Στο τραπέζι το κόστος και η αποτελεσματικότητα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Στο τραπέζι το κόστος και η αποτελεσματικότητα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Η Λευκωσία δέχεται να μελετηθεί το κόστος και τα αποτελέσματα της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, χωρίς ωστόσο να μειώνεται η ικανότητά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να εκτελεί τους όρους εντολής της, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.  
cache_846x3000_Analog_medium_265868_837809_3112017
Τα Ηνωμένα Έθνη διαμηνύουν από την πλευρά τους ότι οι όροι εντολής της ειρηνευτικής δύναμης «δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε το μεσημέρι την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και Επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, καθώς και μέλη της της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών που έφτασαν από τη Νέα Υόρκη και μετέφερε τη θέση της Λευκωσίας για τη στρατηγική αναθεώρηση της ειρηνευτικής δύναμης.
Παρόντες στη συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, ήταν επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι η εξέταση του κόστους και της αποτελεσματικότητας της ειρηνευτικής δύναμης γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται για όλες τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, ενώ τα μέλη της ομάδας βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, κατά τη συνάντηση η κυπριακή πλευρά εξήγησε τις θέσεις της και οι αρμόδιοι των ΗΕ υπέβαλαν ερωτήσεις.
Ερωτηθείς για τη θέση της Λευκωσίας, κ. Κασουλίδης είπε ότι «δεχόμαστε να μελετηθούν και το κόστος και τα αποτελέσματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, χωρίς να μειώνεται η ικανότητά της να εκτελεί τους όρους εντολής της, όπως είναι καθορισμένοι από το Συμβούλιο Ασφαλείας για να διατηρούν την ειρήνη στην Κύπρο».
Από την πλευρά της η κ. Σπέχαρ ανέφερε ότι είχαν μια πολύ καλή συνάντηση, όπου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την ομάδα που ήρθε από τη Νέα Υόρκη για την αναθεώρηση της ειρηνευτικής δύναμης.   Είπε εξάλλου ότι οι όροι εντολής της ομάδας αυτής είναι «να δει πως η αποστολή μπορεί να καταστεί πιο αποδοτική και αποτελεσματική, συνεχίζοντας όμως να λειτουργεί στα πλαίσια των υπαρχόντων όρων εντολής της». «Οι όροι εντολής [της ειρηνευτικής δύναμης] δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση» είπε.
Ερωτηθείσα αν μπορεί να υπάρξει αναθεώρηση του αριθμού των μελών της δύναμης, η κ. Σπέχαρ απάντησε ότι δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά σε αριθμούς. Είπε τέλος ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η ομάδα θα παρουσιάσει την έκθεσή της στη Νέα Υόρκη και ακολούθως, στις επόμενες εβδομάδες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Τα μέλη της ομάδας των Ηνωμένων Εθνών που έφτασαν στην Κύπρο από τη Νέα Υόρκη, συναντήθηκαν και με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα και σε ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας η αντιπροσωπεία ήθελε να ακούσει τις απόψεις της τ/κ πλευράς για την ειρηνευτική δύναμη.
ΚΥΠΕ