Σκιά στις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας παραμονές της επίσκεψης Αναστασιάδη

Σκιά στις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας παραμονές της επίσκεψης Αναστασιάδη

Παραμονές της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα, το θέμα που προέκυψε με τον πολυεκατομμυριούχο Bill Browder “ήταν κάπως, όχι και τόσο καλό για τις διμερείς μας σχέσεις”, ανέφερε σήμερα ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι .

cache_846x3000_Analog_medium_257295_360110_13102017

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, στο περιθώριο του Κυπρο-ρωσικού Επιχειρηματικού και Επενδυτικού Φόρουμ, και κληθείς να σχολιάσει το θέμα, ο κ.Οσάτσι είπε πως “δεν είναι διαφωνία με την Κύπρο, είναι διαφωνία μεταξύ της Ρωσίας και του Browder”.

“Έχει κλέψει πολλά χρήματα από τη ρωσική εταιρεία Gazprom και εμείς προσπαθούμε να βρούμε την άκρη και νομίζω πως θα τη βρούμε”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι ” συνεχίζεται στο δικαστήριο, στη Ρωσία, αυτό το θέμα κι εδώ είναι το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι μεταξύ εμάς και του Browder.

Σε παρατήρηση ότι έχει εκφραστεί δυσαρέσκεια από πλευράς ρωσικών αρχών για τη στάση της Κύπρου, ο Ρώσος Πρέσβης απάντησε λέγοντας πως “ο Browder αποτάθηκε στο δικό σας δικαστήριο κι εμείς νομίζουμε πως παραμονές της επισκέψεως του Προέδρου Αναστασιάδη (στη Ρωσία), αυτό είναι κάπως, όχι και τόσο καλό, για τις διμερείς μας σχέσεις”.

Ανέφερε δε πως ήταν δικαίωμα του Browder να προσφύγει στο δικαστήριο, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο συμμερίζεται τη δυσαρέσκεια των ρωσικών αρχών, ο Στανισλάβ Οσάτσι διευκρίνισε πως, “όταν λέμε δυσαρέσκεια εννοούμε πως δεν μας αρέσει πως αυτή τη στιγμή έγινε αυτό το θέμα”.

Σε σχέση με την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρέσβης δήλωσε πως “περιμένουμε με ανυπομονησία την επίσκεψη του Προέδρου στη Ρωσία και νομίζουμε θα έχει μεγάλη σημασία”, ενώ πρόσθεσε ότι  “θα συζητήσουμε πολιτικά θέματα με πρώτα από όλα το Κυπριακό, τις σχέσεις με την Τουρκία και την Κύπρο και θα συζητηθούν και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως η οικονομία”.

“Τελευταία είχαμε συνεδρία της Μεικτής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου – Ρωσίας και ήταν πολλοί επικεφαλής και νομίζουμε στη Μόσχα θα υπογράψουμε 5-6 συμφωνίες που έχουν σημασία και για τις δυο χώρες”, συμπλήρωσε.

Ανέφερε δε πως, στο σημερινό Φόρουμ σημειώθηκε πως “ο όγκος του εμπορίου μας αυξάνεται, έχουμε περισσότερες επενδύσεις και το γεγονός ότι η Κύπρος είναι νούμερο ένα στις επενδύσεις στη Ρωσία, αυτό σημαίνει πως το κεφάλαιο μας έρχεται εδώ και γυρίζει στη Ρωσία για να κάνουμε επενδύσεις, όχι απλώς χρήματα”.

 

reporter cy