Στο Προεδρικό η Σπέχαρ – Ψάχνουν διέξοδο στο Κυπριακό εν μέσω προκλήσεων

Στο Προεδρικό η Σπέχαρ – Ψάχνουν διέξοδο στο Κυπριακό εν μέσω προκλήσεων
Για τις 9 και 30 το πρωί έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο  Eλίζαμπεθ Σπέχαρ.
cache_846x3000_Analog_medium_304896_354848_1522018
 
Στόχος της συνάντησης όπως ήδη έχει προαναγγείλει προ εβδομάδος ο Πρόεδρος είναι να διερευνήσουν κατά πόσος δημιουργούνται εκείνες οι προοπτικές που βάσιμα να δίνουν την ελπίδα ενός διαλόγου πάνω στη σωστή βάση, πάνω στα όσα είχαν συμφωνηθεί αλλά και όχι μόνο”..
Η συνάντηση θα γίνει εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ με τα τουρκικά πολεμικά πλοία να παραμένουν εντός του οικοπέδου 3 και να εμποδίζουν τη διέλευση του πλωτού γεωτρύπανου της ΕΝΙ προς τον στόχο «Σουπιά».

Πάντως χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολίασε την δήλωση του Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνοντας  τα Η.Ε. ακολουθούν τη συνηθισμένη προσέγγιση που ακολουθούν.

«Νομίζω υπήρξε παρόμοια δήλωση και από το αμερικανικό ΥΠΕΞ, είναι ξεκάθαρη η θέση των ΗΠΑ γι’ αυτό το θέμα. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τη σημασία των δηλώσεων και των ανακοινώσεων. Εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι το να υπάρξει αποτέλεσμα μέσα από τις διπλωματικές προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη και εκεί επικεντρώνεται και η δική μας προσοχή».
Για τη σημερινή συνάντηση ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως αυτή θα γίνει για να μεταφέρει ο Πρόεδρος την ανάγκη να δημιουργηθούν προοπτικές για επανέναρξη ενός διαλόγου που να έχει προοπτικές για θετική κατάληξη. Αναμφίβολα όμως η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν βοηθά την κατάσταση. Αυτή η συμπεριφορά δεν βοηθά ούτε τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά ούτε και το Σ.Α. ΟΗΕ.
Ανάλογη συνάντηση της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, αναμένεται να προγραμματιστεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
reporter cy