθούν. Κατά την γνώμη σας γιατί εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα τα φαινόμενο της μετανάστευσης στη Κύπρο;

 

Ουδέποτε ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών ότι τα νούμερα της ανεργίας ευημερούν. Σημείωσε απλώς ότι η Κυπριακή Οικονομία αναπτύσσεται με θετικούς ρυθμούς της τάξης του +4% και ότι η ανεργία έχει πέσει από 16% σε 10%. Σημείωσε ταυτόχρονα, ότι το ποσοστό ανεργίας είναι αρκετά υψηλό και ότι με συγκεκριμένες πολιτικές και με την περαιτέρω ανάπτυξη αυτό το ποσοστό θα συνεχίσει την πτωτική πορεία. Ουδέποτε δήλωσε η Κυβέρνηση ότι είναι ικανοποιημένη με το ποσοστό ανεργίας. Εκείνο που δήλωσε, είναι ότι θα συνεχίσει την πολιτική ανάπτυξης για να συνεχιστεί η πορεία μείωσης της ανεργίας. Με ευχολόγια δε διορθώνονται τα πάντα σε μια μέρα. Με σωστή πολιτική που ήδη εφαρμόζεται, διορθώνεται το πρόβλημα.

 

6.Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως έχει αξιοποιήσει τη νέα γενιά όσο κανένας προηγουμένως και η πρόθεσή του είναι να συνεχίσει με τους νέους.» Πως θα βοηθήσετε να σταματήσει το brain drain;

Έχουν ήδη εφαρμοστεί πολιτικές στήριξης της νέας γενιάς μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, με θετικά αποτελέσματα. Ήδη, αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη προκήρυξη Σχεδίου από το Υπουργείο Εμπορίου για Νεανική και Γυναικεία Επιχειρηματικότητα. Το braindrainέχει περιοριστεί και αυτό φαίνεται μέσα από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

 

7.Οι νέοι γυρίζουν την πλάτη τους στους πολιτικούς και αρνούνται να πάνε στη κάλπη. Τι θα κάνετε για να το αλλάξετε αυτό;

Το φαινόμενο, η νεολαία να γυρίζει την πλάτη στους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα αποτελεί ευρωπαϊκό φαινόμενο. Ο τρόπος άσκησης της πολιτικής θα πρέπει να αλλάξει ώστε να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια και οι πολιτικοί να είναι πιο κοντά στη νέα γενιά. Η δημιουργία ενός κράτους δικαίου που να εξυπηρετεί τον Πολίτη, θα βοηθήσει στην αξιοπιστία προς τους πολιτικούς και θα φέρει πιο κοντά τη νέα γενιά στην πολιτική. Το κυνήγι της διαπλοκής και η προσαγωγή ενώπιον της δικαιοσύνης αξιωματούχων που σφετερίζονται τη θέση τους για ίδιο όφελος, στέλνει το μήνυμα ότι η Κύπρος αλλάζει προς το καλύτερο.

8.Πείτε μας συγκεκριμένα ποια προβλήματα θεωρείτε οτι πρόεκυψαν στην διακυβέρνηση Αναστασιάδη;;

Η ερώτησή σας μπορεί να απαντηθεί μέσα από τη συγγραφή ενός πολυσέλιδου βιβλίου. Απλά η διακυβέρνηση Ν.Αναστασιάδη παρέλαβε ένα καράβι που ονομαζόταν Κύπρος, ημιβυθισμένο να κτυπιέται στα βράχια. Κατόρθωσε να το βγάλει στην επιφάνεια της θάλασσας, έκανε όσες επιδιορθώσεις μπορούσε  και το σκάφος πήρε ρότα για το λιμάνι της Ανάπτυξης και της Προόδου. Ασφαλώς και δεν έχουν όλα τα προβλήματα επιλυθεί. Εάν αφήσουμε το μυαλό μας να σκεφτεί πως ήταν η Κύπρος όταν αναλάμβανε αυτή η Κυβέρνηση και πως είναι σήμερα, αντικειμενικά η κρίση    θα είναι θετική. Όταν έχεις ένα καπετάνιο που επιδιόρθωσε το σκάφος και βρήκε την ορθή πορεία, σίγουρα δεν τον αλλάζεις γιατί δεν αντέχει άλλους πειραματισμούς η Πατρίδα μας.