Στήθηκε το σκηνικό πολέμου, μυρίζει μπαρούτι η Εγγύς Ανατολή

Σε θέσεις μάχης ΗΠΑ-Γαλλία-Βρετανία εν αναμονή του Άρξασθε πυρ ο στρατιωτικός συνασπισμός των δυτικών

eggis

Σε αναβίωση του Ψυχρού Πολέμου οδηγεί το πολεμικό σκηνικό που έχει στηθεί και πάλι στην ευρύτερη περιοχή μετά την επίθεση με χημικά στην πόλη Ντούμα, της Συρίας. Το πάζλ των βασικών πρωταγωνιστών ήλθε να συμπληρώσει η Μεγάλη Βρετανία με την κυβέρνηση της Τερέζας Μέι να δίνει το πράσινο φως για συμμετοχή της χώρας στην πολεμική Καταιγίδα που είναι έτοιμη να ξεσπάσει στην Εγγύς Ανατολή.

Όπως μεταδόθηκε από το Βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC η Βρετανίδα πρωθυπουργός είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως για συμμετοχή της Βρετανίας στο στρατιωτικό κτύπημα που έχουν ετοιμάσει ΗΠΑ και Γαλλία κατά του καθεστώτος της Δαμασκού. Η εικόνα που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή φέρνει στη μνήμη τις ημέρες που προηγήθηκαν της εισβολής στο Ιράκ πριν 15 χρόνια, αλλά και του σκηνικού που είχε στηθεί το 2013 στο πόλεμο της Δύσης κατά του Ισλαμικού κράτους.

Το μόνο που απομένει, φαίνεται να είναι μόνο η διαταγή για εκκίνηση των βομβαρδισμών σε επιλεγμένους στόχους εντός της ενδοχώρας της Ρωσίας. Λίγο πριν ο λόγος δοθεί στα όπλα Ουάσιγκτον και Μόσχα συνεχίζουν τη ψυχροπολεμική ρητορική άλλων εποχών. Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παρατηρείται ένας τεράστιος συνωστισμός πολεμικών μέσων με τις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν το πρώτο λόγο.

Από την άλλη η Ρωσία ζεσταίνει την πολεμική μηχανή που διατηρεί στα παράλια της Συρίας για κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και για το χειρότερο. Την ίδια ώρα πολιτικοί παρατηρητές προειδοποιούν ότι μια μονομερή στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αποστάσεις από τα πολεμικά παιχνίδια τηρεί το Βερολίνο το οποίο απέχει από τις προετοιμασίες.

Αμερικάνικη καταιγίδα

Με βάση τη στρατιωτική παρουσία, χωρών του δυτικού συνασπισμού, οι ΗΠΑ ξεκάθαρα έχουν τον πρώτο λόγο αλλά και το βάρος των επικείμενων στρατιωτικών κτυπημάτων. Στην περιοχή οι ΗΠΑ έχουν δυο αντιτορπιλικά και υποβρύχια από τα οποία όπως εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον θα ξεκινήσει το σφυροκόπημα της Συρίας με πυραύλους Tomahawk.

Σύμφωνα με το αμερικάνικο CNN οι ΗΠΑ αναμένεται να χρησιμοποιήσουν μαχητικά αεροσκάφη F22 που εδρεύουν στο Κατάρ ενώ βασικό ρόλο φαίνεται ότι θα έχουν και βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-1B, B-52 αλλά και F-15E και F-16 τα οποία θα μεταφέρουν το νέο πυραυλικό όπλο JASSM. Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν κινείται και το πλοίο «Iwo Jima» του αμερικανικού 6ου στόλου το οποίο πρόσφατα είχε επισκεφθεί τη Λεμεσό.

Καθοδόν για την περιοχή, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, βρίσκεται και το αεροπλανοφόρο «USS Harry S. Truman», το οποίο εκτός από τα 80 μαχητικά αεροσκάφη που μεταφέρει τα πυραυλικά του συστήματα μπορούν να πλήξουν την ενδοχώρα της Συρίας. Με βάση την διάταξη των στρατιωτικών δυνάμεων σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι γαλλικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Σε ρεπορτάζ του CNN αναφορά έγινε στα 10 μαχητικά αεροσκάφη Rafale που σταθμεύουν στην Ιορδανία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία θα μπορούσαν να οπλιστούν με βλήματα που μπορούν να πετάξουν για πάνω από 155 μίλια, σύμφωνα με το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας. Το ρεπορτάζ του CNN βλέπει εμπλοκή και της γαλλικής φρεγάτας Aquitaine, που είναι εξοπλισμένη 16 βλήματα εδάφους – αέρος.

Οι Βρετανοί από το Ακρωτήρι

Τα όσα μεταδίδονται από την Βρετανική πρωτεύουσα επιβεβαιώνουν και τα όσα διαδραματίζονται έξω από την Βάση του Ακρωτηρίου με βρετανικά μέσα να βρίσκονται στην περιοχή αναμένοντας την έναρξη των εχθροπραξιών. Επίσημα από πλευράς Βάσεων δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει αυξημένη κινητικότητα ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι η Βάση του Ακρωτηρίου θα χρησιμοποιηθεί όπως έγινε και το 2013. Στη Βάση σταθμεύουν έξι μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado και τα οκτώ Typhoon τα οποία στον πόλεμο του ISIS πετούσαν στο εσωτερικό της Συρίας πραγματοποιώντας βομβαρδισμούς.

Πηγή: kathimerini.com.cy