Τα βλέμματα στη Βουλγαρία για τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας

Τα βλέμματα στη Βουλγαρία για τη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας

Το κυρίως μενού… στο δείπνο με Γιούνκερ, Τουσκ, Ερντογάν και τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό

nikos a

«Είμαστε γείτονες και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μιλάμε ο ένας στον άλλο ανοιχτά για θέματα κοινού ενδιαφέροντος». Με αυτό τον τρόπο μίλησε ο Ντόναλντ Τουσκ αναφορικά με την επικείμενη Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα και όντως υπάρχουν πολλά και δύσκολα θέματα που πρέπει να ειπωθούν μεταξύ των δυο πλευρών. Το αν θα βρεθεί τελικά τρόπος επικοινωνίας όπως το έθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτό μένει να φανεί, αλλά δείχνει και το πώς γίνεται η διπλωματική προσέγγιση αυτή την ώρα.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει και επιχειρεί να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, σε χρονική στιγμή που οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο δεν έχουν υποχωρήσει, η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών παρατείνεται, και οι τουρκικές επιχειρήσεις στο Αφρίν -που χαρακτηρίστηκαν ήδη «απαράδεκτες» από την Αγκελα Μέρκελ– συνεχίζονται αμείωτες, επιτείνοντας την όχληση στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο.

Σε κάθε περίπτωση οι δύο επικεφαλής της Ε.Ε., ο Ντόναλντ Τουσκ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσέρχονται στη Σύνοδο Κορυφής στη Βάρνα με ανάμεικτα συναισθήματα., κάτι που ομολόγησε και στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας ότι «έχει ανάμεικτα συναισθήματα για τη συνάντηση».

Το επόμενο βήμα

Για τη Λευκωσία τα δεδομένα είναι εκεί. Δεν θέλει να επαναληφθούν όσα έγιναν στο τεμάχιο «3» από πλευράς Τουρκίας στο μέλλον. Ήδη, χωρίς να θέλει όπως κανείς στην ΕΕ να φτάσει η κατάσταση ως έχει σήμερα στα άκρα, δεν έχει ρίξει στο τραπέζι τα βαριά χαρτιά, που αφορούν την τελωνιακή ένωση και τις ενταξιακές. Έχει κινηθεί στο διπλωματικό προσκήνιο και περιμένει στη Βάρνα την απόσπαση εγγυήσεων για τη μελλοντική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Το επόμενο βήμα θα είναι το κυπριακό, και πιθανότατα αν όλα εξελιχθούν ομαλά στη Βάρνα, να λάβει χώρα κατόπιν και το κοινωνικό γεύμα Αναστασιάδη-Ακιντζί, που και για αυτό όμως πηγές στη Λευκωσία λένε πως πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι.
Και ο Ερντογάν από την πλευρά του δεν πάει στη Βουλγαρία με άδεια χέρια.

Θα θελήσει να λάβει διαβεβαιώσεις ότι η κατάργηση των θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες θα προχωρήσει άμεσα, καθώς προβλεπόταν και στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας του Μαρτίου 2016, αν και η Τουρκία δεν εφάρμοσε τις προϋποθέσεις που θα έπρεπε. Επίσης, θα θίξει το θέμα ότι η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας παραμένει «παγωμένη». Οπως είπε χαρακτηριστικά και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσον αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκιάς «υπάρχει μία Ευρώπη που δεν ξέρει τι θέλει και δεν ξέρει τι να κάνει», ενώ ο βασικός παράγοντας που δεν επιτρέπει πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι «η συμπεριφορά του ευρωπαϊκού μπλοκ».

Από το πρωί στο δείπνο

Ενώ η Σύνοδος θα ξεκινήσει με την άφιξη των ηγετών από νωρίς, η διαδικασία θα κορυφωθεί στο δείπνο, με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ντόναλντ Τουσκ. Δείπνο για το οποίο ετοιμάζονται από μέρες οι Βούλγαροι, με αξιωματούχους να τονίζουν τη δυσκολία του να έχεις αυτούς τους συνδαιτυμόνες γύρω από το τραπέζι.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να διαπιστωθεί και το κλίμα που θα επικρατεί, τόσο καθόλη τη διάρκεια της μέρας όσο και στο δείπνο, ενώ φυσικά η όλη εικόνα θα μεταδοθεί δια στόματος Τουσκ, αργά τη νύχτα.

Πηγή: kathimerini.com.cy