Θαυμάσια η «Καλυψώ»: Παίκτης αξιώσεων η Κύπρος

Θαυμάσια η «Καλυψώ»: Παίκτης αξιώσεων η Κύπρος

kali

Η Κύπρος εισήλθε για τα καλά στον παγκόσμιο και τον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη μετά και τις ανακοινώσεις που έγιναν την Πέμπτη ταυτόχρονα στη Λευκωσία από την κυπριακή κυβέρνηση και στο Μιλάνο από την ΕΝΙ.

Η σημασία της ανακάλυψης στον στόχο «Καλυψώ» φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερη από την ποσότητα που κρύβει το κοίτασμα. Γιατί στέλνει το μήνυμα ότι στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη υπάρχουν ποσότητες φυσικού αερίου που είναι σημαντικές.

Οι μελέτες που θα ακολουθήσουν από τον υπερ-υπολογιστή της ΕΝΙ (θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς παγκοσμίως), θα καταδείξουν τις ακριβείς ποσότητες φυσικού αερίου που μπορεί να κρύβει το κοίτασμα «Καλυψώ». Δεν προβλέπονται τεράστιες ποσότητες, αυτό όμως δεν θεωρείται αρνητική εξέλιξη καθώς η ανακάλυψη καταδεικνύει ότι στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη υπάρχουν ενεργειακές πηγές, με ό,τι θετικό μπορεί να προκύψει μέσω αυτού. Καθοριστικής σημασίας θα είναι οι έρευνες που θα ακολουθήσουν στο «οικόπεδο 10» το οποίο βρίσκεται νοτιότερα του «οικοπέδου 6». Το ενδεχόμενο να υπάρχουν μεγαλύτερα κοιτάσματα φαίνεται και μέσα από το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι εταιρείες.

Πηγή : philenews.com