Στο απυρόβλητο η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Στο απυρόβλητο η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

toy

Έντονες υποδείξεις, χωρίς ωστόσο συνέπειες για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, περιλαμβάνει το ψήφισμα που ενέκρινε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την εσωτερική κατάσταση στη χώρα. Το ψήφισμα χαρακτηρίζεται κόλαφος, καθώς κάνει λόγο για επιδείνωση της κατάστασης στο εσωτερικό της Τουρκίας, τόσο σε σχέση με το κράτος δικαίου, αλλά και όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Διαπιστώνει «απουσία ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης» και «καταδικάζει τη χρήση αυθαίρετης κράτησης, τη δικαστική και διοικητική παρενόχληση για τη δίωξη δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων».

Όπως είχε αποκαλύψει ο «Φ», το ψήφισμα αφήνει παράλληλα αιχμές για ισλαμοποίηση του τουρκικού κράτους, «σημειώνοντας με ανησυχία την επιδείνωση των κοσμικών αρχών και των αξιών της Τουρκίας», κάτι που επιχειρεί να επιβάλει ο Ταγίπ Ερντογάν και στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Το κείμενο ωστόσο έχει δύο μεγάλες αδυναμίες:

1. Η μοναδική συνέπεια για το καθεστώς Ερντογάν εντοπίζεται στις περικοπές προενταξιακών κονδυλίων, καθώς το ψήφισμα ζητά όπως η εκταμίευσή τους συναρτηθεί «με βελτιώσεις στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», χωρίς να αγγίζει το ζήτημα της ενταξιακής προοπτικής της υποψήφιας χώρας.

2. Η «εισβολή» στο Αφρίν, όχι μόνο δεν αναφέρεται, αλλά ούτε και καταδικάζεται, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η Ευρωπαϊκή Αριστερά (ΑΚΕΛ), για να περιληφθεί στο κείμενο, έστω και ως «παράνομη επέμβαση». Όπως πληροφορείται ο «Φ», η προσπάθεια προσέκρουσε στην άρνηση της εισηγήτριας, Σοσιαλίστριας ευρωβουλευτού, Κάτι Πίρι, η οποία απέρριψε κάθε σκέψη για καταδίκη της Τουρκίας σε σχέση με το Αφρίν ή για περίληψη της λέξης «εισβολή» στο κείμενο. Ως αποτέλεσμα, το ψήφισμα που εγκρίθηκε αρκείται να καταδικάσει «τις πλέον πρόσφατες συλλήψεις δημοσιογράφων, ακτιβιστών, γιατρών και απλών πολιτών επειδή εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επέμβαση του τουρκικού στρατού», όπως χαρακτηρίζεται η εισβολή στη Συρία, ενώ εκφράζεται ανησυχία για τις ανθρωπιστικές συνέπειες…

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε διά ανατάσεως χειρός, καλεί την Κυβέρνηση της Άγκυρας να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ εκφράζει βαθιά ανησυχία για τις αναφορές για κακομεταχείριση και βασανισμό κρατουμένων, καθώς και για το κλείσιμο 160 ΜΜΕ στην Τουρκία. Ωστόσο, η εισηγήτρια Κάτι Πίρι, αρνήθηκε να ενσωματώσει στο κείμενο αναφορά για την επίθεση που δέχθηκε η εφημερίδα Αφρίκα, στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά, ήγειρε το ζήτημα.

Πηγή: philenews.com