Σταύρος Μαλάς: Έτσι θα πετύχω επανέναρξη των συνομιλιών

Σταύρος Μαλάς: Έτσι θα πετύχω επανέναρξη των συνομιλιών

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί προκειμένου να επιτύχει επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο τη λύση του Κυπριακού, ανέπτυξε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε σήμερα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μάλας.

cache_846x3000_Analog_medium_270687_208644_16112017 

Όπως είπε, άμεση και αποφασιστική θα είναι η δική του αντίδραση μετά την εκλογή του, με την υιοθέτηση της διαδικασίας που προτείνει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στην πρόσφατη Έκθεση του, δίχως προτάξεις και προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση εκλογής του ο Σταύρος Μαλάς:

• Θα επιδιώξει άμεση συνάντηση με τον κ. Ακιντζί με σκοπό την προετοιμασία κατά τρόπο συγκεκριμένο και περιεκτικό, προκειμένου να ζητήσουν επανέναρξη της διαδικασίας.

• Θα απαιτήσει εκ νέου επιβεβαίωση ότι η διαδικασία παραμένει κυπριακής ιδιοκτησίας.

• Θα δεχτεί ανεπιφύλακτα τη θέση του Γ.Γ. ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να συνεχιστεί από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά και θα απαιτήσει από την τουρκοκυπριακή ηγεσία να πράξει το ίδιο.

«Αυτό», εξήγησε ο υποψήφιος Πρόεδρος, «σημαίνει διαφύλαξη των υφιστάμενων συγκλίσεων, του πλαισίου Γκουτέρες και του Μηχανισμού Εφαρμογής της Λύσης».

«Υπενθυμίζω», συνέχισε, «ότι το πλαίσιο Γκουτέρες καταργεί τη Συνθήκη Εγγύησης και τα επεμβατικά δικαιώματα και ζητά επιστροφή της Μόρφου. Ο δε μηχανισμός αναθέτει την ευθύνη της εφαρμογής στα Ηνωμένα Έθνη αποκλείοντας τις εγγυήτριες δυνάμεις και δίνοντας τους μόνο συμβουλευτικό ρόλο».

•Θα συζητήσει κατά τρόπο αλληλοσυνδεδεμένο τα εναπομείναντα βασικά ζητήματα της εσωτερικής πτυχής, όπως ζητά να πράξουμε και όπως τα έχει καθορίσει ο Γ.Γ.

«Είμαι πεπεισμένος», υπογράμμισε ο κ. Μαλάς, «ότι εφόσον καταλήξουμε σε αυτά, ανοίγεται η προοπτική για συνολική επίλυση του Κυπριακού,  στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

«Το μέλλον», κατέληξε, «δεν μπορεί να καθορίζεται από προεκλογικές σκοπιμότητες. Εγώ δεν πρόκειται να αποδράσω από τις διαπραγματεύσεις.

Αντίθετα,  θα αξιοποιήσω τη στήριξη του Γ.Γ. του ΟΗΕ, της Ε.Ε., της Βρετανίας και φυσικά της Ελλάδας για τερματισμό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα της λύσης.

Δεν θα πλειοδοτήσω με δήθεν ‘’νέες’’ στρατηγικές που πτώχευσαν εδώ και δεκαετίες και αν εφαρμοστούν δεν θα μπορέσουν καν να οδηγήσουν σε επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Η ευκαιρία που χάθηκε στο Κραν Μοντανά δεν θα επιτρέψω να αποδειχθεί και η τελευταία.

Δηλώνω έτοιμος, διεκδικητικά και αποφασιστικά, να αναλάβω  το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί, γνωρίζοντας επακριβώς τί πρέπει να πράξω. Καλώ και την άλλη πλευρά πράξει το ίδιο, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνολική και σύντομη επίλυση του Κυπριακού».

 

reporter cy