Σταύρος Ξαρχάκος

Σταύρος Ξαρχάκος

Κύπρος : Σταύρος Ξαρχάκος

O Σταύρος Ξαρχάκος για πρώτη φορά παρουσιάζει και διευθύνει τα έργα:
«Το μεγάλο μας Τσίρκο»
«Κόκκινα τριαντάφυλλα για μένα»
«Νύν και Αεί»

Με το Φωνητικό Σύνολο «Διάσταση» την Ηρώ Σαϊα και τον Ζαχαρία Καρούνη.

Όταν ένας συνθέτης, από τους κορυφαίους της Ελληνικής μουσικής αποφασίζει να παρουσιάσει αλλά και να διευθύνει για πρώτη φορά έργα του, τότε αυτό σίγουρα είναι μια σημαντική στιγμή για τα πολιτιστικά δρώμενα ενός τόπου.

Για πρώτη φορά ο μεγάλος μας συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος θα παρουσιάσει ο ίδιος τα τραγούδια του από τα έργα «Το μεγάλο μας Τσίρκο», το «Νυν και Αεί» και «Τα κόκκινα τριαντάφυλλα για μένα» .
Τα σπουδαία αυτά τραγούδια που άφησαν τη δική τους εποχή σε μεγάλες στιγμές της Ελληνικής μουσικής θα ερμηνεύσουν η Ηρώ Σαϊα, ο Ζαχαρίας Καρούνης, το Φωνητικό Σύνολο «Διάσταση» και 10μελής ορχήστρα. Διευθύνει ο Σταύρος Ξαρχάκος ο οποίος από τις 15 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στη Κύπρο για να επιμεληθεί ο ίδιος τις πρόβες που θα γίνουν με τη «Διάσταση» και την ορχήστρα.

Θα πραγματοποιηθούν τρεις συναυλίες. Στο Παττίχειο θέατρο στις 22 & 23 Νοεμβρίου και στο Θέατρο Δήμου Στροβόλου στις 25 Νοεμβρίου.

Τo Θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» έγραψε ιστορία, όταν ανέβηκε μεσούσης της δικτατορίας από τον θίασο Καρέζη – Καζάκου. Τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Το έργο διατρέχει, με σατυρικό, αλλά και δραματικό τρόπο, τη νεότερη ελληνική ιστορία από την τουρκοκρατία και τα χρόνια του Όθωνα έως τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη γερμανική Κατοχή

Η ιδέα για το ανέβασμα του έργου ανήκε στο θιασαρχικό ζεύγος, που για πρώτη φορά την άνοιξη του 1972 σκέφτηκαν ν’ ανεβάσουν ένα έργο, που σύμφωνα με την Τζένη Καρέζη έπρεπε «να είναι κάτι σαν λαϊκό πανηγύρι, να κλείνει μέσα του πολλή ρωμιοσύνη… και μέσα από τη σάτιρα, τον αυτοσαρκασμό, το γέλιο και το δάκρυ, να μιλήσουμε για τους καημούς και τα όνειρα της φυλής μας, για προδομένους αγώνες, για προδομένες ελπίδες… και πάνω απ’ όλα για ομορφιά. Για την ομορφιά αυτού του λαού, που δεν παύει ποτέ να αγωνίζεται, να προδίδεται, να πιστεύει και να συνεχίζει τον αγώνα του, διατηρώντας τις ρίζες του αναλλοίωτες αιώνες τώρα».

Οι θιασάρχες απευθύνθηκαν στον σπουδαίο έλληνα θεατρικό συγγραφέα Ιάκωβο Καμπανέλλη, επειδή είχε «ταλέντο, πείρα, γνώση». Ο Καμπανέλλης δέχτηκε με ενθουσιασμό την πρότασή τους κι έτσι προέκυψε το θεατρικό «Το Μεγάλο μας Τσίρκο».

Τα τραγούδια της παράστασης έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος και τα ερμήνευε επί σκηνής ο Νίκος Ξυλούρης. Η κίνηση και η θεατρική απόδοση της σκηνής του Καραγκιόζη διδάχτηκε από τον Ευγένιο Σπαθάρη, ο οποίος διακόσμησε το χώρο της εισόδου. Τους βασικούς ρόλους ερμήνευσαν ο Κώστας Καζάκος, η Τζένη Καρέζη, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Νίκος Κούρος, ο Τίμος Περλέγκας και ο Χρήστος Καλαβρούζος.

Εισιτήρια:

Για τις συναυλίες στη Λεμεσό:
– www.soldoutticketbox.com
– από το ταμείο του θεάτρου
– Τηλ: 25377277

Για τη συναυλία στη Λευκωσία
– TicketHour.com.cy
– όλα τα καταστήματα ACS Courier
– Τηλ: 7777 7040

Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, 2017
Ώρα: Ξεκινά στις 20:30

Που

Λεωφόρος Στροβόλου 100
ΣτρόβολοςΛευκωσία Κύπρος
Τηλέφωνο: 22313010