Στόχος η διευθέτηση του Κυπριακού

Στόχος η διευθέτηση του Κυπριακού

kop

Με επίκεντρο τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό θα συνεχιστεί η αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), τονίζει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, σε έκθεσή του προς τη Γενική Συνέλευση και η οποία αφορά τον προϋπολογισμό της Δύναμης για την περίοδο που ξεκινά την 1η Ιουλίου της τρέχουσας χρονιάς έως το τέλος Ιουνίου της επομένης.

Ο ΓΓ αναμένεται να δώσει την καθιερωμένη έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας έως τις 10 Ιουλίου, ενώ σύμφωνα με το τελευταίο ψήφισμα του Σώματος θα πρέπει να παραδώσει και έκθεση για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του στο Κυπριακό μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Η έκθεση για τον προϋπολογισμό της Δύναμης, η οποία όπως συνηθίζεται κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στηρίζεται στις εισηγήσεις που είχε κάνει ο ΓΓ τον περασμένο Δεκέμβριο και τις οποίες χαιρέτισε στο ψήφισμά του το Συμβούλιο Ασφαλείας, στο πλαίσιο της αναθεώρησης όλων των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ, μετά από τη νέα πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός καλύπτει την ανάπτυξη 860 μελών στρατιωτικού προσωπικού, 69 αστυνομικών, 38 μελών διεθνούς προσωπικού και 119 επιτόπιων. Για το διάστημα όμως 2018-2019, ο κ. Γκουτέρες προτείνει μείωση του στρατιωτικού προσωπικού στα 834 άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στα χέρια Γκουτέρες η επιστολή ΠτΔ – Τι αναφέρει

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της έκθεσης, στο ψήφισμά του στις 30 Ιανουαρίου 2018 «το ΣΑ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκθεση σχετικά με τη στρατηγική αξιολόγηση της Δύναμης και ενέκρινε την εφαρμογή των συστάσεών της εντός των υπαρχόντων πόρων. Κατά συνέπεια, τα επίπεδα στρατιωτικής δύναμης και ορισμένες πτυχές του πολιτικού προσωπικού προσαρμόστηκαν με βάση τις συστάσεις της στρατηγικής αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένης μιας ενισχυμένης και μεγαλύτερης έμφασης στη διασύνδεση και την ανάλυση».

Επίσης, ο ΓΓ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα αναθεώρηση, επισημαίνοντας ενδεικτικά ότι «περαιτέρω εσωτερική αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των εφαρμοζόμενων συστάσεων θα αναληφθεί με σκοπό την πραγματοποίηση πρόσθετων προσαρμογών στο μέλλον». Όσον αφορά το χρηματικό ποσό που προτείνει ο ΓΓ για την επόμενη ετήσια χρονική περίοδο είναι (σε δολάρια) 55.152.000 και είναι αυξημένο κατά 1.152.000 σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, δηλαδή σε ποσοστό αποτελεί 2,1%.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες υπογραμμίζει ότι «οι δραστηριότητες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται στη δημιουργία συνθηκών που θα συμβάλλουν στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού και στην επιστροφή σε κανονικές συνθήκες». Δεν παραλείπει να σημειώσει ξανά την ανησυχία του για την κατάσταση στην «ουδέτερη ζώνη», τονίζοντας ενδεικτικά ότι «η αποναρκοθέτηση της ουδέτερης ζώνης, το άνοιγμα επτά σημείων διέλευσης τα τελευταία χρόνια και το αναμενόμενο άνοιγμα δύο επιπλέον σημείων διέλευσης μέχρι τα μέσα του 2018 οδηγούν συνολικά σε αύξηση των πολιτικών δραστηριοτήτων στη νεκρή ζώνη, ιδίως από πολίτες που επιδιώκουν να καλλιεργήσουν, να κυνηγήσουν, να εργαστούν ή ακόμα και να κατασκευάσουν, ανεξάρτητα αν υπάρχει ή όχι έγκριση από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

Ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού, μεταξύ άλλων, καταγράφει αναλυτικά τις επιδιώξεις της Δύναμης, με όλα τα τμήματά της (στρατιωτικό, πολιτικό, αστυνομικό κ.λπ.), αναφερόμενος στην υποστήριξή της «προς την κοινωνία των πολιτών», στη διευκόλυνση για «εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν από τους ηγέτες», καθώς και στη συμβολή της στις τεχνικές επιτροπές, επαναλαμβάνοντας ότι, «μετά από σχετικό αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας στο ψήφισμα 2398, θα συνεχίσει τον σχεδιασμό της μεταβατικής περιόδου σε σχέση με τη διευθέτηση, σε συνεργασία με τη Γραμματεία και θα σχεδιάσει και θα εφαρμόσει οποιαδήποτε από τις αλλαγές εισηγήθηκε ως αποτέλεσμα της στρατηγικής αξιολόγησης του 2017».

Σ’ ένα άλλο σημείο της έκθεσης, ο ΓΓ κάνει αναφορά «στην εφαρμογή μιας δημόσιας στρατηγικής πληροφόρησης και επικοινωνίας, στο πλαίσιο ευρύτερων προσπαθειών για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των κοινοτήτων, την προώθηση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών και των οργανώσεων με έμφαση την ισότητα των φύλων για την υποστήριξη μιας συνολικής διευθέτησης και την υποστήριξη των προσπαθειών της αποστολής καλών υπηρεσιών».

Καταλήγοντας τονίζει ότι, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, υπολογίζει ότι θα υπάρχουν 360 εκθέσεις παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης, 120 περιλήψεις κατάστασης – μέσων μαζικής ενημέρωσης, 4.600 μεταφράσεις για την παρακολούθηση μέσων ενημέρωσης, 50 εκθέσεις παρακολούθησης δίγλωσσων εβδομαδιαίων μέσων ενημέρωσης, 1.000 ενημερώσεις και οργάνωση τακτικών συναντήσεων Τύπου και δηλώσεις του ειδικού αντιπροσώπου και του ειδικού συμβούλου, όταν κρίνεται κατάλληλο.

Τα αξιοπρόσεκτα στοιχεία της έκθεσης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι: η «ελαφρά μείωση» στον αριθμό του προσωπικού, επισημαίνοντας όμως την πιθανότητα για περαιτέρω μείωση στο μέλλον –ανάλογα με τις ανάγκες και τις εξελίξεις–, η αύξηση του προϋπολογισμού κατά 2,1% σε σχέση με την απερχόμενη περίοδο και η συνέχιση από μέρους του ΟΗΕ να τίθεται ως προτεραιότητα για την παρουσία της Δύναμης στο νησί η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

Πηγή: philenews.com