Θέλει και ΑΟΖ ο Οζερσάι

Θέλει και ΑΟΖ ο Οζερσάι

toy

Με προώθηση ξεχωριστής «διμερούς συμφωνίας» για οριοθέτηση της «αποκλειστικής οικονομικής ζώνης» του ψευδοκράτους απειλεί ο Κουντρέτ Οζερσάι, προχωρώντας ένα ακόμα βήμα στην κλιμάκωση των προκλήσεων και της συγκρουσιακής κατάστασης, που δημιουργούν και ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί συζήτησαν χθες τις εξελίξεις στο παράνομο κοινοβούλιο και οι θέσεις του Οζερσάι, που είχε την απόλυτη στήριξη του «πρωθυπουργού» Τουφάν Ερχιουρμάν, είναι ενδεικτικές της τουρκικής απόφασης να τραβήξει την υπόθεση στα άκρα επιχειρώντας να επιβληθούν στην ελληνοκυπριακή πλευρά οι όροι της διακοπής του ενεργειακού προγράμματος και της συνδιαχείρισης.

 

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, πάντως, επανέλαβε χτες ότι οι τουρκικές ενέργειες δεν πρόκειται να ανατρέψουν τον ενεργειακό σχεδιασμό της Λευκωσίας και υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει «αποφασιστικά» στην αναζήτηση και την αξιοποίηση υδρογονανθράκων. Εκτίμηση του υπουργού Ενέργειας είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί να μπλοκάρει τις διαδρομές μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να αναβαθμίσει τη θέση της στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι περιέγραψε χτες χωρίς περιστροφές ότι οι εξελίξεις είναι η απόλυτη εκδίκηση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων κατά των Ελληνοκυπρίων για τη διαχείριση της ΑΟΖ και τις συμφωνίες με τις εταιρείες και εξήγησε ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι αποτρεπτικές ενέργειες». Απευθυνόμενος στους Ελληνοκύπριους είπε: «Εάν εσείς δεν θέλετε να μιλάτε μαζί μας, τις ενέργειες που εσείς κάνατε θα τις κάνουμε και εμείς» και εάν χρειαστεί, υπογράμμισε, «μπορεί να έρθει στην ατζέντα μια διμερής συμφωνία για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης». Δηλαδή, θα κηρύξει ΑΟΖ και το ψευδοκράτος.

Από την πλευρά του, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί θα παραχωρήσει αύριο βράδυ διακαναλική συνέντευξη σε επτά τηλεοπτικούς σταθμούς κάνοντας και μια κίνηση για δυναμική επανεμφάνιση στο προσκήνιο, όπου πλέον «πρώτο βιολί» παίζουν για λογαριασμό της Άγκυρας ο Οζερσάι και ο Ναμί. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι δεν είναι τυχαία η ημερομηνία της συνέντευξης, αφού θα επιχειρήσει να απαντήσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στα όσα θα αναφέρει σήμερα, για Κυπριακό και ενεργειακά, κατά την κατάθεση των προγραμματικών του θέσεων ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πηγή: reporter.com