Σταθμός στις Κυπρο-γαλλικές σχέσεις η επίσκεψη Αναστασιάδη, λέει η Κυβέρνηση

Σταθμός στις Κυπρο-γαλλικές σχέσεις η επίσκεψη Αναστασιάδη, λέει η Κυβέρνηση
Σταθμό στις σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπροσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη Γαλλία, σημειώνοντας πως το περιεχόμενο της περιελάμβανε τρεις πυλώνες: τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και το μέλλον της Ευρώπης.
cache_846x3000_Analog_medium_267261_551947_7112017

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε αρχικά λαμβάνοντας υπόψη τη συζήτηση του Προέδρου με τον Γάλλο Πρόεδρο και τις δημόσιες δηλώσεις που ακολούθησαν, «μπορούμε να πούμε ότι η επίσκεψη του Προέδρου αποτελεί σταθμό στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία».

Οσον αφορά τον πρώτο πυλώνα των συζητήσεων για τις διμερείς σχέσεις, τα τρία βασικά θέματα που συζητήθηκαν και τα οποία συνδέονται μεταξύ τους ήταν η Ενέργεια, η Άμυνα και Ασφάλεια, και η Οικονομία.

«Είναι ξεκάθαρη η ισχυρή υποστήριξη της Γαλλίας στις δραστηριότητες της γαλλικής εταιρείας TOTAL στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στους μελλοντικούς σχεδιασμούς της εταιρείας οι οποίοι θα αρχίσουν πολύ σύντομα να υλοποιούνται, δηλαδή πριν το τέλος του 2017 με αρχές του 2018», είπε.

Για το θέμα της Άμυνας και Ασφάλειας, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως αναγνωρίζεται πλέον αυτή η γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου και για τη Γαλλία. Γενικότερα, σημείωσε, μέσα στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας που συζητείται σε επίπεδο ΕΕ αναγνωρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατίας ως το κράτος μέλος που διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη σε μια ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή, όπως η Ανατολική Μεσόγειος.

Ο Εκπρόσωπος είπε πως τις αμέσως επόμενες μέρες θα επισκεφθούν την Κύπρο υψηλόβαθμα στελέχη του γαλλικού Υπουργείου Άμυνας, ώστε να συζητήσουμε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν και τη ναυτική βάση στο Ζύγι, αλλά και άλλα θέματα ενίσχυσης της αμυντικής μας συνεργασίας.

Αναφερόμενος στον δεύτερο πυλώνα των συζητήσεων αναφορικά με το Κυπριακό και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση της Γαλλίας για ουσιαστικότερη και πιο ενεργό εμπλοκή στα του Κυπριακού.

Σε σχέση με τα ευρωτουρκικά, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως είναι σημαντικός ο ρόλος της Τουρκίας είτε αφορά το προσφυγικό είτε αφορά άλλα θέματα, αλλά σε καμιά απολύτως περίπτωση αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία δεν πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και έναντι όλων των κρατών μελών περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τον τρίτο πυλώνα των συζητήσεων για το Μέλλον της Ευρώπης, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως υπάρχουν κάποιες ιδέες του Γάλλου Προέδρου για τις οποίες έγινε συζήτηση, και η οποία θα συνεχιστεί στο πλαίσιο της συζήτησης των επτά κρατών μελών του μεσογειακού νότου στην παρουσία και του κ. Μακρόν. Όπως σημείωσε, αναμένεται τις επόμενες δυο με τρεις μέρες να ανακοινωθεί η ημερομηνία διεξαγωγής της συνάντησης των επτά μεσογειακών κρατών μελών της ΕΕ και όπως έχουν τα πράγματα μέχρι στιγμής αναμένεται να γίνει την πρώτη βδομάδα Ιανουαρίου.

Σε ερώτηση τι ζητούν οι Γάλλοι από τη ναυτική βάση στο Ζύγι, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχει σχεδιασμός για αναβάθμιση της ναυτικής βάσης κάτι στο οποίο η Γαλλία βλέπει την προστιθέμενη αξία. Ερωτηθείς αν θα παρέχονται διευκολύνσεις από τη ναυτική βάση στο Μαρί, αλλά και από την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», ο κ. Χριστοδουλίδης είπε συγκεκριμένα: «Και όχι μόνο, αλλά και (άλλες διευκολύνσεις) σε ό,τι αφορά τη συνεργασία, μέσα στο πλαίσιο αναβάθμισης της ναυτικής μας βάσης».

Ερωτηθείς αν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση των δύο Προέδρων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η δήλωση του κ. Μακρόν για την ισχυρή στήριξη στις δραστηριότητες της TOTAL στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, «λαμβάνοντας υπόψη τα όσα βιώσαμε κατά τη διάρκεια της γεώτρησης στο τεμάχιο 11, αλλά και τις δημόσιες δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας σε σχέση με το τεμάχιο 6, απαντούν στο ερώτημα με την ξεκάθαρη αναγνώριση και ψήφο εμπιστοσύνη της Γαλλικής Κυβέρνησης στις δραστηριότητες μας».

Ερωτηθείς αν η Γαλλία είναι έτοιμη να προασπίσει την εταιρεία TOTAL στην περίπτωση τουρκικών προκλήσεων στο τεμάχιο 6, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «διαχρονικά από την ημέρα που άρχισαν οι γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ μας έχουμε είτε λεκτικές είτε άλλες προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας. «Ποια είναι η απάντηση; Η απάντηση είναι ότι αυτός ο ενεργειακός σχεδιασμός όχι μόνο υλοποιείται κανονικά, αλλά ενισχύεται και αυτή είναι η καλύτερη απάντηση και προς την Τουρκία και προς όσους ενδεχομένως να αμφισβητούν αυτό το κυριαρχικό μας δικαίωμα»., κατέληξε.

ΚΥΠΕ