Στο κελί 37χρονος για τα διαμάντια μαϊμού στη Λάρνακα

Στο κελί 37χρονος για τα διαμάντια μαϊμού στη Λάρνακα

pse

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε σήμερα διάταγμα κράτησης πέντε ημερών εναντίον 37χρονου Λιβανέζου από την Πάφο, για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενες υποθέσεις συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ των ημερομηνιών 16 – 20 Μαρτίου 2018 στη Λάρνακα.
Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, ιδιοκτήτης χρυσοχοείου που βρίσκεται στη Λεωφόρο Φανερωμένης στη Λάρνακα κατήγγειλε ότι στις 16 Μαρτίου τον επισκέφθηκαν στο χρυσοχοείο του δύο Ελληνοκύπριοι, που του ανέφεραν ότι κατείχαν δύο διαμάντια τα οποία ανήκαν σε άλλο άτομο και ήθελαν να τα πουλήσουν.

Ο παραπονούμενος προέβη σε έλεγχο των διαμαντιών και με βάση το βάρος και τη θερμοκρασία τους πείστηκε ότι επρόκειτο για πολύτιμους λίθους, των οποίων η χοντρική αγορά κοστολογείτο στις 11 χιλιάδες ευρώ. Ωστόσο, ο πωλητής ζήτησε για τα διαμάντια το ποσό των δέκα χιλιάδων ευρώ.

Ο ιδιοκτήτης του χρυσοχοείου ανέφερε στον πωλητή ότι ο ίδιος δεν ενδιαφερόταν για τα διαμάντια, αλλά του ζήτησε να περάσει από το κατάστημά του στις 20 Μαρτίου, όταν θα βρισκόταν στην Κύπρο ο συνεργάτης του από την Ελλάδα.

Τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ο πωλητής επισκέφθηκε το χρυσοχοείο του παραπονούμενου και μαζί με τον συνεργάτη του έλεγξαν τα διαμάντια, για τα οποία προσέφεραν το ποσό των 9 χιλιάδων ευρώ.

Ο πωλητής ανέφερε στους δύο συνεργάτες ότι είχε να πουλήσει ακόμα ένα διαμάντι, το οποίο, ύστερα από έλεγχο, συμφώνησαν να το αγοράσουν στην τιμή των 17 χιλιάδων ευρώ αντί των 20 χιλιάδων που ζητούσε ο ιδιοκτήτης του.

Συνολικά, ο πωλητής παρέλαβε από τον παραπονούμενο το ποσό των 22 χιλιάδων ευρώ και από τον συνεργάτη του από την Ελλάδα ποσό 4 χιλιάδων ευρώ. Ωστόσο, μετά από λίγο, ο πωλητής επικοινώνησε με τον παραπονούμενο, τού ανέφερε ότι είχε ακόμα ένα πολύτιμο λίθο να πουλήσει, τον οποίο θα έφερναν από την Πάφο και συμφώνησαν στην τιμή των 17 χιλιάδων ευρώ, που πληρώθηκε σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ.

Επιπλέον, ο παραπονούμενος έδωσε στον πωλητή μια χρυσή καδένα λαιμού με περιδέραιο ένα Κωνσταντινάτο και 500 ευρώ, ενώ ο δεύτερος τού έδωσε ως προμήθεια για την αγορά των διαμαντιών ένα μαργαριταρένιο κολιέ. Ο δεύτερος Ελληνοκύπριος που μεσολάβησε για την αγορά των πολύτιμων λίθων, έλαβε από τον παραπονούμενο ως προμήθεια το ποσό των 500 ευρώ.

Στις 21 Μαρτίου, ο παραπονούμενος μετέφερε τους τέσσερις λίθους σε άτομο που είναι κάτοχος πιστοποιητικού GIA ( Gemological Institute of America), Ινστιτούτο το οποίο είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο και αφορά τον έλεγχο και πιστοποίηση πολύτιμων λίθων. Το συγκεκριμένο άτομο έλεγξε τους λίθους και ανέφερε στον παραπονούμενο ότι επρόκειτο για διαμάντια 5ης γενεάς, τα οποία έχουν την ίδια θερμοκρασία και χαρακτηριστικά με το πραγματικό διαμάντι και η αξία τους ανερχόταν στις 2μισι χιλιάδες ευρώ.

Του ανέφερε, επίσης, ότι ο συγκεκριμένος πωλητής μετέβη στο χρυσοχοείο του πριν από δύο χρόνια για πιστοποίηση διαμαντιών, τα οποία ύστερα από έλεγχο διαπίστωσε πως ήταν της ίδιας σύνθεσης με αυτά που κατείχε ο παραπονούμενος, δηλαδή 5ης γενεάς και δεν ήταν αληθινά.

Ο παραπονούμενος συναντήθηκε με τον πωλητή, ο οποίος παραδέχθηκε πως οι λίθοι δεν ήταν αληθινά διαμάντια, ότι τα αγόρασε από κάποιο Ουκρανό και τελικά του επέστρεψε το ποσό των 25 χιλιάδων ευρώ.

Εναντίον του δεύτερου Ελληνοκύπριου εκδόθηκε δικαστικό ένταλμα σύλληψης και συνελήφθη στις 29 Μαρτίου, ενώ, ανακρινόμενος γραπτώς, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι συνεργαζόταν με τον πωλητή και αρνήθηκε ότι γνώριζε πως τα διαμάντια ήταν ψεύτικα.

Εναντίον του πωλητή εκδόθηκε δικαστικό ένταλμα σύλληψης, συνελήφθη στις 30 Μαρτίου και οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο εξέδωσε εναντίον του διάταγμα κράτησης για πέντε μέρες.

Ανακρινόμενος γραπτώς, ο πωλητής ανέφερε ότι δεν γνώριζε πως οι πολύτιμοι λίθοι ήταν ψεύτικοι και κατονόμασε τον 37χρονο ύποπτο ως το άτομο που του έδωσε τα διαμάντια.

Εναντίον του υπόπτου εκδόθηκε δικαστικό ένταλμα σύλληψης, συνελήφθη χθες το απόγευμα και ανακρινόμενος γραπτώς έδωσε διάφορους ισχυρισμούς για τα διαμάντια, ενώ αρνήθηκε ότι γνώριζε πως αυτά ήταν ψεύτικα.

Ο εξεταστής της υπόθεσης, αφού ανέφερε ενώπιον του Δικαστηρίου ότι η υπόθεση βρίσκεται στα αρχικά της στάδια, ζήτησε και έλαβε διάταγμα προσωποκράτησης του υπόπτου για πέντε μέρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ